Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladý idealistický právnik Arthur (Al Pacino) má obhajovať významného sudcu, obvineného zo zbitia a znásilnenia mladého dievčaťa. Arthur je presvedčený o obvineného vine a dostáva sa pod čoraz väčší tlak. Musí si vybrať, či zvíťazí kariéra, alebo jeho zmysel pre česť. (RTVS)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (289)

mat.ilda 

všetky recenzie používateľa

A tady jasně vidíme, že k vykonávání spravedlnosti musíte mít nejen v pořádku psychiku, ale i žaludek... dost hrozné si uvědomit, kolik úsilí při studiu musí budoucí právníci a soudci vynaložit, aby se pak celý život mohli zaobírat takovým póvlem... Snímek samotný je zneklidňující, deprimující, napínavý a hodně emotivní... a přitom v mnoha situacích i vtipný, prostě takový, jaký má být, a ještě jej provází zvláštní, atmosférické kouzlo, prostě sedmdesátky zklamou málokdy a divák žasne, kam že se poděla témata o férových lidech a nedokonalostech systému, dnes se nekritizuje, ale bagatelizuje a k záštitě tvrzení se využívá klamavého pláštíku humanity, který se v příhodném povětří rád převrací naruby... Škoda, že Al Pacinovu dědovi už nemohlo zapálit, že ještě hrdější, než na vnuka - právníka, může být na vnuka - člověka. No a když už jsme u Ala, jeho famózní Arthur je tady alfou i omegou a já budu určitě zvědavá i na jeho další, starší kousky. Viděno v rámci Season Challenge Tour, týden s krimi /thrillerem sedmdesátých let jsem nemohla načít líp. ()

Roman.Ticka 

všetky recenzie používateľa

Tady jsem neváhala nad plnou palbou ani minutu. Skvělý scénář, vynikající režie, herectví, všecko přesné, zajímavé, nenudící. Přehlídka charakterů, životních zkoušek, nátlaku, utrpení, osudových ran i rozhodujících momentů. Prolínání dvou světů, "prkenného" práva a příjemné reality.(milovaný dědeček, Arthurův soukromý život) Moc je v rukou člověka prostředek, důsledek, fatální proměnná. Kde najít rovnováhu? Někdo to ze sebe vyřve, někdo to vyběhá...život jde dál. ()

Reklama

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Priemerná súdna dráma o poctivom advokátovi v hlavnej úlohe s nadpriemerným Al Pacinom nominovaným na oscara. Za zmienku určite stojí Pacinova záverečná reč, scéna s vrtuľníkom, ktorý riadi sudca so samovražednými sklonmi a dobrý dojem kazí na môj vkus dosť nevhodná veselá džesová hudba, ktorá sa do žánru súdna dráma nehodí. Pacino samozrejme plný počet .60%. ()

murakamigirl 

všetky recenzie používateľa

Ako Pacinovi odtuší jedna z postáv pri nastupovaní do helikoptéry: "Zohni sa! Je tam ešte meter rezerva!" :) tak činím i ja a odtuším, že táto súdna dráma rovnako nejaký ten meter v rezerve má. Možno si toho priveľa vzala na plecia, ktovie, no isté u mňa je, že často kalkuluje a priveľmi sa snaží dorážať. Napriek tomu je zaiste nadpriemerná. Tešiť sa budete z oduševnených výkonov, niekoľkých úchvatných scén a tradične čertovského Pacina. Tomu, aká je v praxi spravodlivosť falošná šľapka, porozumiete dokonale. Povstáva však otázka: stačí to? Ale predovšetkým: do akej miery je pán Norman Jewison spravodlivý??? Bližšie k 4*, ale 4* proste nie. ()

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Za tú do oka bijúcu scénu s pištoľou v ruke na súde, by si všetci zúčastnení na tomto inak zaujímavom pokuse o vykreslenie spravodlivosti, zaslúžili facku na celú hlavu. Ja skrátka takéto nezmysli nedokážem akceptovať. To bolo kurva akože čo? Kowbojka?! A k tej druhej scéne s vrtuľníkom sa radšej nebudem ani vyjadrovať. V danej dobe to možno diváka zasiahlo správnym smerom, no dnes to z môjho pohľadu akurát kazí dojem. No a potom si hľadaj cestu k podstate príbehu (!), no dá sa? Dá! Len zrejme nemôžete byť takou osobou ako som ja. Uhundranou, ktorej všetko bije do očí. Ďalšou vecou je fakt samotnej myšlienky. Keby tento film nevyšiel z Ameriky, zrejme by som ho dokázal akceptovať omnoho viac. Lenže vyšiel, a mne takmer všetko v ich podaní príde tak umelé, ako cicky Darinky Rolincovej. Keď k tomu prirátam tie, akoby som to, vsuvky rozhorčenie z nepráva? Kedy určité postavy samotnú nespravodlivosť nedokážu "prekúsnuť", a tak sa zbláznia, to už bolo na mňa moc. Samotný záver, ako pokus o demagógiu, ktorý je z pohľadu reality taktiež úplne z cesty (!), ma len dokonale presvedčil, že toto je opätovne možné len v krajine neobmedzených možností. Ja milujem právnické filmy, no nie tie, ktoré sa vnucujú, násilím vtierajú pod kožu diváka, aby ho všemožnými spôsobmi presvedčili - takto nám vadí krivda, takto dopadnete vy všetci, ktorí nebudete zastávať "pravdu". A to jej z môjho pohľadu skrátka zíííívačka, rozprávka pre deti, ktorou môžu kŕmiť akurát tak deti národa za oceánom ... ()

Galéria (34)

Zaujímavosti (10)

  • Film je známý díky scéně, ve které postava Al Pacina (Arthur Kirkland) řve: "You're out of order!" V českém dabingu: "Jste nepřístojný." Tato hláška byla v populární kultuře mnohokrát parodována. Závěrečná scéna u soudu byla i přes svou délku kolem 8 minut natočena na první pokus a je často uváděna jako hlavní důvod, proč si Pacino za film odnesl oscarovou nominaci. (SeanBean)
  • "And Justice For All" je i název alba metalové skupiny Metallica z roku 1988. (Comida)
  • Scény súdnych sieni a vnútra súdu boli natočené v interiéri Baltimorskej Circuit Court budovy na Calvert Street a exteriéry sa natáčali v budove War Memorial Building na Gay Street. (Spilvo)

Súvisiace novinky

Zemřel režisér Norman Jewison

Zemřel režisér Norman Jewison

23.01.2024

V požehnaném věku sedmadevadesáti let v sobotu 20. ledna opustil filmový svět kanadsko-americký na sedm Oscarů nominovaný režisér a producent Norman Jewison, tvůrce legendárních a oblíbených snímků… (viac)

Reklama

Reklama