Reklama

Reklama

Frigo na mašine

  • Česko Frigo na mašině (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Klasická nemá groteska o nenápadnom strojvodcovi, ktorý má v živote dve lásky - svoju snúbenicu Annabelle Lee a svoju lokomotívu The General. Kvôli nim a sčasti aj nechtiac sa stane hrdinom vo vojne Severu proti Juhu. Dynamická groteska plná krkolomných kúskov je považovaná za vrcholné dielo "muža, ktorý sa nikdy neusmieva" Bustera Keatona, i nemého filmu vôbec. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (273)

Morien 

všetky recenzie používateľa

(1001) ♥♥♥ Jsem si jistá, že jiné Busterovy filmy mám radši, ale tady má určitě nejdelší vlasy, a kdo jsem já, abych to aspoň nezmínila. Škoda, že bojuje za Jižany, a škoda, že jeho milá je taková pipina. Jinak k filmu chovám něžné city i proto, že to byl jeden z prvních inťouškých filmů, který jsem kdy viděla. (10. 9. 2022) ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Skvelé a veľkolepé. Zatiaľ pre mňa najlepší a scenárovo najdokonalejší film nemej éry, možno aj preto, že paródia a groteska sa veľmi podobajú dnešnému spôsobu humoru. Príbeh a hlavne zápletka je pomerne jednoduchá, no to odvážne spracovanie, pred ktorým sa dá len sňať klobúk, jednoducho vyrážalo dych. Veď vie niekto o inom filme, v ktorom by bola počas celého filmu natáčaná vlaková naháňačka, následne dokonca s troma vlakmi? Originálne nápady v každej scéne, napätie a najmä humor mi nedali pokoj ani na chvíľku a to je dobre, pretože som nedúfal, že ma dokáže vo svete dnešných filmov uspokojiť stopercentným zážitkom, takmer bez trikov, dialógov, či efektnej hudby, nejaká snímok a práve tomuto sa to podarilo. Buster si macher, sorry Charlie, ale mašina prevalcovala zatiaľ všetky nemé filmy. 100%. ()

Reklama

Radko 

všetky recenzie používateľa

Malý strojvodca, zamilovaný po uši do svojej vyvolenej. Je vojna a ona by si ho želala vidieť, rovnako ako zvyšok mužského osadenstva rodiny, v slušivej uniforme Konfederácie. Odvodový úradník ale rozhodne inak a milenecký rozkol dovŕši zákerné nepravdivé ohováranie. Všetko sa zdá byť stratené: milovaná žena, vojenská česť i vlak, ktorí ukradnú severanskí špióni. V mene lásky k parnej mašine s názvom Generál, v mene lásky k milej pripraví maličký človiečik, neúnavne zápasiaci s nástrahami techniky, či nepriateľa vojskám únie zdrvujúci úder vo filme, ktorý je klenotom nielen grotesky, či nemého filmu, ale kinematografie ako takej. Strhujúci dej s nekonečným množstvom nápadov hravo prekonáva aj po takmer 80. rokoch väčšinu súčasnej "komediálnej" produkcie. ()

lesumir 

všetky recenzie používateľa

Jak já doufal, že jsem už překonal tu groteskovou fobii. Pustil jsem si Friga na mašině s tím, že si to užiju, pobavím a můj obličej se obejde bez podivných výrazů a svršeného čela. Bohužel, neobešlo a své pohledy bych nepřál nikomu vidět. Naštěstí to mělo jen hodinu patnáct. __ Ano, na rok 1927 opravdový vrchol, to uznávám, občas jsem měl rty v normální poloze, ale že bych se usmál? To se rozhodně říct nedá. Někdy ale zase jsem měl chuť dát plný počet, ale převažoval odpad, čili hodnocení není vůbec jednoduché. ___ Pokud vás tyhle starý "nedomrdky" baví, určitě si to užijete a proto berte moje hodnocení s rezervou, protože já prostě nedokážu dát filmu více než dvě hvězdičky, když mám po jeho skončení chuť něco rozbít... ()

Hellboy 

všetky recenzie používateľa

Jih proti Severu s překrásnou hudbou Tokijského symfonického orchestru. Mé první setkání s Busterem Keatonem. Jeho filmy se těm s Haroldem Lloydem nebo Chaplinem lehce vyrovnají. Škoda jen, že zde nebylo ještě víc gagů. Je pravda, že ty které tu jsou, jsou dokonale vypointované, ale to už beru tak nějak jako samozřejmost. Každopádně je to velkolepý a rozmáchlý film, v čemž překonává všechny ostatní grotesky, co jsem dosud viděl a je to právem oceňovaný film. ()

Galéria (43)

Zaujímavosti (30)

  • Jeden čas se zdálo, že film, sestříhaný z 200 000 stop (téměř 61 km), nebude zachován. Po 2. světové válce se nepodařilo nalézt žádnou kopii, až herec James Mason po koupi Keatonova (Johnnie) domu našel ve skříni filmové pásy. Díky tomu mohl být Frigo na mašině v roce 1989 zařazen do Národního filmového registru jako kulturně, historicky nebo estetický významný film. (classic)
  • Paradoxní je, že jak si Američané většinou pečlivě hlídají autorská práva, tady došlo ke značnému pochybení, proto je film de facto veřejně přístupný a z toho důvodu existuje na internetu i streamovacích webech mnoho variant s různým vročením – většinou se jedná o kopie velmi špatné kvality i střihu. (classic)

Reklama

Reklama