Reklama

Reklama

Úsvit mŕtvych

  • Česko Úsvit mrtvých (viac)
Trailer

Mrtví se probouzejí a jejich jediným cílem je získat čerstvé lidské maso, kterým se živí. Celou zem zachvátí šílená panika a zbylí lidé zoufale bojují o holé životy. (Interdomino)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (268)

kinej 

všetky recenzie používateľa

Romero natočil horor, který je i přes technické nedostatky a ubohé masky nadprůměrnou podívanou. Místy je to film napínavý, místy vtipný a místy dokonce i své všeobecné béčkovosti dokonce i směšný. Ale i přesto se mu daří udržet pozornost až do konce.Přirovnání zombíků k běžným konzumentům je geniální vtip. Užití výplachových superamrketových melodií se zombíky mě nutí zamyslet se nad tím, jak vypadáme všichni směšně, když popojíždíme po nákupních centrech s přeplněnými košíky. Tohle je civilizace. Také je zde zajímavě rozpracován nápad o životě v supermarektu, jež nutí diávka koketovat s mmyšlenkami o tom jaké by to asi bylo, žít tam a moci všechno. Škoda, že film není černobílý, možná by tím zamaskoval některé své chybičky a pak by snady byl úplně skvělý. ()

Terva 

všetky recenzie používateľa

Znáte to ne - Svět je nakažen smrtícím virem a oživlé mrtvoly se vymknuly kontrole......... Režie a scénář - George A. Romero. Ocenění : Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films - Saturn ´80 (USA): Nominace na cenu za nejlepší masky. Golden Screen - Zlatá stuha ´80 (Německo): Cena za nejlepší film. .......Kamera : Michael Gornick. Hudba : Agostino Marangolo, Massimo Morante, Fabio Pignatelli a Claudio Simonetti. ()

Reklama

kitano 

všetky recenzie používateľa

Night of the living dead je v mojich ociach uz predsa len trochu dychavicny, zato Dawn of the dead radim stale k tomu najlepsiemu co v tomto zanre vzniklo. Tento film je prikladom toho, ze aj zombie horor moze byt dramou s velkou vypovednou hodnotou, Pocas celeho sledovania filmu a hlavne v jeho zavere som v pozadi tych paradnych gore efektov videl ony podtext, grotesknost a zaroven vystrazny prst poukazujuci na sucasnu konzumnu spolocnost, ktora je v tejto dobe pre tento film este priznacnejsia ako v dobe ked vznikol. Tazko najdete iny film, ktory v sebe lepsie kombinuje horor a dramu. Tento kusok je taktiez ukazkovy posapokalypticky film. Zobrazenie postupne sa rozkladajuceho sveta a ludskej osobnosti je velmi posobiva. Vysledny efekt, je skutocne husta, znepokojujuca atmosfera. A v neposlednom rade aj samotny pribeh opisujuci exoticke, krvave "dobrodruzstvo" skupinky hrdinov je paradny. Snyderov remake je skvely, original je vsak nedostizny. A diabolska, nezapomenutelna hlaska na zaver: When there's no more room in hell, the dead will walk the earth (10/10) ()

sullafelix 

všetky recenzie používateľa

odvtedy čo som videl tento film sa už zmenilo mnoho poslancov v parlamentoch aby nás dostali do ešte väščej brindy ako sme teraz ..ale to nemení nič na veci, že to bol prvý film pri ktorom som sa teda fakt kurevsky nudil ..... fakt sračka ... nevhodne ani pre spoluobčanov postihnutých najťažšími stupňami slabomyseľnosti , ktorým by malo byť teda jedno načo v telke čumia ... použiteľný snáď iba ako prostriedok psychoterroru v Guantanamo na Kube ..za to tá jedna hviezda ()

B!shop 

všetky recenzie používateľa

Puvodni Usvit mrtvych si je se svym remakem v dost vecich podobnej. Opet tu mame uvodnich zhruba 40 minut, nez se dej presune do obchodaku. A tenhle uvod se Romerovi fakt poved, vsude zmatek, prestrelky, zombici, sama krev a cely je to takovy dost syrovy. Jenze pak se zbytek filmu odehrava v obchodaku a kuli premrsteny delce 140 minut se za chvily dostavi lehka nuda. Ale je fakt, ze tady je to zajimavejsi, nez v remakeu, sice se tu taky nekosi moc zombiku, ale particka 4 prezivsich si to v obchodaku skvele uziva, zadny prokreslovani postav a film se trosku stava cernou komedii. Pak ale prijede na motorce krutak Tom Savini a zacne zaverecnej, asi pul hodinovej masakr. Do toho vseho hraje misty az infantilni hudba, triky jsou spravne krvavy a obcas uvidime i nejaky to strivko nebo mozek. Jen ti zombici se misty tvarily moc inteligentne a udelat je vsechny sedivy nebyl nejstastnejsi napad. Takze kdyz tohle porovnam s remakem, kterej jsem videl driv, musim uznat, ze oba filmy jsou zhruba na stejny urovni, ale kazdej ma neco, co tomu druhymu chybi, takze se vyplati podivat se na oba dva filmy. ()

Galéria (73)

Zaujímavosti (72)

  • Obchod se zbraněma není v obchodním domě Monroeville Mall, kde se film natáčel. Záběry pochází z obchodu v centru Pittsburghu. (Mr.Hudson)
  • Tom Savini si zahrál zombie, která rozbila okno náklaďáku ve scéně s Rogerem. (Chatterer)
  • Umělá krev byla udělaná ze směsi potravinářského barviva, arašídového másla a sirupu. (DivX)

Súvisiace novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (viac)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (viac)

Reklama

Reklama