Reklama

Reklama

Malcolm X

Trailer
USA / Japonsko, 1992, 202 min

Réžia:

Spike Lee

Predloha:

Malcolm X (kniha), Alex Haley (kniha)

Hrajú:

Denzel Washington, Albert Hall, Nicholas Turturro, Angela Bassett, William Fichtner, Karen Allen, Michael Imperioli, Al Freeman Jr., Peter Boyle (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Drama o životním příběhu Malcolma X, černošského vůdce a mluvčího náboženské organizace Nation of Islam (Národa islámského), jenž v 60. letech 20. století veřejně vyjádřil nespokojenost Afroameričanů s jejich postavením ve společnosti a vlastně pregnantně řečeno mimo společnost, jelikož jedna ze zásadních tezí, kterou razil, byla, že černošští obyvatelé USA nejsou Američané... Biografii kontroverzního černošského politika natočil známý černošský režisér Spike Lee a do hlavní role obsadil Denzela Washingtona, který byl za svou roli nominován na Oscara... (Radek99)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (81)

Vojcl 

všetky recenzie používateľa

Předně Malcolma X jsem pro jeho podněcování k rasové nenávisti jako historickou postavu nikdy moc nemusel. Je mi daleko bližší politika Martina Luthera Kinga o vzájemné toleranci. Film po řemeslné stránce není špatně natočený, Denzel hraje jako o život. Přesto se nijak zvlášť neliší od jiných životopisných dramatů a pro znalé historie nebude příběh ničím překvapující. Taktéž více než tříhodinová stopáž mi přišla poněkud přemrštěná. Zkrátit to přinejmenším o půl hodiny by vůbec neuškodilo. ()

Aiax 

všetky recenzie používateľa

Jak je u Spika Leeho zvykem, Malcolm X je nádherně udělaný a dokonale zahraný film. Z Leeho filmů, které jsem měl tu čest vidět, platí totéž i o Clockers, Do the Right Thing a 25th Hour, ale jen posledně jmenovaný snímek mě opravdu nadchl, zřejmě protože se netýkal černošské problematiky. Je to zvláštní - uznávám, že tenhle režisér tohle téma umí, jenže mě prostě nebaví na to koukat. ()

Reklama

Chrustyn 

všetky recenzie používateľa

Malcolm X byl silná osobnost a jako takový si určitě zaslouží svůj film. Ale více jak tříhodinová freska v režii známého rasisty (aspoň to si o Leeovi myslím) je sledování jeho osudů zdlouhavé, až nezajímavé. A Washington to sám nezachrání. Jako dějepisné doplnění americké historie zajímavé, jako film utahané a nudné. ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Životopisné drámy extra nevyhľadávam, k tejto som sa prvýkrát dostal náhodou v telke a odvtedy sa mi udržala v hlave, čo filmu slúži ku cti. Má šťavu, odkaz a hlavne silný príbeh. Denzel odvádza dobrý herecký výkon, pritom jeho kontroverzná postava prechádza riadnými životnými kotrmelcami. Škoda tej (takmer nevydržatelne) dlhej stopáže. Afroameričan hovorí: Bola to najlepšia organizácia, akú černosi kedy mali...a negri ju zničili. ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Presvedčivo zahraná a srdcom spracovaná biografia. Výkon Denzela je skvostný a až tak podmanivý, že bez neho by sa na ten film nemalo cenu pozerať. Ťažko sa film hodnotí bez (ne)sympatií k tejto otázke. Jednostranné stanovisko Spikea Leeho je jednoznačné od začiatku, našťastie ho nedáva počas filmu až tak najavo a tak dostávajú biografické črty filmu reálne historické ladenie. S dĺžkou filmu som nemal až taký veľký problém, ako som myslel po úvodných minútach, v pozore ma držali aj skvelo napísané dialógy, či neklesajúca porcia dramatickej atmosféry. A navyše som o osobe Malcolma X vedel len toľko, že niekedy niekto taký existoval, takže toto bolo aj príjemné a zmysluplné doplnenie si pár vedomostí. 80%. ()

Galéria (46)

Zaujímavosti (20)

  • Prvý nedokumentárny film, ktorý sa mohol s povolením miestnych úradov natáčať v meste Mekka (Saudská Arábia). Natáčania sa však režisér Spike Lee zúčastniť nemohol kvôli tomu, že nie je moslim a do Mekky majú povolený vstup iba moslimovia. Všetky scény tak musel zaobstarať druhý štáb. (m.a.t.o.)
  • Po úspechu snímky JFK (1991) mal Oliver Stone režírovať aj tento projekt. Do hlavnej úlohy si vybral Denzela Washingtona. Zatiaľ čo Washingtonovi hlavná úloha zostala, Stonea nahradil Spike Lee (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama