Reklama

Reklama

Obyvateľov San Francisca terorizuje neznámy strelec, ktorý požaduje od starostu výkupné, inak každý deň zastrelí jedného človeka. Jeho vypátraním je poverený inšpektor Harry Callahan, známy svojimi nekompromisnými metódami, a jeho nový partner, Mexičan Chico Gonzáles. Začína sa boj na život a na smrť... (RTVS)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (479)

lamps 

všetky recenzie používateľa

Už jen za to, že Dirty Harry odstartoval novou etapu akčních filmů, které se hojně točí i v dnešní době, si Don Siegel zaslouží uznání. Že film samotný má nepopiratelné kvality a patří ke špičkám žánru, to je jen takové malé bezvýznamné plus. Skvělý Clint Eastwood se do hlavní role samolibého detektiva s nabitým kvérem vždy pěkně po ruce hodí jako nikdo jiný a jeho arogantní pohled a bezprostřední hlášky se staly kultem. Scénář byl tedy hodně odvážný, když v politicky napjatých 70. letech představil světu nový typ policisty, který nerespektuje zákony a veřejně nesouhlasí s vysokou politikou, což kritika dala filmu v tehdejší době hodně sežrat. To ale nic nemění na tom, že je to poutavě, zábavně a napínavě natočená kriminálka. Detektivní metody jsou sice občas trochu úsměvné a od Eastwooda se kulky odráží s ještě větší samozřejmostí než od Terminátora, ale to k tomu patří. Hlavní je přeci jenom jedno:" vystřelil šestkrát, nebo jenom pětkrát?" ()

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

V 70’tkách to musela byť bomba. Teraz už na mňa tento snímok pôsobí tak hlúpo, že neviem či mám plakať, alebo sa smiať, pričom túto údajnú kultovku mile rád prirovnám ku gólu nožničkami z offsajdu. V prvom momente je z neho človek ohúrený, no nakoniec zistí, že vlastne nemá žiadnu výpovednú hodnotu 🤷‍♂️ Ja síce nemôžem povedať, že by ma “Drsný Harry” vďaka myšlienke o žandárovi bez pravidiel vyslovene nebavil, no tieto za vlasy pritiahnuté fajtovačky, bez štipky logiky a zdravého rozumu, rozhodne nie sú moja silná doména. Z celého snímku si budem pamätať akurát tak scénu so školským autobusom počas cesty, nič viac, nič menej. Raz a dosť - tretia (doslova) na hrane. ()

Reklama

kitano 

všetky recenzie používateľa

Filmove sedemdesiate roky sa niesli v rezii tvrdych hrdinov, nasilia a pomarancovej krvi. Z japonska prisiel Sonny Chiba a jeho The Street fighter, z Hong Kongu Bruce Lee a Big boss, v USA to bol Clint Eastwood a jeho nicivym magnumom ozbrojeny Dirty Harry. Na to, ako hot-dog prezuvajuci Harry zlikviduje bandu, ktora sa snazi vylupit banku sa proste nezabuda. Eastwood svojho westernoveho hrdinu dokonalo previedol do "policajnej uniformy". Sice je na strane zakona, avsak ak zakon zlyha, Harry ho prekroci. A aj ked po prvy krat ta siesta gulka v zasobniku nebola, mi dobre vieme, ze Harry by toho lotra odstelil aj hlaskou, tak suchou, ze mily lupic by sa od strachu p...... . (10/10) ()

Cervenak 

všetky recenzie používateľa

Štvrtá * je za to, že je to TEN slávny prvý DH. Veľmi príjemná eastwoodovka, ale ďalšie diely ju predčia väčšou hustotou hlášok, mierou akcie i výživnejšou prepracovanosťou hlavnej postavy. Najlepší je Harryho prejav na tému "čo sa stane, keď samovrah na činžiaku strhne so sebou aj poliša, ktorý ho chcel zachrániť" - dole potom nikto nevie, ktorý kus tela patrí komu :-). ()

movie 

všetky recenzie používateľa

Manifest sedmdesátkového stylu, vynikající technicolor barvy, San Francisco, každý zaběr by šel vystřihnout a zarámovat. Okázalý soundtrack Lalo Schifrina (60's psychedelic kytarový rock smíchaný s orchestrem a lá David Axelrod) a k tomu nekompromisně hláškující Clint Eastwood a hodně pomalé až neakční tempo s důrazem na atmosféru. ()

Galéria (109)

Zaujímavosti (80)

  • Původně se mělo natáčet v Seattlu, ale Eastwood a Siegel se nakonec rozhodli pro San Francisco. Natáčelo se od 20. dubna do 18. června 1971. (Kulmon)
  • Ačkoli Harry měl používat zbraň SandW Model 29 .44 Mag, ve skutečnosti se ve filmu objevila Model 57 .41 Magnum. (Kulmon)
  • Film vyvolal v období módneho študentského radikalizmu v USA isté napätie, pričom niektoré média ho chápali ako chválospev na policajný “svinčík“. Až prenikavá kritika, u radikálov veľmi obľúbeného, časopisu Rolling Stones Callahana, ako citlivého policajta uväzneného v súkolí systému, napätie zmiernila. (marlon)

Súvisiace novinky

Důchodci vracejí úder

Důchodci vracejí úder

26.03.2008

Varování na úvod: tahle zpráva je už tak trochu rozcvičkou na 1. apríl. To ale neznamená, že bychom si z vás otevřeně dělali srandu. Jen je potřeba zvěsti o těchto dvou projektech brát s jistou… (viac)

Reklama

Reklama