Reklama

Reklama

V tomto kúte sveta

(festivalový názov)
  • Japonsko Kono sekai no katasumi ni (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

V tomto kúte sveta prináša príbeh dievčiny so schopnosťou vidieť krásu v každom dni, zachytiť ju v kresbe a zmeniť udalosti na dobrodružstvá. Suzu Urano vyrastá v Japonsku 30. rokov a po dohode rodičov sa vydáva za mladého úradníka pracujúceho na námornej základni v Kure, v prefektúre Hirošima. Jej rojkovská povaha, schopnosť stratiť sa vo vlastných myšlienkach rovnako dobre ako cestou domov udávajú krehký a snový tón filmu. Druhá svetová vojna a zhodenie atómových („nových") bômb sú v japonskom filme prítomné dlhodobo v skutočne rôznorodých žánroch a pohľadoch. V tomto kúte sveta sa viac než o vojnu ako takú zaujíma o jej účinky, ktoré ukazuje cez až zanovitú túžbu po radosti. Vidí najmä milé maličkosti všedného civilného života: recepty z mála pre veľa, volavky, bielych zajkov a nezdolnú vôľu žiť a ísť ďalej. Je krehkým a zároveň silným klenotom, ktorý rezonuje ešte dlho po skončení. (Art Film Fest)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (18)

3m0W1n 

všetky recenzie používateľa

Velmi pozvolné drama, které vypráví o osudech obyčejné rodiny žijící v okolí Hirošimy v čase druhé světové války. Hlavní hrdinka je ztvárněna jako zasněná, okolí příliš nevnímající osoba, a film tak pomalu, téměř netečně plyne k okamžiku o kterém divák ví, že nevyhnutelně přijde. Nabízí se srovnání s Hrobem Světlušek, jelikož se film zaměřuje na "obyčejné lidi" poznamenané válkou. Na rozdíl od Hrobu Světlušek se ale In this corner of the world nesnaží tolik o útok na divákovy emoce (i když se samozřejmě i takové momenty najdou), a naopak spíše vyjadřuje lidskou touhu pokračovat dál a zrůdnosti války překonat. Možná i proto byl alespoň pro mě emocionální dopad ve výsledku daleko silnější. Škoda té velmi pomalé první poloviny, která možná hodně lidí odradí. 4,5/5 = 5 ()

Starletka 

všetky recenzie používateľa

Zatímco Evropu trhá na kusy druhá světová, na malebném Japonském venkově se žije jako každý jiný den. Ale ne napořád. Čím víc se blíží konec války a čím častěji zazní slovo Hirošima, tím víc je nám připomínáno, co musí nevyhnutelně přijít. Rozjezd možná pomalý, ale o to víc člověka později mrazí v zádech, především z toho, jak nenásilně a přirozeně je vše prezentováno, na rozdíl od např. podobného, ale po celou dobu silně emocionálně vydírajícího Grave of the Fireflies. Slzné kanálky každopádně pročistí stejně. A k čemu všechno to lidské utrpení nakonec bylo? 8/10 ()

Reklama

Zombiepod 

všetky recenzie používateľa

Jedno z najkrajších a zároveň najdeprimujúcejších anime z vojnového obdobia vôbec. Vidiecky život na okraji Japonska očami naivnej hlavnej hrdinky, matne dotknutý obdobiami pred / počas a po druhej svetovej vojne má svoje naozaj nepríjemné a ťažké chvíle, ktoré však vždy vyústia aj k niečomu milému a peknému. Navyše je to naozaj krásne animované a líznuté poetikou. Občas mi však vadili prestrihy a súvislosti, ktoré neboli úplne dotiahnuté a preto pôsobili dosť mätúco. Čo sa však týka dramatického anime, výborný kúsok, ktorý sa rozhodne oplatí vidieť. ()

Rozjimatel 

všetky recenzie používateľa

[2,5*]     "Did you bring an umbrella?" "I brought a brand new one." "Can I open it?"     Poetický príbeh o neustále zasnívanej dievčine s hlavou v oblakoch v ťažkých a tragických vojnových časoch. Ten preexponovaný obraz a tá trhaná animácia mi nepripadajú veľmi vábne, zrejme mám majstrom Mijazakim latku nastavenú príliš vysoko. Ani rozprávanie príbehu nie je 100-percentné, zdá sa mi dosť chaotické a akési unáhlené, čo je v rozpore s poetickým duchom filmu. Mám ale podozrenie, že za to môže necitlivý strih (videl som 129-minútovú verziu, v ktorej chýba oproti plnej verzii celá pol hodina). Najsilnejší je film v závere, kde sa napätie stupňuje, ako sa blíži deň D a hodina H (H ako Hirošima). ()

dudo24 

všetky recenzie používateľa

Je to taký dokumentárny film o živote obyčajných Japoncov počas druhej svetovej vojny. Bolo nám ukázané ako funguje spoločnosť a rodinný život, aké všelijaké povinnosti boli pri staraní sa o domácnosť a postupne ako vojna postupovala, aj ťažké zmeny ktoré priniesla. Bolo zaujímavé pozerať sa na to ako sa vtedy žilo – ak je táto reprezentácia reálna – ale nevýrazné postavy a chýbajúca zápletka na mňa pôsobili trochu nudne. Druhá polovica stopáže jednoznačne prebila pomaly sa vlečúci a nič sa nedejúci začiatok. Vojna prišla už priamo do mesta a začali sa diať veci a takisto začala vyplavovať na povrch psychológia postáv. Bolo to neskutočne silné a emocionálne a zvlášť kvôli tomu, že sme vedeli čím sa vojna v krajine vychádzajúceho slnka skončila a týmto zdrvujúcim poznaním budúcnosti deja mi skoro puklo srdce. Kvôli menej výraznej prvej polovici hodnotím troma hviezdami. ()

Galéria (68)

Reklama

Reklama