Reklama

Reklama

Pardon, nezastihli sme vás

  • Česko Pardon, nezastihli jsme vás (viac)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Ricky a jeho rodina bojujú s ťažkosťami kvôli dlhu od finančnej krízy v roku 2008. Príležitosť opäť sa postaviť na nohy a získať nezávislosť sa objaví s lesklou novou dodávkou, ktorá poskytne Rickymu šancu stať sa samostatne zárobkovým šoférom. Je to ťažká práca, rovnako ako aj práca jeho ženy, ktorá je opatrovateľkou. Ich rodinné puto je silné, ale nová situácia nasmeruje každého inde a prichádza bod zlomu. Jeden z najznámejších a najoceňovanejších súčasných britských režisérov Ken Loach nakrútil ďalšiu sociálnu drámu zo života ľudí, ktorí sa ocitnú v núdzi. (Film Europe)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (87)

Necron 

všetky recenzie používateľa

genialne neprijemny film. dlouho jsem to odkladal... jak jsem se toho bal. Ale nakonec se dostavilo vice, nez jsem cekal - bublalo to celou dobu - chlupy se jezily, emoce se vznasely, tak to mam rad. Ken Loach je skvely vypravec, ktery dokaze vystavet dokonale realisticke socialni drama, vybudit emoce a vystihnout atmosferu. ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Kapitalizmus prináša najmä ekonomicko-sociálny newspeak orwellovského strihu. Napríklad slovo "živnostník". Každý si má predstaviť odvážneho človeka, ktorý sa rozhodne zarábať si na svoj život vlastným výrobným podnikaním, ponukou služieb alebo obchodovaním. Úpravami predpisov však majitelia firiem dosiahli, že sa môžu efektívne zbaviť pre nich zbytočných poplatkov a odvodov za zamestnancov do sociálneho a zdravotného poistenia. Tiež mu nemusia preplácať dovolenky a iné výluky v práci. A čo stačí spraviť? Jednoducho niekdajší zamestnanci alebo noví uchádzači o prácu budú pre firmu pracovať len ako živnostníci. Fakticky nejde o samostatné podnikanie. Obsah a spôsob práce určuje materská firma, "živnostníci" hrdlačia na základe jej pokynov a noriem. Znevýhodnením sociálneho a zdravotného postavenia sa dostávajú do slučky neustálej práce. Sú z nich otroci, ktorí si musia zarobiť aj na dodatočné náklady, ako zamestnancom im automaticky patriace. Dovolenku preplatenú nemajú. Po zmene ich postavenia na "samostatných podnikateľov" sú im všetky výhody odobrané. Klasická odporná kapitalistická privatizácia ziskov (patriaca podnikateľovi-majiteľovi) a socializácia strát (prenesená na zamestnancov). Všetko s posvätením štátu, ktorý toto všetko v pracovnej legislatíve umožnil. Ken Loach tento marazmus veľmi trefne ukazuje na príbehu jednej rodiny. Končí symbolicky tým, že totálne fyzicky a psychicky vyčerpaný otec s podlomeným zdravím sa za každú cenu rúti do práce. Do práce, pracovať, makať a hrdlačiť. Lebo nemá iné východisko. Postavenie samostatného živnostníka ho totiž totálne dusí. Ako vo zveráku. ()

Reklama

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Och, tak to bola čistá tragikomédia. Aj keď skôr tragédia ako komédia. Postavy boli viac než svojské, a každá z nich mala úplne iný temperament - a práve na tom sa dal perfektne postaviť celý pútavý príbeh. Celé to pôsobilo akosi satiricky, a napriek tomu reálne. Chudáka Rickyho mi bolo ohromne ľúto, keďže sa fakt snažil čo to dalo a aj tak bol u svojej rodiny za lúzra. Ten "poslušný" synček ma poriadne iritoval, riadny blbeček. Avšak najfascinujúcejšia postava toho celého bol Rickyho šéf v kuriérskej firme :D Tá jeho arogancia bola taká hnusná, až bola vtipná (v rámci irónie samozrejme). Bolo to kdesi na hranici 3 a 4 hviezd, ale zaokrúhlujem dole na 3*. ()

Radek99 

všetky recenzie používateľa

Nejslabší film Kena Loache...a to mám jeho filmy rád...tohle už není sociální drama, ale spíš citová manipulace...ke konci už fakt jen chyběla scéna, jak rodině umírá malé štěňátko... Loach, pracující se scénářem Paula Lavertyho, se uchyluje, snad ve jménu nějakého vyššího dobra, ke zjevnému a nezakrytému citovému vydírání a hromadí bolestnou litanii nepřetržité řady nezasloužených neštěstí - bohužel ale na naprosto prázdné postavy. Tohle mne coby diváka opravdu minulo...a to velkým obloukem... ()

leila22 

všetky recenzie používateľa

Človek dúfa, že ak bude poctivo a tvrdo pracovať, tak mu bude dožičená aspoň istá úroveň finančnej nezávislosti. No medzi náročnou prácou a veľkou výplatou niekedy priamu úmeru len veľmi ťažko hľadať... Každodenný boj o prežitie, pracovná rutina - naložiť, vyložiť, ustriehnuť si čas, vypočuť si nepríjemných zákazníkov, v krátkych okamihoch precítiť dobrú energiu za zopár vďačných klientov, počúvať nezmyselné reči šéfa, ktorý vo vás nevidí človeka, ale iba akýsi objekt na zarábanie peňazí. A toto dookola 14 hodín, takmer každý deň. Kedy máte popri tom všetkom čas vychutnať si život? Ricky sa dal na dráhu kuriéra, aby pomohol rodine splatiť dlhy. Jeho manželka robí opatrovateľku ľuďom, ktorí sú na to odkázaní. Prebaľuje, kŕmi, občas si vypočuje neoprávnené výčitky od zatrpknutých klientov. Napriek tomu sa riadi pre mňa neuveriteľne silným heslom: “Správaj sa k nim, ako keby to bola tvoja mama.” Okrem toho majú na pleciach výchovu dvoch detí, na ktorú už neostáva veľa času. No robia, čo môžu. Príbeh, ktorý silne odráža fakt, že keď je vo vzťahu dostatok lásky, podpory a rešpektu, rodina dokáže zvládnuť aj tú najväčšiu životnú krízu. Pretože vďaka týmto hodnotám disponuje neuveriteľnou silou s tým všetkým bojovať. Ak máte radi tvorbu Kena Loacha, určite na film zájdite, pretože dostanete štandardne kvalitnú sociálnu drámu. Režisér sa drží svojej tradičnej šablóny, takže na jednej strane neprekvapuje, no na strane druhej sa filmu nedá nič výrazne vytknúť. Pretože je presne o tom, čo život prináša. (Be2Can, 2019) ()

Galéria (35)

Zaujímavosti (2)

  • Kris Hitchen se pro svou roli inspiroval svou prací jako instalatér v letech mezi hereckými zaměstnáními. (ČSFD)
  • Celosvětová premiéra filmu proběhla 16. května 2019 na filmovém festivalu v Cannes. (ČSFD)

Súvisiace novinky

6. ročník Be2Can startuje už 2. října

6. ročník Be2Can startuje už 2. října

25.09.2019

Zlatý medvěd a oba držitelé hereckých cen z letošního Berlinale, cena za režii a cena poroty z Cannes a mnoho dalšího představí 6. ročník přehlídky Be2Can. Letos se koná od 2. do 8. října v pražských… (viac)

Reklama

Reklama