Reklama

Reklama

Cesta na Mesiac

  • Česko Cesta na Měsíc (viac)

V roku 1902 Georges Méliès, jedna zo zakladateľských osobností kinematografie, vytvoril krátky film Cesta na Mesiac, inšpirovaný románom Julesa Verna. Bohatosť jeho fantázie a vynaliezavosť jeho pestrofarebného a do detailov prepracovaného filmového stvárnenia neprestávajú divákov fascinovať ani dnes, po takmer 120 rokoch. (RTVS)

(viac)

Recenzie (485)

Fr

všetky recenzie používateľa

…PO OBNOVENÍ POŘÁDKU JE VÝPRAVA DLE REKTOROVA NÁVRHU HLASOVÁNÍM SCHVÁLENA. SLUHOVÉ PŘINÁŠEJÍ CESTOVATELSKÉ OBLEKY… /// 109 let po jeho natočení se můžu i já, kulturní barbar pokochat odkazem předka Mélièse a doplnit si chybějící mozaiku k Hugovi. Každej, koho aspoň trochu baví pojem kinematografie, by měl na tenhle celovečerák mrknout! P.S: Hodnotit nebudu, páč to svádí k póze (nebo známce punku?). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Učaroval mi ,,ten“ ,,SMĚJÍCÍ SE MĚSÍC“. 2.) Filmy si doma zásadně dobarvuju. 3.) Thx za titule ,,joSew“ a ,,kahilom“. ()

JASON_X 

všetky recenzie používateľa

První sci-fi film, vlastně prý úplně první jakýkoliv film s uceleným příběhem, je opravdu hodně roztomilý. Určitě doporučuju sice nepůvodní, zato však pohlednější a obrazově kvalitnější restaurovanou a kolorovanou verzi z roku 2011, která navíc obsahuje závěrečné scény oslav dobytí Měsíce s jedním odchyceným Selenitou křepčícím na vodítku. Jinak děj je sice prostinký, ale zábavný. Třeba prdelaté mandy (prý sboristky z Folies Bergère) tlačící projektil s "kosmonauty" do hlavně, pan Měsíc s vystřeleným a krvácejícím očičkem, vousatí dědkové v cylindrech a s deštníky bojující s agresivními Měsíčňany, no a vrchol všeho je návrat (respektive způsob návratu) odvážných cestovatelů na matičku Zemi. Nápaditá secesní komedie. Ale intenzita rozkoše z četby Ze Země na Měsíc v dětských letech byla určitě větší, než divácká rozkoš z téhle filmové perličky. ()

Reklama

Madsbender 

všetky recenzie používateľa

Nezabudnuteľná klasika, prvý film s fantastickou tematikou, aký sa objavil v kinách. Zaujímavosťou je, že pôvodné zábery boli čiernobiele a kompletne všetky políčka filmu boli ručne premaľované do farieb. Podľa historických záznamov boli diváci neskutočne ohromení a nebolo zriedkavosťou, že počas premietania omdlievali. Niekoľko ráz dokonca diváci v hrôze utiekli z premietacích sál v domnienke, že sa jedná o výtvor diabla. ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet FRF 30,000Tržby USA Tržby Celosvetovo $-║ __Prvá polovica tejto snímky je len o takej príprave na cestu na mesiac, tam sa ešte nič také zvláštne, čo by príbeh spestrilo nedeje, až v tej druhej polovici to naberá po pristaní na mesiaci ten správny nádych dobrodružstva a dokonca príde aj na akciu. Jedná sa o jedno z prelomových diel kinematografie, ktoré treba zaručene vidieť aby si filmový fanúšik mohol spraviť obraz o tom ako to vyzeralo v úplných začiatkoch kinematografie a na akej špičkovej úrovni sa už vtedy dokázali tvorcovia obracať a tvoriť nezabudnuteľné snímky. /85%/(vzhliadnute na youtube, čierno-biela verzia) ___ 8.9.2012, Cinematik report: Druhý festivalový deň ponúkol bohatý program, taký malý-veľký vrchol celého dňa sa stalo uvedenie zreštaurovaného “nemého” filmu Cesta na mesiac (1902) vizionárského režiséra Georges Méliésa. Tento film v rozsahu 12minút je veľmi uznávaný a označuje sa na dobu vzniku za veľmi vyspelí a pokrokový, začiatky kinematografie ani nemohli mať lepšieho kúzelníka pred kamerou než bol Méliés. Jeho film bol vyrobený v čierno-bielej verzii ale dokonca aj v colorizovanej, keď v tej dobe políčko po políčku vyfarbovalo 300 žien. Práve o túto farebnú kópiu bol veľký záujem a dlhé roky bola považovaná za stratenú, až sa v roku 1993 objavila v jednej Barcelónskej filmovej zbierke. Projekcia v kine priniesla úžasný zážitok, klenot. /videl v kine: 100%/ (videl na festivale Cinematik 2012) ()

TeeAge 

všetky recenzie používateľa

|| Scenár: Georges Méliès, Gaston Méliès | Produkcia: Georges Méliès | Distribúcia: Gaston Méliès Films | Štúdio: Lobster Films | Rozpočet: 10,000 francúzkych ₣ | Tržby: ? $ || Jedným slovom: Geniálne. Méliès bol vizionár a technický mág doby. Konečne sa mu dostala aj filmová pocta v podobe Scorseseho Huga. Ten bol krásny, ale na svoju dobu už menej geniálny :D ()

Galéria (12)

Zaujímavosti (45)

  • Nově zrestaurovaná verze měla premiéru 11. 5. 2011 na filmovém festivalu v Cannes, dlouhých 18 let po objevení kopiee a 109 let od slavnostní premiéry. (Mr.Ocek)
  • Zvláštností filmu je zobrazení stejné události různými způsoby. Jedná se o přistání astronomů na Měsíci. Nejprve narazí do oka člověka, hrajícího Měsíc, a podruhé je přistání zobrazeno jako dopad do hladkého terénu. (Mr.Ocek)
  • Scéna, kdy je Měsíc zasažen do oka, je jedním z prvních použití stop-motion animace. (contrastic)

Reklama

Reklama