Reklama

Reklama

Epizódy(8)

Osemdielny taliansky televízny seriál o životnej púti presláveného stredovekého cestovateľa a objaviteľa. (oficiálny text distribútora)

Recenzie (82)

curunir 

všetky recenzie používateľa

Podľa mňa jeden z najlepších seriálov a to nielen kvôli obsahovej stránke. Je to už mnoho rokov čo som tento seriál pozerával v televízii (jeho vysielanie som zažil dvakrát na ČT) a zanechal vo mne množstvo spomienok, na ktoré sa nezabúda. A teraz po rokoch mi bolo vďaka priateľovi tahit-ovi opäť možné tento skvost vzhliadnuť. Opulentná výprava (nakrúcalo sa na troch svetadieloch) a vo svojej dobe azda najhviezdnešie možné obsadenie (skvelí sú predovšetkým Delholm Elliott, F. Murray Abraham a Ruocheng Ying v úlohe Kublaja) rozprávajú príbeh muža, ktorý sa dostal tak ďaleko ako nikto predtým, veľa získal, ale i veľa stratil. Skvelo tiež ukazuje kontrast medzi zaostalou a prísne dogmatickou Európou 13. storočia a ďalekým východom, svetom tak pestrým spôsobom života i myšlienkami, že tomu dovtedy nikto nechcel uveriť. Osobitne treba vyzdvihnúť geniálny hudobný sprievod Ennia Morriconeho, jedno z najlepších maestrových diel, kde mi ústredný motív dokonale uviazol v hlave už ako malému, keď som seriál prvý krát videl a pritom filmovú hudbu som veľmi nevnímal. Pre mňa je tiež nezabudnuteľnou hlavne scéna masakru beduínov križiakmi. Zo všetkých 8 častí je najlepšia tá posledná. PÁN SERIÁL. ()

Radek99 

všetky recenzie používateľa

Výborný historický seriál popularizující jednu velkou historickou postavu západní civilizace, který patřil k tomu nejlepšímu, co se vysílalo v Československé televizi před rokem 1989. Úžasně výpravný (a asi na italské poměry i nákladný), skvěle herecky obsazený (včetně mezinárodních hereckých hvězd - Leonard Nimoy, F. Murray Abraham, Denholm Elliott...) a s tak podmanivou a sugestivní hudbou Ennia Morriconeho, že takového Vangelise v Dobytí ráje hravě strčí do kapsy. Seriál Marco Polo je ale vlastně více než hraný film takový imaginární historický cestopis, skoro až s encyklopedickými rozměry života, doby a cesty slavného cestovatele. A jediná má výtka zní - občas (ale opravdu jen málokdy) sklouzává tenhle seriál od dějovosti k popisnosti, rozměrů třeba zrovna italských filmových neorealistů to ale nedosahuje:-) ()

Reklama

KatRi 

všetky recenzie používateľa

Zdánlivě velmi pestré, ale ve finále velmi monotónní. Takový jistě život běžného středověkého člověka byl, ale ten Marcův? Určitě ne, a přesto tomu jaksi chybí spád, energie, což by se pravděpodobně nestalo, kdyby vyprávět mohl sám obraz, nikoli ústa hrdinů vysedávajících někde a ne prožívajících tyto věci přímo před divákem. ()

Dragonlanc 

všetky recenzie používateľa

Výborný seriál o jednom z najväčších cestovateľov všetkých čias. Opisuje celú strastiplnú cestu Marca Pola od Benátok až do Číny na dvor mongolského vládcu Kublajchána. Popisuje zvyky jednotlivých národov, ale aj dvorné intrigy, boj o moc a korupciu na dvore veľkého chána. Jedinou slabinou celého seriálu podľa mňa je návrat Marca Pola domov. Trojročná plavba loďou s mongolskou princeznou z Číny do Perzie by vydala určite aspoň na dva-tri ďalšie diely. Je to škoda, Ako keby tvorcovia už toho mali dosť a chceli celú sériu čím skôr ukončiť. Nebyť toho, dal by som 5*. Snáď jedinou nereálnou vecou na celom príbehu Marca Pola bol levitujúci mních v Tibetskom kláštore. ()

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

"Marco Polo" bol cestovateľ, moreplavec a kupec z talianských Benátok. Žil v rokoch 1254 až 1324. Mal veľmi dobrodružný život. Bol to prvý Európan, ktorý podrobne opísal spôsob života, zvyky a zemepis východnej Ázie, kam ho zaviedli obchodné výpravy jeho rodiny. Režisér Giuliano Montaldo natočil v roku 1982 o tomto svojom slávnom krajanovi podarený, výpravný, osemdielny, koprodučný televízny seriál. Titulnú úlohu stvárnil americký herec Ken Marshall. *** ()

Galéria (8)

Zaujímavosti (1)

Reklama

Reklama