Reklama

Reklama

M - Vrah mezi námi

(festivalový názov) (seriál)
  • Rakúsko M - Eine Stadt sucht einen Mörder (viac)
Rakúsko / Nemecko, 2019, 4 h 30 min (Minutáž: 45 min)

Réžia:

David Schalko

Hrajú:

Moritz Bleibtreu, Lars Eidinger, Udo Kier, Verena Altenberger, Bela B. Felsenheimer, Sarah Viktoria Frick, Manfred Fuchs, Michael Fuith, Brigitte Hobmeier (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(6)

Obsahy(1)

Když se osmiletá Elsie vrátí domů bez kabátku, její otrávená matka ji pro něj pošle zpátky. Poslední, kdo ji v tento zimní večer vidí, je klaun, který dětem na ulici prodává groteskní balonky. Elsie není jediným dítětem, které ve městě zmizí. Když policie ani po čase nemá výsledky, začíná ve městě veřejný hon na vraha. Šestidílný remake slavného snímku Fritze Langa Vrah mezi námi využívá prostoru seriálu k tomu, aby akcentoval lhostejnost a nenávist, která mezi obyvateli města panuje. Na rozdíl od Langova filmu, který popisoval atmosféru předválečného Německa, se tato nová, temná vizuálně stylizovaná podívaná drží současnosti a navíc se překvapivě uchyluje i k humoru. (Serial Killer)

(viac)

Recenzie (2)

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Námet poskytla takmer 100 rokov stará klasika, pričom tvorcovia sa pre tentokrát rozhodli samotný príbeh zasadiť do doby modernej aj s jej nešvármi aby tak vytvorili tematické otázky, ktoré polarizujú spoločnosť, čo mňa osobne tak nejak od počiatku “nevedno prečo” odrádzalo. Pamätám si prvotinu z 31’ a to bola fakt veľmi vydarená záležitosť o sériovom vrahovi, pričom kto ma pozná vie, že Ja teda rozhodne nie som žiadny veľký fanúšik starých vykopávok. Dal som tomu ale šancu, lebo šak toto je môj tematicky “záber”, no očakávania som tak či onak krotil, aby sklamanie nedosiahlo úroveň migračnej politiky v Nemecku. No a čuduj sa svete, touto mojou politicky nekorektnou “poznámkou”, nad ktorou budú mnohí zas zbesilo onanovať do vytvorenia modrín a popri tom neokrôchane hromžiť na moju osobu, som sa bohužiaľ dejovo trafil viac, ako som sa pôvodne domnieval, pričom mňa tak nejak počas sledovania tohto počinu neustále prepadali myšlienky, či už tu ozaj mnohí nemajú pud sebazáchovy, že ešte aj do takéhoto námetu musia pchať sociálno-politické otázky, aby dostatočne ukojili svoje potreby. Ono vlastne, ani sa niet čo čudovať, keďže útoky s nožom sú v Nemecku bežnou šermovačkou na denno-dennej báze a treba tak nejak urobiť všetko preto, aby sa voči tejto “menšine” vyvolal aspoň ako taký súcit. Aby toho nebolo málo, samozrejme nesmie chýbať chlap v ženskom kožuchu z líšky, lebo šak zabojovať treba aj za “nezaradených”, ktorí môžu disponovať rovnako ako heteráči, mimoriadnymi schopnosťami vnímania svojho okolia. Po druhej epizóde jebem nato a balím kufre, pričom úprimne od srdiečka poviem, že dôvodom nie sú tieto sračky, ale fakt, že tá forma spracovania je asi tak pútavá, ako predstava že seriete niekde v parku a vašou jedinou možnosťou ako si vytrieť riť, ostáva len prhlava, rastúca okolo vás. Strašný nádych to má, ten dojem je tak žalostný, herecké výkony tak extrémne pateticko amatérske, bez šťavy či emócie, že toto skutočne nemohol natočiť nikto iní, ako Nemci z rakúska. To ešte aj Derrick oproti tomu pôsobí o dva levely vyššie i keď uznať musím, že po scenáristické stránke v prvých dvoch epizódach tvorcovia rozohrali hru, počas ktorej divák len tak ľahko neodhadne, kto je vlastne páchateľom. Tak dajte vedieť, či to náhodou nebola Merkelová. Díky .. ()

Reklama

Galéria (123)

Zaujímavosti (8)

  • Natáčanie prebiehalo od 15. januára do 20. apríla 2018 vo Viedni a blízkom okolí. (Arsenal83)
  • Die Welt usúdil, že tento seriál je významnejší než film Vrah medzi nami z roku 1931, pretože je to: "Film o stave národa. Maringer ako minister spája mladistvosť súčasného rakúskeho kancelára, demagogickú argumentáciu jeho ministra vnútra – a uhladenosť manažéra, ktorý sa snaží riadiť krajinu ako korporáciu. David Schalko dokázal nemožné. Film brilantným spôsobom rozpráva príbeh pravicového populizmu.“ Súvislosť so súčasnou politikou pripustil aj Die Presse, ktorý tvrdí, že Dominik Maringer sa podobá na bývalého ministra Gernota Blümela. (Arsenal83)
  • Neue Zürcher Zeitung uviedol, že seriál je síce "politicky prehnaný", ale napriek tomu sa kvalitatívne dá zaradiť k ambicióznym nemecko-jazyčným sériovým produkciám ako Dark (od r. 2017) či Babylon Berlin (od r. 2017). (Arsenal83)

Reklama

Reklama