Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Študent (Dustin Hoffman) sa nevedomky pripletie do smrtiacej medzinárodnej konšpiračnej hry, ktorú rozohral nacistický vojnový zločinec na úteku (Laurence Olivier). Sadistický vrah ide tvrdo za svojim cieľom, ktorým je zásielka diamantov. (RTVS)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (372)

cheyene 

všetky recenzie používateľa

Dustin Hoffman sice není mým oblíbencem, avšak jeho filmy často opravdu stojí za to! Maratónec není výjimkou. Příběh obyčejného studenta, který se bez vlastního zapřičinění zaplete do špíny kolem uprchlých nacistů a diamantů, zaujme od samého začátku. Nechybí ani scény, které si člověk bude na dlouhou dobu pamatovat, např. nekompromisní, nevyšperkovaná, tvrdá a testosteronová bitka Roye Scheidera v pokoji, prohledávání Hoffmanova bytu, zubařina či čepel v rukávu Laurence Oliviera. ()

arie 

všetky recenzie používateľa

I navzdory faktu, že mi v Maratóncovi výraznejšie prekážali dve dlhšie scény (úvodná automobilová roztržka medzi starčekmi a scéna zo židovskej štvrte v závere, kedy Olivierovu postavu v krátkom časovom rozpätí spoznávajú dvaja pamätníci hrôz z koncentračných táborov), môžem film smelo označiť za regulérnu žánrovú klasiku, ktorá ani po rokoch nestratila nič zo svojej pôsobivosti, na rozdiel od staršieho príspevku režiséra Schlesingera Midnight Cowboy, a i dnes si udržuje status snímky s maximálnym stupňom napätia a štandardne skvelými výkonmi hviezdnych aktérov, mužské oko poteší sympatická, predsa len, Švajčiarka Marthe Keller. ()

Reklama

Wacoslav1 

všetky recenzie používateľa

Atmosféra neustálýho ohrožení a nejistoty tomu dává grády. Paranoia útočí v nejsilnější možný podobě. Nikdo nemůže zůstat v klidu. Tenhle maratonskej běh bude sakra drsnej a každej ho nepřežije. Jo chytlo mě to dost. Tempo sice nevydrží po celej film, ale i tak další ukázka špičkovýho thrilleru ze sedmdesátých let.80% ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Film, ktorý diváka utápa v dejových výkrutoch. Tých zvratov je tu toľko, že človek sa prestáva dobre orientovať. Unikol mi tiež zmysel toho, prečo takmer štyridsiatnik Hoffman hrá študenta, najmä keď už deväť rokov predtým hral Absolventa. Miestami je film strašne ukričaný a hudba mi mnohokrát tak rezala uši, že zvuk práve trhaného toaleťáka mi znie lepšie. ()

Sarkastic 

všetky recenzie používateľa

Kvalitní thriller/drama. K filmu, až na pár hluchých míst (viz nedomyšlený scénář), nemám výhrady. Snímek těží z pečlivě budované, postupně houstnoucí atmosféry, dobré hudby a výborných hereckých výkonů (Hoffman byl opravdu fajn, ale hlavně mě zaujal Olivier; na jeho nacistického zubaře jen tak nezapomenu/te). Navíc zde bylo několik opravdu silných scén (ta mnohokrát zmniňovaná, s otázkou "je to bezpečné?", mě dostala asi nevíc). Na 5* to ze svého pohledu nevidím; přesto rozhodně doporučuju. ()

Galéria (197)

Zaujímavosti (23)

  • Ačkoliv se film odehrává v New Yorku minimálně dvě scény jsou prokazatelně natočeny v Los Angeles. (Kulmon)
  • Poslední film herečky Madge Kennedy. (Kulmon)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (viac)

Reklama

Reklama