Reklama

Reklama

Henry: Portrét masového vraha

  • USA Henry: Portrait of a Serial Killer (viac)

Jeden z nejkontroverznějších filmů všech dob, založený na skutečném životním příběhu amerického sériového vraha Henryho Lee Lucase. Michael Rooker podává v roli charismatického samotáře, který se potlouká po ulicích Chicaga a s děsivou nenuceností vraždí, nezapomenutelný výkon. Režisér John McNaughton nabízí ve svém debutu nejautentičtější portrét psychopata, jaký byl kdy natočen. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Zaujímavosti (25)

  • Dokonca aj samotní členovia filmárskeho tímu boli z filmu vyrušení. Skladateľ Robert McNaughton nedokázal film na prvý raz dopozerať celý a Tom Towles (Otis) videl film iba raz, na filmovom festivale Splatterfest v roku 1990 a povedal, že už nikdy viac. (Arsenal83)
  • Vo Veľkej Británii bol taký problém s cenzúrou, že film v pôvodnej nezostrihanej verzii bol odvysielaný až v marci 2003. Ešte horšie film dopadol na Novom Zélande, kde sa v pôvodnej verzii objavil až v roku 2010. (Arsenal83)
  • Hudba k filmu bola namixovaná v nahrávacom štúdiu v Chicagu vedenom rock n' rollovými kresťanmi. Podľa Johna McNaughtona boli dosť šokovaní, keď film videli. (Arsenal83)
  • Po dokončení natáčania zostalo tak málo peňazí, že film musel byť strihaný na prenajatom 16 mm valníku, ktorý bol umiestnený v obývačke strihačky Eleny Maganini. (Arsenal83)
  • Keďže produkcia mala tak málo peňazí, producenti si nemohli zaplatiť komparz, takže všetci ľudia na vonkajších záberoch ulíc Chicaga sú jednoducho bežní chodci, ktorí si idú za svojimi záležitosťami. Napríklad v scéne, v ktorej Becky (Tracy Arnold) vychádza z metra, dvaja muži na vrchu schodov vedú búrlivú diskusiu - ide o reálnu hádku a keďže sa odmietali pohnúť z miesta, McNaughton ich zahrnul do záberu. (Arsenal83)
  • Michael Rooker zostával v postave nielen počas nakrúcania, ale aj mimo natáčania. Počas mesačného natáčania sa vo voľne nestýkal s nikým z hercov alebo štábu. Podľa kostymérky Patricie Hart sama nevedela, či sa rozpráva s Rookerom alebo s Henrym, pretože niekedy hovoril o svojom detstve a minulosti, ako keby bol tou postavou. Keď Rookerova manželka zistila, že je tehotná, radšej počkala, kým sa natáčanie neskončilo, až potom mu to oznámila. (Arsenal83)
  • McNaughton vyriešil pokrytie nízkeho rozpočtu zamestnaním rodiny a priateľov vždy, keď to bolo možné, a tým, že sa čo najviac používal svoj osobný majetok. Napríklad mŕtvy pár v bare na začiatku filmu sú rodičia najlepšieho priateľa režiséra Johna McNaughtona, zatiaľ čo samotný bar je miestom, kde McNaughton kedysi pracoval. McNaughtonova blízka priateľka Mary Demas hrá tri rôzne obete vrážd: ženu v priekope v úvodnom zábere, ženu s fľašou v ústach na záchode a prvú z dvoch zavraždených prostitútok. Štyri ženy, s ktorými sa Henry stretáva mimo nákupného centra, boli už skôr McNaughtonovými blízkymi priateľkami. Stopárka bola žena, s ktorou McNaughton kedysi pracoval. Oblečenie, ktoré nosí Michael Rooker počas celého filmu, bolo jeho vlastné (okrem topánok a ponožiek). A aj Chevrolet Impala z roku 1970, na ktorom Henry jazdí, patril jednému z členov filmového štábu. (Arsenal83)
  • Keď McNaughton vyberal tému na horor, vedel, že má malý rozpočet na to, aby natočil niečo s mimozemšťanmi alebo príšerami. Rozhodnutie padlo, keď uvidel epizódu seriálu 20/20 o sériovom vrahovi Henrym Lee Lucasovi. (Arsenal83)
  • Henry Lee Lucas (Michael Rooker) se sice k velké spoustě zločinů přiznal, časem bylo ovšem prokázáno, že většinu těchto zločinů spáchat nemohl. Jistě alespoň dvě vraždy spáchal, poté se mu nejspíše zalíbilo, jakou „celebritou“ se po zatčení stal, a šerifové díky jeho přiznavačství jednoduchou cestou uzavřeli několik případů. (LuNicy)
  • Překlad názvu filmu do češtiny je velmi chybný. „Serial Killer“ je přeložen jako masový vrah. Rozdíl mezi sériovým vrahem a masovým vrahem je ten, že sériový vrah vraždí své oběti v sérii za sebou na různých místech v různý čas, kdežto masový vrah vraždí v mase, tedy všechny své oběti usmrtí na jednom místě v jeden čas. (Z hlediska definice je za masovou vraždu považováno, spáchání čtyř nebo více vražd během jedné akce a bez výrazného časového odstupu mezi vraždami, což Henry (Michael Rooker) za celý film nespáchá.) (Zek)
  • Režisér John McNaughton dostal nabídku, že za 100 000 amerických dolarů si může splnit sen a natočit svůj první celovečerní film. Jediným požadavkem bylo, aby se jednalo o horor. Dle jeho slov by na nabídku kývl, i kdyby měl rozpočet činit jen 10 000 dolarů. Dodal také, že naopak i pokud by měl k dispozici peněz víc, na filmu by nic neměnil. (H34D)
  • Henry Lee Lucas (1936-2001) byl devátým dítětem alkoholické prostitutky z Virginie, otec byl mentálně postižený. V sedmi letech mu bratr omylem vypíchl oko, od té doby trpěl pocity méněcennosti. Ve třinácti letech měl svůj první sex s ovcí, kterou mu přivedl jeho vlastní otec. První vraždu spáchal v 15 letech. Ve 27 letech zavraždil svou matku. Spolu se svým "partnerem" Ottisem Toolem okusil i lidské maso svých obětí. Otis v tom poté pokračoval dále, zatímco Henrymu maso nechutnalo. Před trestem smrti (smrtící injekce) jej osvobodil tehdejší guvernér Texasu George Bush ml., který trest změnil na doživotí. (Noviik)
  • SPOILER Ve skutečnosti nebyl Otis Henrym zavražděn, ale umřel ve vězení na infarkt. (DaViD´82)
  • Ve skutečnosti nebyla postava Becky pětadvacetiletá Otisova starší sestra, ale jeho malá neteř. (DaViD´82)
  • Než Otis rozbije televizi, tak v ní běží film Becket z roku 1964. (DaViD´82)
  • Michael Rooker, v době kdy se ucházel o roli Henryho, pracoval jako domovník a na zkoušku se dostavil ve své pracovní kombinéze. Roli získal a svou pracovní uniformu nakonec obléká i ve filmu. (DaViD´82)
  • Film byl natočen během osmadvaceti dnů. (DaViD´82)
  • Film byl natočen již roku 1986, ale dostal nejvyšší možný rating X jako morálně závadný, což ho ve své podstatě odsoudilo z kinodistribuce. Byl tedy na tři roky "uložen k ledu" než mohl být představen v původně zamýšlené neupravené podobě. (DaViD´82)

Súvisiace novinky

Staronová noční můra

Staronová noční můra

05.10.2006

O pokračování kultovní série, kterou Wes Craven začal v roce 1984 svou Noční můrou v Elm Street, se hovoří už delší dobu, ale až dnes začíná tato myšlenka nabírat reálné kontury. I když popravdě… (viac)

Freddy zas a znova?

Freddy zas a znova?

04.04.2006

Ani šest pokračování kultovního hororu Wesa Cravena Noční můra v Elm Street a tři roky starý crossover Freddy proti Jasonovi zřejmě nestačily zabijákovi z městečka Springwood. Podle slov Roberta… (viac)

Reklama

Reklama