Reklama

Reklama

Lastovička

(festivalový názov)
  • Česko Vlaštovka (festivalový názov) (viac)

Obsahy(1)

27–ročná Mira cestuje zo Švajčiarska do irackého Kurdistanu s cieľom vypátrať a po prvýkrát sa stretnúť so svojim otcom. K dispozícii má jedine starý list a vyblednutú fotku. Hrdinka, plná vzrušenia a nádeje, netuší, že sa vydáva na cestu, ktorá jej navždy zmení život. Cestu do krajiny plnej prírodných krás, no taktiež aj politických konfliktov, ktoré snímka zobrazuje z úplne novej perspektívy. V Kurdistane sa Mira stretáva s terorizmom, zločinom a zákonom ulice, no neobchádza ju ani láska. Film vykresľuje dve najväčšie životné tragédie: nenaplnenie a naplnenie životných túžob. Snímka nakrútená v Švajčiarsku a Kurdistane je akýmsi obráteným obrazom života jej autora Mana Khalila, ktorý po živote a väznení v rodnej Sýrii odišiel do azylu vo Švajčiarsku. (IFF Bratislava)

(viac)

Recenzie (4)

Swallowdale 

všetky recenzie používateľa

Hlavní devízou filmu jsou autentické reálie, nádherná kurdistánská příroda (ty záběry vám úplně zboří stereotypy o tom, že je to jen vyprahlá poušť), krásná citadela v Arbílu i vyobrazení některých aspektů života v současném Kurdistánu: na jednu stranu relativní svoboda, na druhou stranu časté teroristické útoky a všudypřítomné vojenské hlídky. Značná nedůvěra mezi lidmi rozjitřená od pádu Saddáma tím, že nová kurdská vláda slíbila amnestii všem kurdským "zrádcům", přisluhovačům Saddámova režimu. Vlastní děj filmu sestává převážně z "road movie", která je možná poněkud zdlouhavá, ale zato závěr má grády a pořádně divákem zatřese... 90% ()

Hellboy 

všetky recenzie používateľa

das filmfest Klubovna 07.08.2019. Kurdistán je bezpochyby krásná země a je fajn vidět ji ve filmu, ale příběh prostinký až hanba, a režie také nijak neexceluje. ()

Reklama

jakeer 

všetky recenzie používateľa

Z môjho blogu k MFF 2016: Až do posledného dňa som si myslel, že pôjde o najlepší film festivalu. V porovnaní s alternatívou, experimentálnou tvorbou či nízkorozpočtovkami ide už o plnohodnotný film. Švajčiarka Mira sa jedného dňa rozhodne pátrať po svojom kurdskom pôvode, resp. po svojom otcovi, ktorý žije v Kurdistane a od svojho narodenia o ňom počula samú chválu (bojoval proti Saddamovi Husseinovi). Po svojom príchode do Kurdistanu ihneď pochopí, že tamojší obyvatelia sa stále nevyrovnali s krutou minulosťou. Film takmer dokonalý po hereckej, technickej a hudobnej stránke. Zaujímavosťou je, že režisér Mano Khalil, Kurd narodený v Sýrii, žijúci vo Švajčiarsku, študoval kedysi v Bratislave a na MFF sa nám predviedol stále perfektnou slovenčinou. ()

Galéria (12)

Reklama

Reklama