Reklama

Reklama

Dlhé, horúce leto

  • Československo Dlouhé horké léto (viac)

Obsahy(1)

Do povodí slavné řeky Mississippi za horkého léta roku 1957 se můžete vypravit v americkém dramatu o životě jedné farmářské rodiny. Paul Newman je mladý, ctižádostivý muž, který je neprávem pronásledován špatnou pověstí. Usadil se v malém městečku a snaží se začít znova, ale pověst o něm dorazila až sem... (oficiálny text distribútora)

Recenzie (64)

dopitak 

všetky recenzie používateľa

Jižanský filmy mám rád, ale tady je atmosféra sterilní. Žádný zpocený košile, málo hlasitý cikády, řeka jen na začátku a bažiny nikde. Asi mi vadilo, že hlavní hlasovou roli převzal Orson Welles, místo aby prim hrál Paul a nenávist jeho sousedů k němu. Čekal jsem zkrátka víc a s Kočkou na rozpálené plechové střeše bych opravdu nesrovnával. ()

Rocky62 

všetky recenzie používateľa

Po úporném shánění tohoto filmu jsem byl sladce odměněn. Skvěle vykreslené charaktery postav, příjemná osobitost snímku a v neposlední řadě výteční herci. Film, ze kterého vyzařuje pohoda, inteligence, hudba se záměrem zahřát na srdci a také podmanivost. Filmy z těchto let a s touto tématikou, navíc s Paulem Newmanem, to je parketa, na které tančím strašně rád. 85% ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Jeden z filmov, ktorý som videl ešte ako desaťročný. Aj teraz, po niekoľkých dekádach, som v ňom rozpoznal niektoré dialógy. Lenže stará láska niekedy hrdzavie. Dej nie je príliš dramatický, postavy prenášajú niekedy viac, niekedy menej uveriteľné dialógy, ktoré sú ale vždy osudové a skrýva sa v nich zakaždým nejaké dôležité životné múdro. Tak by to asi v skutočnosti nefungovalo. Zmeny nálad a názorov postavy Orsona Wellesa by jeho rodinu a spoluobčanov priviedli na kraj šialenstva. Celkovo ale film odporúčam, predovšetkým kinofilom zameraným na 50te roky. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

Mal som dobrú náladu nad niektorými hereckými výkonmi,obzvlášť medzi Paulom a Joanne aj v skutočnosti spojoval manželský zväzok,o čo sa tu vehementne snaží,aj keď jej filmovým fotríkom je Orson Welles,pred ktorým nastáva automatický rešpekt,ale nalieha na ňu,aby nakoniec skončili spolu... Predtým to nemá zrovná ľahké,keď príde do nového mestečka,kde o Benovi Quickovi(Paul) už vedia svoje... Paul Newman je nasledovníkom už zomretého Jamesa Deana a Marlona Branda,ktorého kariéra upadala. Ešte má zopár snímkov z 50 rokov,ktoré znamenajú kvalitu,ale prichádzajúce 60 roky sú jeho najlepšími.Výnimočný herec svojej doby. ()

MontyBrogan 

všetky recenzie používateľa

Tento týždeň mám za sebou dva filmy s Lee Remick, lebo v Dňoch vína a ruží ma zaujala natoľko, že som ju chcel vidieť znovu. Dlhé, horúce leto je však značne rozdielne. Zatiaľ čo prvý menovaný je na svoju dobu dosť odvážny, v tom druhom, aj keď skôr natočenom, sa ocitáme uväznení v čase a priestore južanského konzervatívneho kapitalizmu. Jediný znak pokroku, je tu emancipácia postavy Joanne Woodward, ktorá sa snaží vzoprieť tlaku okolia. Inak sme väčšinou svedkami pokusov o veľké frázy a nestratenie dobrého mena, ak nejaké daná rodina má. V opačnom prípade o únik zo zatratenia. Vyššie uvedené motivácie podľa mňa posúvajú dej dopredu bizarne a nasilu. ()

Galéria (47)

Zaujímavosti (5)

  • Natočit scénu, ve které hořela stodola, trvalo celých pět dní. Režisér totiž dlouho nebyl spokojen s oblohou, větrem nebo slunečním svitem. (oje)
  • Martin Ritt původně zvažoval do role Willa Varnera Lee J. Cobba, nakonec se ale rozhodl pro Orsona Wellese. (Rocky62)

Súvisiace novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (viac)

Reklama

Reklama