Reklama

Reklama

Richard Jewell

  • Slovensko Bomba na olympiáde (viac)
Trailer 1

Počas XXVI. letných olympijských hier, ktoré sa konali v roku 1996 v americkej Atlante, bezpečnostný strážnik Richard Jewell zachránil tisícky životov nálezom batoha plného bômb a následnou evakuáciou oblasti štadióna pred ich explóziou. Z prvotne oslavovaného hrdinu sa neskôr kvôli nespoľahlivým a nekompletným informáciám z médií stáva hlavným podozrivým. (Continental Film)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (372)

mm13 

všetky recenzie používateľa

FBI agentom by som prial posledný záber, ako riadia dopravu na križovatke a novinárke z kategórie "som bezohľadná hus a som na to pyšná", scénku, ako vedie kurzy základov slohu v štátnom (podčiarkujem) ústave pre handicapovaných spoluobčanov (na záverečnú slzičku jej kašlem)... ničoho takého sa ale nedočkáme... nedočkáme sa dokonca ani fotografií skutočného Jewella (hrubým podčiarkujem) a ľudí okolo neho k záverečným titulkom (nakoniec ja vlastne ani neviem, či FBI agenti a novinárka majú svoje konkrétne reálne predobrazy)... pretože o nič z toho tu nešlo. Išlo tu iba a len o Richarda Jewella a jeho čin... ako si zaslúži byť vnímaný a ako ľudia toho istého Richarda Jewella - iba a dupľom preto, že bol aký bol - veľmi ochotne vnímať odmietli či prestali. Po Sullym je to druhýkrát v krátkom čase, čo pán Eastwood vysekal obyčajnému ľudskému hrdinstvu najhlbšiu poklonu bez čo i len náznakov prikrášľovania, naopak, z nadhľadu a so zdravým odstupom, pritom pútavo, divácky vďačne. Nedarí sa mu zakaždým, ale keď sa mu podarí, vtedy možno bez preháňania a smelo konštatovať, že takto netočí v súčasnom Hollywoode NIKTO! Bude frajer chýbať, keď sa raz pominie. Snáď toho stihne ešte dosť... ()

Othello 

všetky recenzie používateľa

Když se nedožijete filmového zvěčnění vašich profesních aktivit, můžete dopadnout jako nepravděpodobný incel hrdina, proti kterému se spikl celý svět nebo jako neschopná novinářská kurva, která se ke zdrojům dostává přes postel a až příliš pozdě si uvědomuje, jaká byla kráva. Eastwoodovi hraje do karet, že je to jeden z opravdu posledních zástupců čisté republikánské myšlenky ve vysokém Hollywoodu, takže chca nechca působí Richard Jewell osvěžujícím způsobem bizarně. Používá totiž stejné metody budování sympatií jako libovolný liberální životopisný snímek, nicméně aplikuje je na postavu toho typu, co večer čeká do 22:01, aby mohla zavolat fízly, že dole v ulici před hospodou kouří dva lidi. Tím, jak nahlíží na protagonistu skrze závoj vlastních sympatií a ignoruje nejeden jeho problematický rys, vytváří z Jewella srandovní neškodnou cartoonovou postavičku, motající se v zákrutech klasického filmového pomníku a je zábavný sledovat jak to starýmu pánovi už nefunguje. ()

Reklama

xxmartinxx 

všetky recenzie používateľa

Film devadesátiletého republikána, který má samozřejmě mnoho technických kvalit, ale náhodou zrovna jeho vztah k médiím a jeho potenciál být využit v proti-mediální kampani konzervativců je jak vecpaný z jiného žánru. Najednou se nekouká na iluzi autenticity, ale co nejefektnější vytvoření nepřítele - bez ohledu na historické skutečnosti. Z novinářky, která v realitě podlehla už před lety rakovině, je tu udělána kariéristka, co vyměňuje sex za informace, pro což není žádné podložení, ale ona už se bránit nemůže, že jo. Vyšetřovatelé to schytali jen o kousek míň. Rozhodně zajímavý kus politické propagandy pro 21. století - kvalitní víceméně realistické oscarové drama prodávající potřebný narativ o zlých médiích a neschopných vyšetřovatelích honících nevinné muže. Film o němž nejde říct, že je příšerný a že na něm hodně lidí neodvedlo dobrou práci. Stejně tak nejde říct, že naprosto lže, protože některá média se vůči Jewellovi očividně zachovala špatně - na druhou stranu jde o unikátní anekdotu a ten film ani zcela nezastírá, jak moc dávalo smysl myslet si, že Jewell je vinný. Nepochybovala o tom řada lidí, co se s ním a jeho policejní fetiší v minulosti osobně setkala - šlo zkrátka o souhru nešťastných náhod, která musela vést k momentálnímu selhání systému. Upřímně řečeno tenhle případ není ani moc ilustrativní a nefunguje příliš dobře jako metafora nějakého zásadního systémového problému, naopak od nich implicitně odvádí pozornost. ()

Stanislaus 

všetky recenzie používateľa

Richard Jewell je řemeslně natočené životopisné drama, které zaujme diváka zejména silným námětem a přesvědčivými výkony hlavních postav v čele s civilním P. W. Hauserem, bodrou Kathy Bates a suverénním Samem Rockwellem. Člověk nepřestává žasnout nad tím, že Clint Eastwood dokáže v tak vysokém věku stále natočit snímek s uceleným příběhem a nenásilnou gradaci událostí, které před téměř pětadvaceti lety otřásly veřejností. Opravdu před ním smekám! V případě hlavní postavy platí dvojnásob pořekadlo "pro dobrotu na žebrotu" a je vážně šílené, jak se může člověku lusknutím prstu změnit život z hrdiny na teroristu. I přes pomalejší tempo je film vyprávěn tak poutavým způsobem, že ty dvě hodiny v kině utečou jako nic. Kvalitní filmový zážitek zaručen! ()

Flego 

všetky recenzie používateľa

Clint Eastwood to proste vie. Jeho filmy nepostrádajú rozprávačský talent, majú silnú myšlienku a dobré herecké obsadenie. Presne ako v tomto filme. Richard Jewell si svojim životným prístupom koledoval stať sa hrdinom, a tak sa i stalo, lenže to netušil, že sa spustí lavína nepredvídaných okolností. Jeho predstaviteľ nie je herecky príliš známy, odteraz by mohol byť, potešila však aj skvelá dvojica Rockwell - Bates. 4+ ()

Galéria (29)

Zaujímavosti (14)

  • V roku 2013 bol do pozície režiséra zvažovaný Paul Greengrass, napokon sa však rozhodol režírovať film Jason Bourne (2016). Neskôr bol kontaktovaný aj David O. Russell, no k dohode nedošlo. O dva roky neskôr, v apríli 2015, réžiu zvažoval Clint Eastwood, ten sa však pustil do réžie filmu 15:17 Paríž (2018). Nakoniec sa v decembri 2016 k réžii upísal Ezra Edelman. V júni 2019 sa k réžii napokon definitívne vrátil opäť Clint Eastwood. (Real Tom Hardy)
  • Jedná sa už o druhý film, ktorý vzišiel z článku napísaného žurnalistkou Marie Brenner. Tým prvým bol film Dymová clona (1999). (Real Tom Hardy)
  • Publicistka Kathy Scruggs (Olivia Wilde), která je ve filmu ztvárněna jako bezohledná, senzacechtivá bestie, prý taková ve skutečném životě nebyla. Její rodina se vůči filmu ostře ohradila s tím, že je sprosté očerňovat někoho, kdo se již nemůže bránit. Kathy totiž zemřela v roce 2001 na předávkování morfiem a dalšími látkami (trpěla chronickými bolestmi zad). Z kauzy kolem Richarda Jewella se údajně nikdy zcela nevzpamatovala; zůstává nicméně pravdou, že příliš počestný život nevedla a skutečně byla osobou, která odstartovala mediální boom. Její zdroj informací ovšem není znám. (-bad-mad-wolf-)

Súvisiace novinky

Kdy dorazí nejnovější počin Clinta Eastwooda?

Kdy dorazí nejnovější počin Clinta Eastwooda?

13.09.2024

Všestranný a plodný filmový tvůrce Clint Eastwood letos v květnu oslavil obdivuhodných čtyřiadevadesát let a ani v tomto požehnaném věku mu nechybí elán. Mnoho jeho fanoušků bedlivě očekává jeho… (viac)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (viac)

PF 2020

PF 2020

31.12.2019

Tak Le Mans ’66 nakonec v celkovém hodnocení uživatelů ČSFD.cz porazil i oceňovaného Jokera. Není to zas až tak překvapivé, jedná se přeci jen o pozitivnější film, a to máme rádi. Což dokazuje i… (viac)

Jumanji a Ledové království 2 vládnou kinům

Jumanji a Ledové království 2 vládnou kinům

16.12.2019

Tento týden vstoupí do kin devátá epizoda Star Wars a box office tabulky opět budou pukat ve švech. Do té doby ale kinům vládnou jiné hity. Jumanji: Další level konečně sesadilo z trůnu Ledové… (viac)

Reklama

Reklama