Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1969. Dr. Malcolm Sayer skúma v newyorskej nemocnici skupinu pacientov, ktorí v dôsledku prekonanej encefalitídy boli po desiatky rokov v katastrofálnom stave. Zrealizované testy ho presvedčia, že títo pacienti žijú svojím vnútorným životom. Sayer získa povolenie riaditeľa nemocnice Kaufmana na experimentálnu liečbu drogou L-DOPA, ktorá úspešne pomohla ľuďom trpiacim Parkinsonovou chorobou. So súhlasom pacientovej matky vyskúša drogu na Leonardovi Loweovi a podarí sa mu u neho obnoviť schopnosť hovoriť a pohybovať sa. Všetci sa pacienti preberú k životu... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (662)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Užívateľ kingik ohodnotil film odpadom s tým, že ani nevie, o čo vo filme šlo. Tým by sa kľudne mohol zaradiť medzi pacientov kliniky, o ktorej tento skvelý snímok je. Stojí na geniálnych hereckých výkonoch Williamsa a De Nira, u druhého menovaného ide určite o jeden z najlepších výkonov vôbec. Nemám rád filmy z lekárskeho prostredia, ale tento je tak silne prirodzene ľudský, že nemôže nezaujať. Navyše samotný príbeh o osvietení mysle prináša dosť otázok, nad ktorými sa dá zamyslieť. Ľudský mozog je skutočne ešte zem nepoznaná a skladám klobúk pred pánom doktorom Sayerom. ()

castor 

všetky recenzie používateľa

Mřížovaná okna, „šachová“ podlaha. Leonard již řadu let trpí spavou nemocí, což v reálu znamená, že je živou mrtvolou a vegetuje bez kontaktu s okolím. Novou nadějí je příchod nového doktora, jehož léčebné metody slaví úspěch. Jsou přelomové, ovšem jak vidno s krátkodobým účinkem. Kameraman Miroslav Ondříček za svojí bohatou kariéru nespolupracoval pouze s Milošem Formanem nebo Lindsay Andersonem, ale i s talentovanou Penny Marshall, jejíž melodrama má v ústředním hereckém duu sice dva výrazné klenoty, pacient a lékař (DeNiro a Williams), místy ale schází silnější, zapamatovatelné scény a upadá do sentimentálních klišé!! Přesto disponuje netriviálním scénářem, skvostnými klavírními melodiemi a poutavou atmosférou!! ()

Reklama

JohnnyD 

všetky recenzie používateľa

Fascinujúci film. Je úžasné, ako pútavo a zaujímavo sa dá nakrútiť príbeh jedného leta. Príbeh, ktorý už časom zapadol prachom, odstupom času je to jedno leto už nezaujímavé, ale práve naopak, je to úžasný príbeh (možno vám táto veta pripadá čudná, ale chcel som to povedať, čo najpresnejšie a bez spoilerov - keď uvidíte film, pochopíte). Filmu kraľujú herci. Robin Williams v role šprta a odľuda ("Robili ste s ľuďmi?" -"Nie, ale robil som s dážďovkami.") úžasný. Taktiež Robert DeNiro je skvelý, v role pacienta podáva strhujúci výkon. Film disponuje aj skvelým scenárom. Nikdy nenastal okamih, kedy by som sa nudil. Film má vyrovnané tempo a pár úžasných scén (hlavne ma zaujala scéna, keď DeNira nechcú pustiť z liečebne a schytia ho strážcovia a ťahajú ho preč - kamera sníma pohľad DeNira na dvere von, ktoré sa pomaly vzďaľujú). Pokiaľ máte radi retard-movies, tak vám Awakenings odporúčam. Ak nie, tak si to pozrite taktiež! Tento film je skvost a právom patrí do TOP200. ()

JosefGruber 

všetky recenzie používateľa

I když film zobrazuje závažné téma, u kterého by měly téct slzy, v některých momentech jsem se opravdu nemohl přestat smát. Herecký výkon Roberta De Nira byl opravdu fenomenální. Kromě toho, že nechápu, jak to všechno dokázala zahrát, také nechápu, jak je možné, že za tuto roli nebyl odměněn Oscarem. 4*, 31.7.2014, pc ()

Rocky62 

všetky recenzie používateľa

Jako malej harant jsem věděl velký kulový co to znamená opravdové herectví a herci jako Sylvester Stallone, nebo Arnold Schwarzenegger byli pro mě králi, byl jsem toho názoru, že hora svalů střílející těžkým kulometem nepřátele na maděru předvádí skvělý výkon. Když si na to dnes vzpomenu, popadne mě záchvat smíchu, protože z tohoto omylu mě vyvedl právě tento film, v němž jsem pochopil, co to znamená skutečné herectví. A fakt, že De Niro nedostal za svůj dechberoucí herecký výkon Oscara, mi způsobil doživotní psychickou újmu na zdraví. ()

Galéria (52)

Zaujímavosti (20)

  • Telefon v bytě Dr. Malcolma Sayera (Robin Williams) je opatřen natahovacím spirálovitým kabelem. Ten se však v roce 1969, kdy se děj filmu odehrává, ještě nepoužíval. Do roku 1975 se používaly výhradně hladké telefonní šňůry. (Hans.)

Súvisiace novinky

Režisérka filmu Velký Penny Marshall zemřela

Režisérka filmu Velký Penny Marshall zemřela

19.12.2018

Penny Marshall, režisérka filmů Velký, Čas probuzení nebo třeba Velké vítězství, zemřela ve věku 75 let. Americká producentka a režisérka byla sestrou rovněž zesnulého Garryho Marshalla (Pretty Woman… (viac)

Reklama

Reklama