Reklama

Reklama

Alice tu už nebýva

  • Česko Alice už tu nebydlí (viac)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Alice žije s manželom a dospievajúcim synom. Jej manželstvo nie je práve ideálne, už nie je najmladšia a za celé roky strávené v domácnosti akosi zabudla na sny z mladosti, kedy chcela byť speváčkou. Keď jej manžel náhle pri autonehode zomrie, Alice musí čeliť osudu sama. Je bez peňazí a nevie, ako sa postarať o syna Tommyho. Jej jedinou zbraňou je odvaha a viera, že sa raz vráti do rodného Monterey v Kalifornii. Predá dom i skromný majetok a spolu s Tommym sa vydajú na cestu. Ich prvou zástavkou je Phoenix, kde si Alice nájde miesto speváčky. Hoci nový život nie je bezproblémový, konečne Alice robí to, po čom celý život túžila. Spieva v bare a publikum ju má rado. Zapletie sa však s mladíkom, z ktorého sa po krátkom čase vykľuje násilník. Zo strachu Alice s Tommym utečie z mesta a na ďalšej zastávke sa zamestná v Tuscone ako čašníčka. Tu spoznáva majiteľa neďalekého ranču Davida. Hoci David sa Alice vytrvalo dvorí, ona už nemá najmenšiu chuť na ďalšie problémy... Režisér Martin Scorsese využil melodramatický námet na vyrozprávanie príbehu o neprikrášlenej realite amerického sna. Jeho Alice Hyattová (v podaní Oscarom ocenenej Ellen Burstynovej) je na ceste za svojim snom občas hysterická, inokedy veselá, je naivná i prezieravá, miestami prepadá zúfalstvu a opätovne nachádza vieru a nádej, aby na konci pochopila, že sen, za ktorým sa naháňala, má vlastne na dosah ruky. (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (96)

jojinecko 

všetky recenzie používateľa

Film tak dospelý ako len môže byť. Netipoval by som ani náhodou, že toto je jeden z Martyho prvých filmov, čo zároveň hovorí o jeho variabilite, citlivosti a vnímavosti. Príbeh obyčajných ľudí, s obyčajnými problémami, v rámci "bežných" rodinných vzťahov. Film, ktorý má hĺbku, myšlienku...napriek tomu dám radšej prednosť Maestrovmu inému štýlu a filmom. ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Tak trochu netradičná road movie. Výborne hrajúcu E. Burstyn tu však svojim zjavom a povahovým charakterom zatienil jej filmový syn - Tommy (Alfred Lutter III). Ten mi tu neskutočne liezol na nervy. Mať takého "drobca" doma, tak lámem nad ním varechu každý deň. A s tým je spojená aj väčšina zaujímavých situácií vo filme - konfrontácia medzi matkou a synom tu bola jedinečná, všetko ostatné bolo len také krovie, ktoré miestami trochu nudilo. Aj napriek tomu si však myslím, že si nadpriemerné hodnotenie snímok zaslúži. 75/100 ()

Reklama

laik_60 

všetky recenzie používateľa

Domov,sladký domov !!! Miesto kde sme vyrastali, kde poznáme každý kút. To bol rozhodujúci faktor, čo hnal Alicu skoro až nerozvážne (s pár dolármi vo vresku a malým šarvancom synom z miesta, kde vyše desať rokov žila "trápny" a málo uspokojivý "život matky v ženy v domácnosti". Film trocha dramatický, trocha romanticky, miestami s vtipnými dialógmi. Napriek pomalosti a akýchsi "opakovaní situácii a momentov" dá sa to sledovať a zvedavo čakať , ako z toho napokon Alica vybrúsi. Povšimnutia hodná je mladá Judie Foster, a ten malý "šarvanec - (Lutter?). U mňa to vychádza na slabé 4 bodíky. ()

zette 

všetky recenzie používateľa

To, ze je Ellen Burstyn vyborna herecka vim uz dlouho, v tomto filmu vsak podava uzasny herecky vykon a da se rict, ze temer cely film na ni stoji. Ale ani ostatni nehraji spatne, kupodivu i Kristofferson. Rezie a kamera taky bez namitek. Mam rad podobne filmy, ktere resi radosti a problemy obycejnych lidi, skoda, ze film nijak negraduje, nebo nema vice silnejsich momentu (nejlepsi jednoznacne vystup Bena u Alice v motelu), dal bych plny pocet. Urcite jeden z nejlepsich Scorseseho filmu! ()

Janek 

všetky recenzie používateľa

Teda Jodie Foster bych vážně nepoznal - celý film jsem byl v domnění, že je to kluk s ženským jménem (a říkal jsem si, proč má proboha na konci sukni?:)) Film je to dobrý, akorát mi přišel místy vztah matky/syna trošku moc "americký", ale nějak ohromně mi to nevadilo. A jak dá ke konci Kristofferson tomu nesnesitelnýmu klukovi přes zadek, já bych udělal uplně to samý a možná bych jí švihnul rovnou i Alici (teď jsem krásně cynickej). Ba ne, Alice je s citem napsaná postava, která opravdu (díky Burstynové) žije a nenechá vás chladnými. Také mě ohromila kamarádka v podání Diane Ladd, jejíž pláč byl tak strašně opravdový až se vám z toho chtělo plakat taky (při scéně "telefon", kdy se rozpláčí obě herečky najednou jede až mráz po zádech. Řekl bych, že jsem "lepší" a upřímnější pláč ve filmu neviděl). A myslím si, že tenhle film se musí líbit hlavně ženám, a kdyby se Alice na ty chlapy opravdu nasrala a hned na začátku odjela s kamarádkou, tak jsme se mohli koukat na alternativní Thelmu a Luisu. ()

Galéria (18)

Zaujímavosti (13)

  • Snímek a Diane Ladd jako vedlejší herečka obdrželi nominaci na Zlatý globus. (contrastic)
  • Na festivalu v Cannes byl film nominován na Zlatou palmu. (contrastic)

Reklama

Reklama