Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Major Dundee so svojou bandou a bývalým priateľom a rivalom Tyreenom vedie samozvanú trestnú výpravu proti Apačom, ktorí vyvraždili bielych osadníkov. Ich cieľom je vodca Apačov Charriba. Tyreen sa zaviazal, že kým sa nepodarí Charribu zneškodniť, bude so svojim mužmi lojálne slúžiť pod Dundeeho vedením. Obaja muži však majú medzi sebou nevyrovnané účty. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (66)

Maq 

všetky recenzie používateľa

Velice zvláštní film, a to ne vždy v pozitivním smyslu. Lze ho zařadit mezi westerny, protože jde o příběh pronásledování apačské bandy. Jenže Apači skoro vůbec nejsou vidět - což je paradoxně velmi realistický prvek. A těch je v příběhu hodně. Spousta zajímavých odboček a detailů, minimum patosu a okázalého hrdinství. --- Slabinou je absence jasné dějové linky. Příběh nemá vyhrocený vrchol a závěr, hrdinové neprojdou žádnou katarzí. Zfilmované výňatky z vojenského deníku. --- Spíše zajímavé než vzrušující. ()

mm13 

všetky recenzie používateľa

Ťažko hodnotiť 500x prestrihaný film. Každopádne pre mňa bolo sledovanie veľmi príjemným filmovým zážitkom - perfektná ústredná dvojica, funkčné vedľajšie postavy, samotný dej potom bez prikrášlení, heroizmu či patriotizmu. Nenudil som sa, pretože bolo o čom premýšľať, takýto prístup naviac ešte aj dnes pôsobí pomerne sviežo. Potom ale príde záver, ktorý je síce OK, no neprináša pocit vyvrcholenia, ani len náznak katarzie. Zo zaujímovo rozohranej partie sa stal príbeh o (takmer) ničom. Pozn.: videl som SE: 136 minútovú verziu. ()

Reklama

betelgeuse 

všetky recenzie používateľa

Čtvrtá hvězda až po shlédnutí rozšířené verze v kině: film se stal plynulejším a kompaktnějším, velmi vydařený je restaurovaný soundtrack s jižanským leimotivem. Klady filmu jsou hodně (a překvapivě) prďácký Heston, jadrné dialogy a epická struktura zajímavě splétající několik dějových linek. Do DIVOKÉ BANDY mu ale ještě leccos chybí, zejména lepší bojové scény a prokreslenější postavy. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Prvý veľký western velikána tohto žánru menom S.Packinpah. Nevidel som pôvodnú kratšiu verziu, ale táto na mňa pôsobila celistvo. Obraz vzhľadom na rok výroby 1965 je dobrý, ale nie taký vynikajúci ako pri Leonových Vtedy na západe alebo Dobrý,zlý a škaredý. Film nemá nejakú silne výraznú scénu, no napriek tomu máme do činenia s kvalitným westernom. V menších úlohách poznáme hercov známych z jeho Divokej bandy. Celkom sa stotožňujem s tým čo povedal S.Packinpah: "Nerobím filmy pre každého. Robím filmy pre seba a dúfam, že sa nájdu ľudia, ktorí majú podobný vkus."80%. ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Aj keď westerny s americkou kavalériou nevyhľadávam, resp. väčšinou mi do westernu nepasujú, tak tuto kupodivu "sedel zadok na šerbli" a film mal po väčšinu stopáže šťavu. A to aj vďaka charizmatickým hereckým esám - Charltonovi Hestonovi a Richardovi Harrisovi. Coburn si strúhol iba menšiu rolu, čo je škoda a menšiu komickú rolu mal aj "vinnetouvský záporák" Mario Adorf. Stopáž filmu bola ale hrozná - 2,5 hodiny, čo sa prejavilo vo viacerých nudnejších scénach a dierach. Tie boli vyplnené spievaním či len takým vylihovaním a vykecávaním o česti. Ústredný hudobný motív ako aj záverečná bitka boli ale výborné. Hodnotenie: 70% ()

Galéria (98)

Zaujímavosti (8)

  • Role Samuela Pottse byla nabídnuta Lee Marvinovi, ale ten si řekl o moc velký honorář. Jeho agent na tuto roli navrhl Jamese Coburna, který byl nakonec opravdu obsazen. (MrCreosote)
  • Natáčení provázely značné neshody tvůrců se studiem, které film financovalo. Kvůli překročení rozpočtu bylo například natáčení předčasně ukončeno. Charlton Heston byl ochotný vzdát se svého platu, pokud bude filmařům umožněno natočit několik důležitých scén. K žádným dotáčkám nakonec nikdy nedošlo. (MrCreosote)
  • Charlton Heston (Major Dundee) nevycházel s Richardem Harrisem (kapitán Benjamin Tyreen), který byl často opilý a chodil pozdě na natáčení. Jako žert rozmístil Harris před Hestonův maskovací přívěs desítky budíků a všechny je nastavil tak, aby se spustily ve stejnou dobu. Když Heston vyšel, lekl se a Harris zavtipkoval: „Právě se hlásím.“ (Marek06)

Reklama

Reklama