Reklama

Reklama

Právnik a jeho asistenti sa snažia zachrániť černošského otca rodiny pred odsúdením za vraždu. Dôvodom jeho činu bol obzvlášť závažný trestný čin dvoch belochov: dvaja robotníci zbijú a znásilnia černošské dievčatko. Jej otec Carl Lee Hailey je zdesený - rozhodne sa, že vezme spravodlivosť do svojich rúk - aby tak zabránil  oslobodeniu obidvoch mužov. Spomenul si totiž na podobný prípad z neďalekého mestečka, ktorý sa skončil oslobodením útočníkov. Carl ich zabije priamo v budove súdu - pred viacerými svedkami.  Jeho právnik Jake Brigance sa teraz musí so svojimi asistentami postarať o to, aby mal Carl spravodlivý súdny proces. Podarí sa mu to - v rasovo neznášanlivom prostredí mestečka Canton v štáte Mississippi? Jake a jeho právnici majú čas na pochybnosti - pochybnosti o tom, o čom sú presvedčení, pochybnosti o tom, čomu veria, ale - nemajú čas na žiadne chyby. V meste medzitým narastajú rasové vášne - medzi afro-americkou komunitou a prívržencami Ku Klux Klanu... (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (476)

IQ Tiqe 

všetky recenzie používateľa

I když ten film je fakt dobrej, dramatickej a napínavej, nemůžu se ubránit dojmu, že se mnou od začáku John Grisham manipuluje. Jeho postavy jsou moc černobílý, takže mi nedává možnost volby. Navíc snad jen v USA je možné vůbec uvažovat o tom, že by měl dvojnásobný vrah šanci vyváznout bez trestu. Tím ale nechci shazovat kvalitu filmu – je to film, ve kterém soupeří morálka se zákonem a určitě stojí za zhlédnutí. # [viděno: monitor, 5.1] # příběh **** | hudba *** | humor – |akce – | napětí ** | pustil bych si znova *** ()

classic 

všetky recenzie používateľa

V amerických súdnych sieňach - je prítomná a dôležitá 12. členná POROTA, ktorá má rozhodnúť o VINE, či NEVINE - obžalovaného - Carl Lee Hailey - Afroameričan. Obhajovať ho bude - skúsený a poctivý - advokát - Jake Tyler Brigance, Žalobcom je ostrý a nemilosrdný - D.A. Rufus Buckley, ktorý si želá jediné - TREST SMRTI. O čo vlastne ide ? Carl Lee - je ženatý, má niekoľko detí, kde jedno z nich sa stalo terčom útoku, keď jeho 10. ročnú dcéru, surovo znásilnili - dvaja podnapití belosi, ktorí sa ju po tomto akte - snažili obesiť na strome, keď to nevyšlo, tak ju zhodili z mosta, z 10. metrovej výšky, pričom dopadla na zem a prežila to, bohužiaľ, s doživotnými následkami, nebude môcť mať deti. Otec - Carl Lee, v AMOKU - tesne pred súdnym pojednávaním, si na nich počká, keď vchádzajú s eskortou do siene, a CHLADNOKRVNE ich postrieľa, ako rešeto ! Zobral spravodlivosť do vlastných rúk, nečakal na ROZSUDOK, lebo asi neveril, že to dobre dopadne, namiesto toho si zvolil cestu, s ktorou si skomplikoval život, a teraz mu za to hrozí najtvrdší postih - Trest smrti ! Tým pádom, ako sa prípadu - ujíma - advokát - Brigance, začínajú sa rýchlosťou svetla rozširovať problémy : nenávisť a zabíjanie ! Toho sa dotýka priamo On, na ktorého sa zavesia - obnovení Ku Klux Klan - nazývaní - "Rytieri s keltskou krvou" alebo aj ako "Bieli rytieri" , ktorí si posvietia na Briganca, a začnú ho ohrozovať na živote, pričom niekoľko jeho známych je vystavených veľkému nebezpečenstvu. Zaujímavá myšlienka, ktorá ma stavia do pozície - ROZHODCU, ktorý určil skóre - nerozhodným výsledkom, jednak súhlasím, čo urobil Carl Lee, pričom si ani nepočkal, ako to skončí ? Namiesto toho zvolil cestu, odkiaľ niet návratu. Ak by sme všetci činili ako On, ako by to potom vyzeralo. Uznávam ale jednu - podstatnú CHYBU, nemali to urobiť, začali ako prví, tým pádom sa dá tolerovať, čo učinil tento zúfalý černoch. V MISSISSIPPI - to bude vrieť ! Páčilo sa mi na tomto - OBHAJCOVI, že sa nezľakol problémov, ktoré naň číhajú z každej svetovej strany, ide mu o život, i jeho rodine, i napriek tomu, pokračuje, aby nastolil kontroverznú spravodlivosť ! Obhajovať 2. násobného VRAHA. Skúste sa vcítiť do jeho kože, vraví, v záverečnej, za srdce chytiacej reči, ktorá definitívne presvedčí porotu. Film je to kvalitný, Matthew - študoval právo, preto je tak autentický, pričom pasuje mu to, Samuel L. Jackson je v úlohe obžalovaného - poľutovaniahodný ! Chápem tomu, ale je to riešenie ? Sandra je SEXY. Joel je kvalitatívne - kolisajúci režisér, ktorý strieda výborný film za prepadák - odpad, tento je lepší priemer, poctivá robota, ktorá sprostredkuje všetko, čoho sa téma týka, všetky následky s tým - spojené, podľa seba hodnotím - ako extra inšpirujúce, pričom svedomie mi nedovoľuje - zvýšiť hodnotenie... ()

Reklama

Djkoma 

všetky recenzie používateľa

Joel Schumacher a jeden z jeho lepších filmů v neskutečně nevyrovnané kariéře (Time to Kill přišel po třetím a před čtvrtým Batmanem...). Soudní drama o spravedlnosti a jejímu postavení v americké společnosti navazuje svým dějem na (dříve velmi časté téma) mezirasové nesnášenlivosti, které bude v americe vždy aktuální. Vyprofilované postavy jsou dobře zvládnuté, věrohodné a dobře obsazené, takže dodávají filmu na pocitu "tohle by se mohlo přesně takhle stát". V závěru je film zbytečně zabíjen pokusy o "řízené" emoce diváků, což je trochu škoda. Zkrátit aspoň o dvacet minut by taky nevadilo... ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Vyvážená komercia s umením, to znamená, že podanie myšlienok a posolstiev je trochu polopatickejšie. Veľa patosu, ale svižná réžia, ako sme si pri Schumacherových trileroch zvykli a výborná dusná atmosféra južanského vidieku. Trochu mám problém s rozuzlením, pretože vražda je vražda a určitý, aj keď podmienečný trest je na mieste. Rasizmus tu mala byť skôr vedľajšia téma, priamo s prípadom nesúvisel, išlo predsa o znásilnenie a vraždu. Výborne sa na to pozerá a takéto hviezdne obsadenie sa vidí snáď už len v Dannyho parťákoch. A aby som nezabudol, dabing Spaceyho je to najhoršie, čo som v slovenskom dabinu za dlhé roky počul. ()

Sarkastic 

všetky recenzie používateľa

„Není nic nebezpečnějšího než přesvědčený blázen.“ Spousta morálních dilemat a obtížných otázek ve skoro 2 a půl hodinové podívané, která ovšem ani na chvíli nezačne nudit. Nemyslím si, že Joel Schumacher v mých očích někdy překoná nedostižnou Telefonní budku, přesto bych Čas zabíjet v jeho tvorbě řadil k těm nejlepším snímkům co natočil. V tomhle filmu se sází hlavně na pečlivě vystavěný soudní proces (při kterém se nehraje zrovna moc čistě), silné téma (korunované závěrečnou řečí obhájce), dráždivou rasovou otázku (spolu s problematikou KKK) a v neposlední řadě na kvalitní herce (zejména trojici Matthew McConaughey, Kevin Spacey a Samuel L. Jackson). Ne všem postavám jsem jejich motivy a chování úplně věřil (hlavně postřelenému policistovi), některé scény vyzněly trochu do ztracena (únos?!), rozsudek a celý ten konec mi přišly trochu naivní až pohádkové, přesto ty solidní a zasloužené 4* snímku přiklepnu. „Tys řekl, že bys mi pomohl, kdybych byl v průšvihu. No, tak teď sem v průšvihu. Co ty na to?“ ()

Galéria (26)

Zaujímavosti (29)

  • Kiefer Sutherland tvrdil, že Forest Whitaker mu neskôr zložil kompliment za jeho neochvejný výkon ako bieleho rasistu Freddieho Lee Cobba a povedal mu, že to chce odvahu zahrať takúto postavu. Sutherland sa tejto poznámke najskôr zasmial a spýtal sa Whitakera: "Ale no tak, veď ľudia aj tak vedia, že to len hrám, nie?" Na čo Whitaker odpovedal: "Nie." (Arsenal83)

Súvisiace novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (viac)

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (viac)

Matthew McConaughey se vrací k velké roli

Matthew McConaughey se vrací k velké roli

19.03.2021

Další důkaz, že dnes už je ve světě filmů a seriálů možné všechno, je oznámení streamovací služby HBO Max, že se krimi drama Čas zabíjet od režiséra Joela Schumachera z roku 1996 dočká seriálového… (viac)

Reklama

Reklama