Reklama

Reklama

Úsvit mŕtvych

  • Česko Úsvit mrtvých (viac)
Trailer

Mrtví se probouzejí a jejich jediným cílem je získat čerstvé lidské maso, kterým se živí. Celou zem zachvátí šílená panika a zbylí lidé zoufale bojují o holé životy. (Interdomino)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (268)

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

George A. Romero má čestné miesto v rebríčku mojich obľúbených režisérov. Pri jeho mene mám uvedenú jednoduchú poznámku: Zombie!!! Tento americký filmár je priekopníkom, progresívnym vizionárom a kráľom tohto horrorového subžánru. Počas svojej kariéry natočil viacero snímkov s tématikou oživlých mŕtvol, ktoré sa stali kultovými dielami a výrazne sa zapísali do dejín filmového horroru. Jedným z týchto jeho majstrovsky spracovaných klenotov je aj titul "Úsvit mŕtvych" (Dawn of the Dead), ktorý zrežíroval podľa svojho vlastného scenára v roku 1978. Úžasná, dvojhodinová,  post-apokalyptická zombie jazda. Filmová zombie klasika od pána Georgea Andrewa Romera. ***** ()

Webb 

všetky recenzie používateľa

[7/10] (Target, Laurel) (Technicolor /// Produkce: Claudio Argento, Dario Argento, Alfredo Cuomo, Richard P. Rubinstein /// Scénář: George A. Romero /// Kamera: Michael Gornick /// Hudba: Dario Argento, Agostino Marangolo, Massimo Morante, Fabio Pignatelli, Claudio Simonetti) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Reklama

Flipnic 

všetky recenzie používateľa

Romerova klasika, která na pozadí akčního horroru zejména kritizuje konzumní společnost. V roce, kdy byl film natočen jsem se narodil a něco jako obchodní centra jsem řadu let za komoušů neznal. Dnes vidím, jak již před 30ti lety existovaly na západě gigantická obchodní centra, která vymívala lidem mozky, stejně jako je tomu dnes v ČR. Film mě občas docela rozesmál tímto paradoxem, občas pobavily kultovní scény, které filmaři používají v akčních filmech a horrorech do dnes (klipovitě sestříhané ozbrojování Arnolda v Komandu nebylo ve filmu první ...), z některých scén jsem byl trochu v rozpacích. Dorty na xichtech zombíků mě vyloženě urazily, tohle si Romero mohl odpustit... Jinak ale výborná gore klasika s hlubší myšlenkou, což se asi nikomu takhle docela dobře spojit nikdy nepodařilo ... ()

ancientone 

všetky recenzie používateľa

Skvelé je prelínanie žánrových (akčný a hororvý film) a reportážnych postupov, cez ktoré sa do filmu vnášajú mnohé subkultúrne a sociologicky relevatné elementy, vrcholiace v nájazde motorkárskeho gangu. Škoda prílišnej epizodickosti, ktorá sa ukáže najmä pri sledovaní directors cutu a paradoxne nepomáha jasným (a inak plne funkčným) sklonom k pikaresknosti. Romero je v Úsvite veľmi doslovný vo svojje sociálnej kritke, tá však ostáva naďalej najsilnejšia v čisto vizuálnych a neverbalizovaných momentoch. No a samozrejme je to zaslúžený kult. Srdiečko. Alebo skôr mozoček. ()

corpsy 

všetky recenzie používateľa

Ešte významnejšie dielo zombie žánru ako jeho o 10 rokov starší kolega NOC ŽIVÝCH MŔTVYCH. Presvedčivé charaktery, výborne zahrané, kopa realistických a pekne nasnímaných gore záberov a ironický nadhľad. Kultová záležitosť, ktorú by si nemal nechať újsť nikto, kto zbožňuje filmy. Videl som 139 min verziu. ()

Galéria (73)

Zaujímavosti (72)

  • Helikoptéra ve filmu je Bell Jet Ranger II. (Mr.Hudson)
  • Joseph Pilato se ucházel o roli Stephena. (Chatterer)
  • George A. Romero si zahrál režiséra v televizním studiu. Asistentku si zahrála jeho manželka. (Chatterer)

Súvisiace novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (viac)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (viac)

Reklama

Reklama