Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ľudovítovi zavraždili neonacisti jediného syna. Kvôli nefunkčnému súdnemu systému sú však tí istí páchatelia prepustení na slobodu a Ľudo sa všetkými silami snaží dosiahnuť ich opätovné zadržanie. Bojuje s apatickou políciou, oportunistickou sudkyňou, ale aj s faktom, že svojho syna dostatočne nepoznal a nebol mu oporou. Čím viac sa sám viní za jeho smrť, tým viac sa rozpadá jeho vzťah s manželkou Zuzanou a dcérou Jankou. A tým úpornejšie sa snaží sám zasahovať do vyšetrovania. Keď sa však dozvie, že za synovou smrťou nestál náhodný útok extrémistov, ale organizovaná zločinecká skupina, uvedomuje si, že stojí proti nepriateľovi nad svoje sily. Pokúsi sa zachrániť aspoň to, čo mu ešte ostalo - vlastnú rodinu. (Continental Film)

(viac)

Videá (3)

Trailer 1

Recenzie (121)

curunir 

všetky recenzie používateľa

,,... V ČOM SPOČÍVALO TO VYHRÁŽANIE?" ,,NO VEĎ SEDEL U NÁS A POSIELAL NÁS DO CHORVÁTSKA." __ Viac-menej som spokojný s Luknárom prítomným okrem zopár Dávidových retrospektív v každej scéne, s Krobotom hovoriacim po slovensky (alebo bol predabovaný?), s výberom štyroch neonacistov, so zachytením chladnej atmosféry aj s celkovou dramaturgickou výstavbou. Narozdiel od značne doslovného ,,Únosu" sa ,,Ostrým nožom" skôr inšpiruje prípadom známej vraždy, hoci poznať, že sa u diváka predpokladá aká-taká znalosť daných udalostí, čo je najlepšie vidieť v trocha nedotiahnutom závere. Danými skutočnosťami nezasiahnutí (zahraniční) diváci v ňom môžu zostať tápať a preto ambície filmu nikdy neprekročia náš (česko-slovenský) región. Navodenie danej doby skrze ,,Superstar 2005" alebo využívanie starých mobilov či počítačov považujem za úplne zbytočné, keďže príbeh je pre svoju univerzálnosť stále aktuálny. Takisto za zvláštny nešvár pozorovaný aj v iných slovenských filmoch považujem zámenu známych bratislavských prostredí za iné, kedy sa z budovy SRo stane Ministerstvo spravodlivosti, z MatFyz fakulty policajné oddelenie, zo Slovenského národného archívu budova súdu, alebo z polikliniky na Tehelnej nemocnica. Bolo ozaj také ťažké nakrúcať na skutočných miestach? Aspoňže sa v 56. minúte objaví panelák v ktorom bývam. V oknách sa nesvietilo takže sme spali... alebo neboli doma... (1011. hodnotenie, 65. komentár k filmu) _ P.S. môj komentár č. 1100. ()

Mr.KarlAdler 

všetky recenzie používateľa

Chtělo by se mi říct, že jde o jasný nadpůrměr, ale nemůžu se zbavit pocitu, že by takhle prostě měl vypadat standard. Řemeslná stránka je opravdu super. Nepůsobí to narychlo upláceně, záběry, střih, práce se zvukem a hudbou - všechno je velmi dobře promyšlené. Problém je, že propracovanost/psychologizace postav je na úrovni o moc kratšího filmu, než si žádá výsledná celovečerní stopáž. Je to škoda hlavně proto, že po úvodní cca půlhodince tvůrci zúží koncentraci primárně na postavu otce, čímž je ten hlubší ponor do jeho motivací nejen očekávaný, ale taky nutný. Chápu, že je to podle skutečnosti, takže těžko čekat u Ludovíta nějakou odzbrojující akci a la Katja v Odnikud. Pro výraznější kafkovské zmítání v neprůstřelném systému nebo hlubší ponor do rodinné bolesti (což se povedlo Jurajovi Lehotskému v o dva roky starší Nině) ale podle mě prostor byl. I tak mě slovenská tvorba posledních let těší. Nina, Špína i Ostrý nůž mi shodně navodili skličující pocit, že každé větší město je poměrně nebezpečným a temným místem. ()

Reklama

Radko 

všetky recenzie používateľa

Vôbec nie je dôležité nakoľko film zodpovedá faktom reálnej vraždy Daniela Tupého. Nejde totiž o rekonštrukciu, ale voľnú inšpiráciu. To ale mnohí diváci nevedia pochopiť a vybíjajú sa v údajných nepresnostiach. Dôležité je, o čom film vypovedá. O štáte, kde je úradná arogancia voči ľuďom bez postavenia a moci naočkovaná mocenskej mašinérii asi priamo pri nástupe do funkcie. Arogantní a mlčiaci policajti, ktorí bez tučného všimného nepohnú prstom. Zjavne na úplatkoch založená sudkyňa, pečúca s mafiou, z ktorej jej sypú peniaze za rozsudky v súlade s právom, no popierajúce spravodlivosť. Otravný bulvár sledujúci zavádzajúce stopy, podhodené ktoviekým. Neochotní advokáti, tiež spriaznení predovšetkým s majetkovo vhodným portfóliom klientov. Prokurátorka, ochotná čosi urobiť len po zdĺhavom naliehaní (teda to čo, by malo byť jej úlohou). A na konci systému arogancie, hrubosti, zastrašovania a ne-vyšetrovania stojí rodina, ktorá stratila jedného člena. Ľudia sa sťažujú v komentároch na scenár. Azda chceli mať nejakú akčnú drámu, navyknutí na neustále striedanie obrazov  a preklikávanie. Tu však ide "len" o vydarenú komornú drámu rodiny. Ktorej otec sa sa po vražde syna snaží zabezpečiť aspoň elementárnu spravodlivosť. Systému navzdory. Navzdory prehnitému systému, kde sa pozná každý významnejší s každým. Systému loviacemu malé, bezvýznamné ryby a zatvárajúce ich za efemérne delikty na ťažké roky natvrdo do basy. Systému, až priľahko púšťajúcemu a minimálne postihujúcemu strojcov zločinu, mafie a ich nohsledov. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Chápem, že sa niekomu film nepáčil z nejakých politických dôvodov, chápem, že možno tu niekomu nesedeli detaily. Avšak nie je to natočené podľa skutočnosti, preto boli aj mená zmenené, a určite je film dramatizovaný oproti realite. A ten tlak na politizáciu diela bol len letmý, všimne si ho len naozaj pozorný a angažovaný divák. Ja film beriem ako kriminálku o boji neúnavného otca za spravodlivosť. A toto bolo celé stvárnené skvele a to najmä vďaka famóznemu Luknárovi, ktorý je herecky o desať levelov nad hocijakým protežovaným markizákom. Emotívne určite film, ktorý dokáže zasiahnuť. ()

Defaultovna 

všetky recenzie používateľa

Osobne nemám rada slovné spojenie "na pomery súčasného slovenského filmu", ale niekedy sa tomu jednoducho nedá vyhniť. Takže na pomery súčasného slovenského filmu je Ostrým nožom dosť solídny kúsok, ktorého najväčšou devízou je osviežujúca absencia dialógov, ktoré neznesiteľne šuštia papiermi. Celé to pôsobí celkom prirodzene, herci hrajú čo im sily stačia, a robia to dobre. Čo tomu však chýbalo, bola väčšia príbehová konzistentnosť a učesanejšia dramaturgia. U mňa silné 3*. ()

Galéria (53)

Zaujímavosti (12)

  • Tvorcovia spolupracovali s rodičmi zavraždeného Daniela Tupého. (cingi.t)
  • Herec Dávid Hartl (Daniel Tupý), podobne ako vo filme Únos (2017), kde si zahral Róberta Remiáša, opäť zomrel násilnou smrťou. Obe jeho roly vo filmoch boli inšpirované skutočnými udalosťami. (Maarty von B)
  • Na špeciálnej predpremiére filmu sa objavil aj slovenský prezident Andrej Kiska a rodina zavraždeného Daniela Tupého. (Maarty von B)

Súvisiace novinky

Noir Film Festival 2019: Zítřek nemá šanci

Noir Film Festival 2019: Zítřek nemá šanci

17.08.2019

7. ročník unikátní přehlídky klasik, ale i pozapomenutých klenotů z bohaté pokladnice filmu noir představí snímky tematizující loupež, výběrovou retrospektivu noirových děl Fritze Langa, rozmanitou… (viac)

Reklama

Reklama