Reklama

Reklama

Free Solo

  • Česko Bez jištění na El Capitan (viac)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Napínavý inšpiratívny príbeh horolezca Alexa Honnolda, ktorý sa pokúsi o jeho životný výkon – bez istenia vyliezť na najznámejšiu, 975 metrov vysokú skalnú stenu El Captain. Počas príprav na obtiažny výstup sa jeho aura nepremožiteľnosti, ktorú si desať rokov budoval, však nečakane rozpadá. Film zachytáva hlboké ľudské okamžiky, životu nebezpečný výkon a dychberúce pohľady na matku prírodu. Výsledkom je triumf ľudského ducha. (Forum Film SK)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (219)

Satan 

všetky recenzie používateľa

Dokument, který využívá filmových postupů a ve výsledku je napínavější než kdejaký moderně střižený akční thriller. Nedávám plný počet ani tak za ten sportovní výkon, který je neoddiskutovatelný a mimořádný, ale spíš za skvělou práci filmařů, kteří poctivě odvyprávěli celý příběh Alexe Honnolda od A do Z, kde neopominuli ani jednu důležitou složku, proč se vlastně k takovému cíli odhodlal a proč ho taky zdolal. ()

sochoking 

všetky recenzie používateľa

Alex Honnold vypadá ako taký typický vedľajší hrdina z nízkorozpočtových indie filmov odohrávajúcich sa v New Yorku. Jeho frajerka by perfektne zase zapasovala do role takej tej raw vegánky, ktorá nepracuje, bloguje a vedie kurzy jogy. Samotný dokument ma emočne však rozsekal. Totálny brutáááááál! V závere som ani nedýchal!! Niektoré dialogy borcov z filmového štábu vyvolávali pekelné stavy mysle a predstavy. ()

Reklama

Xmilden 

všetky recenzie používateľa

Ano bez debat, hlavní hrdina je skvělý lezec, ale jako člověk je dost uzavřený, nezábavný a prostě svéráz v jakémkoliv ohledu. Závěrečný výstup je extrémně napínavý, ale kromě něj člověk sleduje téměř hodinu a půl neustálé psychologie, kdy hlavně Alexova přítelkyně je často dost otravný element ve filmu. Nechápu proč jsme museli sledovat například jejich zařizování bytu. 87% je hodně přemrštěných. U mě 60%. ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Svojím spôsobom to je koncipované ako štandardný film o feťákovi pre ktorého je jediným zmyslom života jeho droga a rodina a všetko ostatné ide vždycky bokom. Žije hlavne preto, aby získal ďalšiu a stále väčšiu dávku dokiaľ ho to asi nadobro neodrovná a nerozbije si kokos. Akurát tou drogou je adrenalín pri štveraní sa na rôzne skaly bez akéhokoľvek istenia. Stačí jedna chyba a je game over. Trochu som sa obával, že dokument bude pojatý príliš povrchne, ale podľa mňa išiel dostatočne do hĺbky jak čo sa týka Alexovho charakteru, tak neskutočne dôslednej prípravy pred finálnym výstupom. Celá tá príprava pôsobí jak videohra v ktorej si jednotlivé úseky poriadne natrénujete s istením a potom keď máte dostatočne veľké gule, tak idete do toho naostro. Tvorcom sa podarilo behom výstupu navodiť poriadne napínavú atmosféru. Aj keď divák už dopredu logicky vie, že to Alex zvládol, tak pri zdolávaní úseku Boulder Problem som od napätia ani nedýchal a nevedel som si predstaviť jak to zvládne. Nakoniec to pôsobilo tak strašne jednoducho. Stačí si odmyslieť tých pár stoviek metrov v ktorých sa to odohráva a je to brnkačka, hehe. Najviac mi je na Alexovi sympatické, že je to taký kľudný tichý chlapec a pri šplhaní nevydáva zvuky jak divá sviňa ako to má vo zvyku Adam Ondra. Alex má môj rešpekt a obdiv a prajem mu, aby zomrel vo vysokom veku na infarkt alebo nejakú inú civilizačnú chorobu. 8/10. ()

nascendi

všetky recenzie používateľa

Mám dva dobré pocity v spojitosti s týmto filmom. Prvý je, že som sa neúmyselne dostal až k sledovaniu posledných 40 minút filmu a bolo som tak ušetrený toho, čo komentátori kritizujú. A druhý je moja zásada nehodnotiť dokumentárne filmy, pretože priemer dvoch rozporuplných pocitov, ktoré som ma u tohto filmu je iba priemerom. Nemám rád horolezectvo. Videl som niekoľko filmov o horolezcoch a neoslovuje ma odôvodnenie ich lezenia tým, že tam ten kopec je. Na druhej strane uznávam, že nič podobne fascinujúce, ako zábery z jeho lezenia na Kapitána, som nevidel a pravdepodobne už ani neuvidím. So záverom filmu prichádza otázka - Čo ďalej? ()

Galéria (42)

Zaujímavosti (6)

  • Tento dokument natočili Honnoldovi přátelé. (ČSFD)
  • Na masivu hory El Capitan, kolem které se točí celé dějství snímku, si udělal zářez i český horolozec Adam Ondra, který zdolal cestu Down Wall s obtížností až 8b za celých osm dní. Adam narozdíl od Alexe lezl volným způsobem, nikoli stylem Freesolo (bez kompletního jištění), jakým Alex Halmond zdolal cestu Freerider o obtížnosti až 7c+, nicméně už jen fakt, že Adam Ondra byl teprve druhým člověkem na světě, který byl schopen tuto cestu přelézt a ke všemu překonal dosavadní rekord o 11 dní, hovoří za vše. (Platom)
  • Natáčelo se v Maroku, Kalifornii a Nevadě. (Varan)

Súvisiace novinky

Jake Gyllenhaal a slavná loupež

Jake Gyllenhaal a slavná loupež

08.04.2019

Režiséři oscarového dokumentu Free Solo Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi jednají o natočení adaptace známé švédské knihy The Helicopter Heist. Příběh podle skutečných událostí od spisovatele… (viac)

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

19.03.2019

26. ročník Mezinárodního filmového festivalu – Febiofest přiveze do Prahy francouzského herce a režiséra Louise Garrela, který 25. března osobně uvede svůj nejnovější film Věrní nevěrní. Komediální… (viac)

Reklama

Reklama