Reklama

Reklama

Úsvit mŕtvych

  • Česko Úsvit mrtvých (viac)
Trailer

Mrtví se probouzejí a jejich jediným cílem je získat čerstvé lidské maso, kterým se živí. Celou zem zachvátí šílená panika a zbylí lidé zoufale bojují o holé životy. (Interdomino)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (268)

tron 

všetky recenzie používateľa

„Je neskoro. Tento svet sa neoplatí zachrániť. Prežili len blbci.“ Romero je génius zombies horor, ale na Úsvit mŕtvych asi treba vek. Aspoň ja som bol na prvé pozretie sklamaný. Až o niekoľko rokov neskôr som docenil dlhé akčné scény (kamióny), užil si brutálne gore režisérovho kamaráta Saviniho (vo finále zažiari ako člen motorkového gangu), príbeh s presahom s nábehom na filozofiu, krásnu výpravu parádneho, ozrutného, rozľahlého obchodného centra, disciplinované herecké výkony atď. Pritom sa mi na 5* páči aj Snyderov remake, ale z totálne odlišných dôvodov. ()

POMO 

všetky recenzie používateľa

Nemožno spochybniť perfektné vystihnutie postapokalyptickej atmosféry. Prvá polhodina, kedy sme doslova vhodený do sveta chaosu, je super. Ale s pobývaním štvorice osamostených hrdinov v obchoďáku, do ktorého sa uchýlia, začína tempo filmu upadať. George A. Romero sa snaží obohatiť hororové zombie peklo o prepracované postavy a jemnú psychológiu medzi nimi, no venuje im viacej priestoru, než je pre film zdravé. Dvojhodinová stopáž, z ktorej si nakoniec odnesiete pocity krvavo-komicko-akčno-psychologického gulášu je predsa len prehnaná. Kritika konzumnej spoločnosti je ale správne dekadentná a slušne upgraduje inú kritiku spoločnosti z predchádzajúcej romerovky Night of the Living Dead. ()

Reklama

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $1,5miliónaTržby USA $5,100,000Tržby Celosvetovo $55,000,000▐ Tak toto Romerovi krásne vyšlo, vydarený príbeh, maximálne využité prostredie supermarketu, skvelá akcia, triky a niektoré masky a utrhnuté končatiny stoja za to. /80%/ ()

Kusko.t2 

všetky recenzie používateľa

Dawn of the Dead mal vo filmovej histórii opodstatnenie a zmysel, keďže vzbudil v tej dobe záujem o zombie film v širšom meradle, a mal význam aj pre mňa, keďže ma priviedol práve k takýmto klasikám drsnejšieho hororu. Pravá atmosférická zombie pecka, načrtávajúca aj kritiku konzumného života spôsobom vlastným pre Romera a to prostredníctvom bezhlavého, mátožného zombieka bez cieľa blúdiaceho v supermarkete. Atmosféru to má obstojnú, nemŕtvych sa tu vyskytuje na haldy, príjemná hudba od Goblinu (aj keď soundtrack Dawn of the Dead nepatrí asi medzi ich vrcholy), parádne gore efekty, ...čo viac si je možné priať. Zombie kultovka, ktorá aj napriek svojej dlhšej minutáži (director's cut: 139 min.) utečie ako voda. Príjemný pocit z nej však pretrváva! ()

liquido26 

všetky recenzie používateľa

Před dvěma lety jsem viděl remake, který mě bavil hodně. Pořídil jsem si proto i originál a když jsem viděl, jak zombie vypadají nesebral jsem odvahu, abych se na to podíval. O to příjemnější bylo moje překvapení, když jsem konečně teď film viděl. Děj byl svižný, napínavý a dramatický a to, že zombíci vypadali vlastně jako normální lidi s trochu zešedivělými obličeji, vůbec nevadilo. ()

Galéria (73)

Zaujímavosti (72)

  • Film měl mít původně rating X, který byl udělován výhradně pornografickým filmům, ale Romerovi se povedlo přesvědčit distributory, aby snímek uvedli do kin bez ratingu. Veškeré reklamní materiály a trailery přesto obsahovaly upozornění poukazující na fakt, že ačkoliv film neobsahuje sexuální scény, je vhodný pro diváky starší 17 let. (HellFire)
  • Po prvním uvedení filmu do kin činil rozpočet 1,5 milionu USD. Producent Richard P. Rubinstein později na DVD komentáři přiznal, že toto číslo bylo úmyslně navýšené, aby film koupili zahraniční společnosti. Skutečný rozpočet se pohybovat kolem 500 000 USD. (HellFire)
  • Gaylen Ross odmítla ve filmu křičet. Myslela si, že postava Fran je silná žena a pokud by křičela, už by se nejevila tak silně. Řekla to Romerovi, když jí o křik požádal. Už to po ní nikdy nechtěl. (DivX)

Súvisiace novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (viac)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (viac)

Reklama

Reklama