Reklama

Reklama

Nezanechať stopy

  • Česko Nezanechat stopy (viac)
Trailer 1
Poľsko, 2021, 165 min (Alternatívna 154 min)

Predloha:

Cezary Łazarewicz (kniha)

Kamera:

Kacper Fertacz

Hrajú:

Tomasz Ziętek, Sandra Korzeniak, Jacek Braciak, Agnieszka Grochowska, Robert Więckiewicz, Tomasz Kot, Aleksandra Konieczna, Adam Bobik, Andrzej Chyra (viac)
(ďalšie profesie)

Poľsko, 1983. Krajina je otrasená prípadom Grzegorza Przemyka, stredoškoláka a syna opozičnej poetky Barbary Sadowskej, ktorého zatkla hliadka milície a kruto ho zbila. Po dvoch dňoch agónie Przemyk zomiera na následky zranení. Film nakrútený podľa skutočných udalostí sleduje príbeh Jureka, jediného svedka incidentu. Spočiatku štátny aparát vrátane ministerstva vnútra celú záležitosť bagatelizuje. Keď však vyše 20-tisíc ľudí kráča ulicami Varšavy za rakvou Przemyka, z Jurka sa cez noc stane nepriateľ štátu číslo jeden. Represívny režim využíva všetky možnosti svojho aparátu, tajnú službu, milície, médiá a súdy, aby Jureka, Przemykovu matku Barbaru i všetkých ostatných diskreditoval a umlčal. (ASFK)

(viac)

Videá (3)

Trailer 1

Recenzie (66)

M.i.k.e 

všetky recenzie používateľa

na reálném základu postavená, téměř tříhodinová, intenzivně nepříjemná polská trefa do černého (další), která mě na začátku vcucla a postupně ze mě ždímala jednu negativní emoci za druhou. Komouši byly, jsou a budou vždycky a všude svině.Faktem je, že příběh Grzeszka a toho co se dělo po jeho smrti nemá moc čím překvapit a dějí se v něm vlastně dost očekávané věci, ale na jeho síle to vůbec nic nemění a upřímně mě udivuje, že se dnes najdou lidé, co by tohle uvítali zpátky...90% ()

Rozjimatel 

všetky recenzie používateľa

[2,5*]     "Preskočilo vám, hlupáci? Po chrbte nie. Musíte do brucha, aby ste nezanechali stopy."     Na tejto dráme podľa skutočných udalostí ma zaujala jej téma, dokážem oceniť jej informačnú hodnotu a aj podanie danej doby, avšak jej spracovanie ma teda príliš nenadchlo (miestami mi to pripomína televíznu inscenáciu). Už ten nevábny obrazový filter ma po celý čas dosť otravoval, keď je obraz zahmlený v štýle "máte tu riadne nafajčené" (netuším, aký bol toho účel, či to malo evokovať danú dobu, alebo čo). Najväčší problém som ale mal s postavami, ktoré sú na jednej strane (na strane "zla") neskutočné, odľudštené karikatúry, doslova panoptikum bizarných figurín (na čele s voskovým panákom generálom a strašidelnou kreatúrou prokurátorkou) a na strane druhej (na strane akože "dobra") sú to takmer do jedného nesympatickí jedinci, ktorí čmudia jednu za druhou, chľascú, prípadne smilnia s neplnoletými. No a keď sa ocitnú v nejakej vypätej situácii, tak sa väčšinou tvária nezúčastnene (čo ide zrejme na vrub ich hereckých predstaviteľov). Ako sa mám ja divák s takýmito "hrdinami" aspoň trochu stotožniť? Hádam jediná naozaj ľudská a aj sympatická postava je ten generálny prokurátor, ktorého pár scén ma bavilo najviac z celého filmu. A neodpustím si ešte jednu štipľavú poznámku k zobrazeniu fajčenia, keď sa tu ťahá jedna za druhou, od prvej až do poslednej minúty filmu. V Poľsku tuším v tomto smere zaspali dobu (alebo si tvorcov kúpila nejaká tabaková firma).     "Jerzy Popiel je jediná prekážka, ktorá stojí v ceste poctivému a dôkladnému vyšetreniu prípadu. Cieľom operácie "Junior", na ktorú ste boli určení, je túto prekážku neutralizovať." ()

Reklama

dobytek 

všetky recenzie používateľa

Silný téma, ale je to podaný dost nezáživnym stylem. Film je zdlouhavej a ten hlavní hrdina Jurek Serepecki (nebo jak se jmenoval), mi nebyl ani nijak sympatickej. Vlastně mi přišel daleko zajímavější osud toho saniťáka, na kterýho to chtěli všechno hodit. Možná by bylo lepší film natočit z jeho pohledu. Zajímavý pro mě bylo zjištění, že v roce 1983 v Polsku bylo možný provozovat např. soukromý kadeřnictví. Taky jsem byl překvapenej, že si tam Poláci poslouchali nejnovější hity od U2, Yazoo nebo Vangelise. ()

Hamaradža 

všetky recenzie používateľa

Filmárska extraliga, vo forme niet čo vytknúť. Predkladám ale inú otázku, kvôli ktorej mi Matuszynskeho druhý film nepríde ako rovnaká rana do čierneho, akou pre mňa bola Posledná rodina (za mňa jeden z najsilnejších európskych filmov poslednej dekády). Nie je kopanie do zločinov komunistického režimu v roku 2022 príliš ľahkým terčom? Má nám takýto film dnes čo povedať? Neabsentuje tu presah do súčasnosti? Nie je to hra na istotu? ()

Vajonek 

všetky recenzie používateľa

Z tohohle filmu vám nebude dobře. Nicméně pokud byste si říkali, že snímků, které se divákovi snaží přiblížit totalitu, nesvobodu, zlo, strach, nedůvěru, ohýbání pravdy, morálky, absurdnost či beznaděj, jakou asi pociťují lidé žijící v nedemokratických režimech, je tady už přece plno a nemusíte si to "vytrpět" s nějakým dalším znovu, zastavte a dejte Nezanechat stopy šanci. Ta témata jsou v něm zpracovaná tak, že vás to pohltí, hned tak nepustí a nebudete litovat, že jste se podívali. A je to o to silnější, když si uvědomíte, že se Poláci z lecčehos bohužel do dnešních dnů nepoučili... Intenzivní zážitek, skoro bych se nebála říct filmová dokonalost sama... 95 %. ()

Galéria (19)

Zaujímavosti (4)

  • V roku 2022 bol film poľským kandidátom na Oscara v kategórii najlepší medzinárodný film. (Arsenal83)
  • Film vznikol na základe knihy "Nezanechať stopy – prípad Grzegorza Przemyka" novinára Cezaryho Łazarewicza. Neskôr sa snažil odhaliť verejnosti pravdu a mená tých, ktorí boli zodpovední za smrť Grzegorza Przemyka. (Stillborn83)
  • Film sa natáčal vo Varšave, Jadwisine, Ostrołęke a Konstancin-Jeziorna (Poľsko). (Arsenal83)

Súvisiace novinky

Febiofest sa po dvoch rokoch vracia do kín

Febiofest sa po dvoch rokoch vracia do kín

15.03.2022

Medzinárodný filmový festival Febiofest Bratislava začína 16. marca do kinosál uvedie 75 filmov. Tie budú rozdelené v 8 sekciách – V strede Európy-súťaž krátkych filmov; V strede Európy – mimo súťaž,… (viac)

Reklama

Reklama