Reklama

Reklama

Trhlina

Trailer 2

Nezamestnaný absolvent Igor objaví záznamy výpovedí psychiatrického pacienta Waltera Fischera. Ten pred sedemdesiatimi rokmi záhadne zmizol v pohorí Tribeč a keď sa po vyše dvoch mesiacoch rovnako záhadne objavil, mal na tele čudné popáleniny a zranenia. Bol dezorientovaný, nedokázal vysvetliť, čo sa mu stalo, už nikdy sa nespamätal. Igor pátra ďalej a s údivom zisťuje, že Fischerov prípad nie je ojedinelý – zmienky o tajomnom miznutí ľudí v tomto pohorí siahajú hlboko do histórie. Hrôzostrašných prípadov pribúda. Igor s priateľkou Miou, konšpirátorom Andrejom a tvrdým skeptikom Dávidom preniká čoraz hlbšie a odhaľuje skutočnosti, ktoré sú oveľa desivejšie než akákoľvek fantázia. Vyberú sa na výpravu priamo do tribečských lesov, kde zažijú čosi vymykajúce sa chápaniu. Spočiatku nevinné pátranie sa končí tragicky. Toto tajomstvo má totiž príšerne ostré zuby… (Continental Film)

(viac)

Videá (8)

Trailer 2

Recenzie (481)

Necrotongue 

všetky recenzie používateľa

Největším pozitivem tohoto filmu se stalo to, že jsem se vůbec dozvěděl o tribečské záhadě, o které jsem zatím nikdy neslyšel. Tvůrci mi ale mnoho informací nenabídli, všechno jsem si musel dohledat až následně, a to mi právě vadilo nejvíc. Příběh byl totiž tajemnější než Hrad v Karpatech, takže přinesl spoustu otázek, ale vtipně je ponechal bez odpovědí, herecké výkony byly křečovité a nepřesvědčivé, atmosféra se tvůrcům jaksi nevydařila a chvílemi jsem se při lesním putování trochu nudil. ()

Slarque 

všetky recenzie používateľa

Při scénách ze cvokhausu to vypadalo, že Bebjak atmosféru umí, takže jsem se začal těšit, až s postupem času začne atmosféra dále houstnout. Jenže kupodivu k ničemu takovému nedošlo a čekalo na mě jen nekonečné bloudění čtyř ňoumů lesem. Ke konci už jsem jen čekal, jestli aspoň přijde nějaká pointa. Přišla, ale dojem nezachránila. ()

Reklama

mchnk 

všetky recenzie používateľa

Celkem slušné, chvílemi klidně na ****, skvělá, stupňující se atmosféra podpořená vynikající hudbou a precizním zvukem. Také herectví všech zúčastněných nebylo vůbec špatné, nebál bych se ještě odvážnější režie a hlavně pevnějšího scénáře, zakončený třeba i stejným způsobem, ale takto pro mě zůstalo rozuzlení stále ještě dost zauzlované, filmově jsem se prostě nedojedl, přičemž s pokračováním asi počítat nelze, zato s dalším filmem od Petera Bebjaka určitě, rád si jeho tvorbu pohlídám. [Kino Citadela - Litvínov] ()

silentname 

všetky recenzie používateľa

Neviem čo sa vlastne stalo. Mal som pocit, že Bebjakovi môžem veriť. No toto je pre mňa ukážka, že občas aj očakávania môžu sklamať. Najmä ak dostaneme takto rozbitý film. "Trhlina" podľa mňa zlyháva na plnej čiare. Poďme dať rýchlo pozitíva filmu, lebo mám dokopy iba pár. Jaroslav Mottl je jediný herec, ktorý podľa mňa pôsobí uveriteľne počas celej doby, čo sa tu objaví. Tomáš Maštalír je okey. Na začiatku podľa mňa začal dvíhať latku filmu, no postupne sa aj jeho herecké výkony dostali do neprirodzených a začalo to strácať. Scénka, kde nevieme na čo sa pozerá, no pôsobí vydesene je podľa mňa podarená a úvodné časti sú síce nudné, ale aspoň som mal pocit, že začali otvárať nejakú záhadu. No potom sa to celé rozsypalo do absolútnej tragédie, ktorá vyzerá, ako keby ju natáčal absolútny amatér. Neviem čo viac ani k tomu dodať. Matej Marušín je podľa mňa mizerný hlavný hrdina a neveril som mu dokopy asi ani jeden moment. Mária Bartalos - to isté. Juraj Loj je absolútne nepresvedčivý a absolútne zbytočný. A čo sa týka Dávida Hartla, tak ten absolútne nevie čo má vlastne robiť. Ani jedna veta, ktorú povie neznie prirodzene. Neviem či Bebjak hercov mizerne režíroval, alebo čo sa dialo, no nikto nepôsobí v tomto filme prirodzene. Okrem Jaroslava Mottla tu nikto nedal dobrý výkon. Čisté zúfalstvo. Hudba je možno okey, no miestami chce vytvárať atmosféru aj tam, kde by nemusela. A potom to nedokáže filmu pomôcť. A čo sa týka kamery, tak to skoro vyzerá, ako keby sa tu robil found footage film. A to rozhodne cieľom nebolo. Ledaže by kameru držal nejaký piaty člen, ktorého nikto nikdy nevidel ale tam s nimi celý čas bol. A to sú bludy. Okrem toho mám pocit, že film dokopy skombinoval 2 horory dokopy a máme z toho toto. Ktoré? "Sinister" a "The Blair Witch Project". A pravda je taká, že odporúčam si radšej pozrieť tieto filmy. Oba sú oveľa zaujímavejšie, než čokoľvek v tomto filme. Hľadanie záhady a snaha prísť na to čo sa stalo zmiznutým ľuďom a napísať o tom niečo (prvá časť) je zo Sinister. A scénky z lesa je zase Blair Witch. Neviem či to tak napísal Karika a či v tom videl inšpiráciu a dal to dokopy... to nesúdim. Knihu som nečítal. Ale čo sa týka filmu, tak ten zlyhal. Zlyhal, lebo ani originalita, ani nápad, ani dobré spracovanie. Je to hold pád do tmy. Hodnotenie: D- ()

POMO 

všetky recenzie používateľa

Neúspěšný pokus o mysteriózní horor, jak ho nejlépe umí a primárně dělají hollywooďané. Neatraktivní postavy (v jakémkoliv smyslu slova), zdlouhavá a nezajímavá expozice, nevydařený pokus o již tak ohrané fígle ve vytváření napětí při toulkách lesem. Bebjak je dobrý rejža, postavama i příběhem výrazně komplexnější a hlubší Čiara byla super. Tenhle typ žánrovky ale evidentně vyžaduje jiný typ talentu, a nejspíš i lépe zadaptovaný scénář, který zde zavání odfláknutou komerční rychlokvaškou. ()

Galéria (40)

Zaujímavosti (29)

  • Autor knihy, Jozef Karika, tvrdí, že tá je napísaná podľa skutočnej udalosti. Istý človek za ním prišiel a celé mu to vyrozprával. Tvrdí ale, že sám nevie, čo si má o tom všetkom myslieť a tak úsudok necháva na čitateľovi. (Milsa)
  • Pôvodná Trhlina mala mať 135 minút a mala byť rozstrihaná do troch 45 minútových dielov. Keďže televízia JOJ je tá, ktorá to zafinancovala, nechcela, aby sa to iba odvysielalo v TV a skončilo. Tvorcovia a TV JOJ sa rozhodli zaexperimentovať na slovenské pomery a využiť zaujímavý model prezentácie a filmom v kinách nalákať ľudí na trojdielnu televíznu minisériu. Natočený materiál bol prestrihaný do filmovej minutáže 111 minút. Neskôr ale zásadne TV JOJ zmenila svoje pôvodné plány a z trojdielnej minisérie bol natočený materiál prestrihaný na dvojdielny film s celkovou dĺžkou 127 minút. Režiséra mrzí fakt, že pôvodných 135 minút filmu nebolo odvysielaných nikdy celých. (Raccoon.city)
  • Mladý robotník (Tomáš Mischura) rozpráva Igorovi (Matej Marušín), že sa v psychiatrickom ústave, ktorí vypratávajú, liečilo kedysi pichaním vysokých dávok inzulínu, čím spôsobovali pacientom kómu a šokom chceli preladiť mozog do vegetatívneho stavu a niekedy sa to končilo smrťou. Táto metóda sa v skutočnosti používala. „Otcom“ inzulínových šokov je rakúsko-americký psychiater Manfred Sakel. Metódu vynašiel v roku 1927. Výsledky svojich výskumov zverejnil Sakel v roku 1933 a keďže ich prezentoval ako úspešné, metódu prebrali psychiatri na celom svete. Liečba bola použitá výhradne na pacientoch trpiacich schizofréniou. Inzulínové injekcie boli pacientom podávané denne po dobu 2 mesiacov. Boli aj prípady, kedy muselo byť pacientovi podaných až 450 jednotiek inzulínu. Po podaní takejto obrovskej dávky inzulínu sa pacienti začal potiť, triasť, objavovala sa aj zvýšená slinivosť, trasenie, nepokoj. To všetko predchádzalo kóme. Po upadnutí do kómy v nej pacient trpiaci schizofréniou musel zotrvať aspoň jednu hodinu. Aby sa prebrali, po uplynutí tejto doby im bola do tela vpravená dávka glukózy, a to buď intravenózne, alebo naso-žalúdočnou trubicou. Liečba inzulínovými šokmi zo sveta úplne vymizla až v 60-tych rokoch 20. storočia, kedy bola liečba schizofrénie nahradená neuroleptikami. [Zdroj: Interez] (Raccoon.city)

Súvisiace novinky

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

25.04.2019

Letošní ročník mezinárodního filmového festivalu Kino na Hranici v Těšíně (27. 4. – 3. 5. 2019) představí více než 150 hraných a dokumentárních filmů z Polska, Česka a dalších zemí střední a východní… (viac)

Reklama

Reklama