Reklama

Reklama

Tajomná žiara nad Pacifikom

  • Československo Tajemná záře nad Pacifikem (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Výročie veľkej americkej hanby a historickej traumy stále zanecháva živé stopy. Útok na prístav Pearl Harbor bol dovtedy nepredstaviteľným. Teraz, po takmer štyridsiatich rokoch sa americká lietadlová loď na čele s kapitánom Matthewom Yellandom (Kirk Douglas) plaví vodami na miestach, kadiaľ prechádzala japonská flotila pri útoku na americkú základňu. Nikto nevie, ako sa to stalo, ale z radarov loď kapitána Yellanda zmizla. O malú chvíľu preletia nad loďou japonské lietadlá. Skvelé napobeniny, hovorí posádka, lenže lietadlá útočia. Znie to neuveriteľne, ale loď prešla časovou bránou do iného kontinua a pred ňou sa nachádza japonská flotila s cieľom zaútočiť na Pearl Harbor. Píše sa rok 1941 a kapitán Matthew Yelland má možnosť zmeniť beh dejín... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (262)

monolog 

všetky recenzie používateľa

Když se řekne Kirk Douglas, představím si sestupně Spartaka, Doca Hollidaye, Michaela Douglase a potom kapitána lodi U.S.S Nimitz, o kterým jsem nikdy netušil, jak se vlastně jmenuje. Tajemná záře není klasickým dnešním SF. Vlastně to ani není pořádně SF, protože cestování časem je zde použito spíše jen jako kulisa a žádné jiné SF příslušenství tu není. Naopak i když je v příběhu i na můj vkus trochu příliš záběrů lítajících a zase si sedajících stíhaček, jako malej jsem si nikdy nestěžoval. Dnes se mi líbilo, že to není akční SF a že jde tvůrcům i o prokresení postav, aspoň tedy těch hlavních. Jenže, příběh je příliš předvídatelný. Tedy přibližně v polovině začne být jasné, jak to dopadne. Američani mají z Pearlu ještě pořád hemeroidy, ale poslední dobou to přehlušil nejdřív vír ve střevech zvaný Vietnam a potom tříska pod nehtem prohraná Pouštní bouře se Saddámem. Inu, třísku vytáhli a spálili a ejhle, i Lybie v čele se strachy podělaným Kaddáfím se omluvila za teroristický útok z osmdesátých let na amerických pasažérech letadla a dokonce nabídla pozůstalým i odškodnění. Takže byste lidičky ty Amíky neměli brát na tak lehkou váhu, i když pojmenovávají své lodě po ještě aktivním armádním generálu :) ()

Hellboy 

všetky recenzie používateľa

Kirk Douglas v absolutně nevhodné roli. ___ Ohromné množství autentických záběrů na provoz letadlové lodi na úkor budování příběhu. Díky tomu, že je ve filmu všechno to připravování letadel (rozkládání křídel), montování zbraní, převážení letadel výtahem, činnost palubního katapultu (asi 20 vzletů), tankování za letu, přistávání (asi 20 krát) a podobně, tak mám dojem, že scénář musel mít maximálně 30 stránek. Všechny výše jmenované věci jsou nesmyslně nadužívané, takže samotný příběh nemá žádný prostor a jen co se začne něco dít, tak celý film skončí. Subjektivně zápletka trvá 30 minut a zbylou hodinu jsem sledoval dokument o USS Nimitz (kterej teda nebyl špatnej). Jinak samozřejmě high-concept jako sviň a taky mě napadá, že právě díky filmům jako je Final Countdown člověk teprve pořádně ocení, jak skvěle je natočenej Top Gun. ___ Poprvé 24.05.2008, podruhé 22.03.2013. Jako kdybych neměl dost jiné práce. ()

Reklama

majo25 

všetky recenzie používateľa

Po rokoch som si opäť pripomenul tento viacmenej podceňovaný scifi-vojnový film. A musím povedať, že so svojej atmosféry neztratil nič. Cesta v čase, to ma vždy lákalo, efekty (hlavne prechodu časovou búrkou) pôsobia aj dnes veľmi efektne a príbeh má spád. Všetko toto dokopy ma ani raz neprinútilo pozrieť na hodinky. Herci na čele so Sheenom a Douglasom boli veľmi presvedčiví a výborne sa pre nich neobyčajných rolí zhostili. Za menšie mínus by som považoval to americké "honenie si brka" nad ich technologickými výdobytkami na lietalovej lodi, ktoré hneď niekoľkokrát opakovali...ako v nejakom lacnom TV-reality dokumente. Tiež exteriérových a akčných scén mohlo byť viac. Hodnotenie: 80% ()

Mol 

všetky recenzie používateľa

Tolik nevyužitýho potenciálu. Za celej film vlastně vidíme, jen jednu akční sekvenci, kdy japonsky zera sundají dva vymazlení Tomcaty a když už se schyluje konečně k boji, tak je konec. Škoda, mohlo to bejt za plnej, ale i tak je to nářez. Tohle bych si dal klidně jako filmovej remake, ale s pořádnejma leteckejma soubojema.. ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Po dlhom čase som si užil starý kvalitný popcorňák a bavil som sa. Film vlastne zostarol len o tie efekty z 'búrky', inak to bolo fakt nad rámec mojich očakávaní. Priamou úmerou s počtom minút rástla aj jeho zaujímavosť, akurát v závere samotnom (neuskutočnenie náletu) už mala spokojnosť opačný efekt a uspokojenosť mojich filmových potrieb v tomto type žánrového zaradenia trošku spľasla. Po objektívnej stránke to ale asi bolo lepšie. Hudbu však tiež mohli vymeniť za modernejšie variácie, ktoré sa v osemdesiatych rokoch už dávno zaužívali. O to viac vo filme takéhoto rozmeru potešia herci. 80%. ()

Galéria (28)

Zaujímavosti (12)

  • Útokem na Pearl Harbor pověřil velitel Spojeného loďstva admirál Isoroku Jamamoto 1. letecké loďstvo viceadmirála Čúičiho Naguma s letadlovými loďmi Akagi (vlajková), Kaga, Sorjú, Hirjú, Šókaku a Zuikaku. (Necrotongue)
  • Premiéra pro československá kina byla původně zamýšlena na rok 1982. Film byl zakoupen do distribuce a opatřen titulky, byly zhotoveny filmové plakáty a snímky z natáčení. Nakonec přišel zákaz a původně schválené uvedení nebylo povoleno. Důvod? Propagace vojenského letectva USA. Návštěvníci kin se dočkali až o bezmála 10 let později. (ČSFD)
  • Letoun Mitsubishi A6M-2 Zero filmový štáb samozřejmě k dispozici neměl. Natož pak dokonce v letuschopném stavu. Jeho roli převzal americký cvičný letoun z 2. světové války AT-6 Texan, v Británii nazývaný Harward. (duklak2)

Reklama

Reklama