Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Dráma
  • Komédia
  • Dobrodružný
  • Krimi

Recenzie (1 637)

plagát

Ralph búra internet (2018) 

Prvý Ralph patril medzi najpozitívnejšie prekvapenia v rámci novodobých disneyoviek, preto aj jeho pokračovanie vzbudzovalo nemalé očakávania. Deti sa na jeho v podstate jednoduchom a priamočiarom deji určite zabavia, ale len dospelý divák dokáže doceniť to množstvo pop-kultúrnych odkazov, a hlavne dokonale spracovanú predstavu fungovania internetu s všemožnými vychytávkami a detailmi. Mimo tohto prostredia však príbeh nie je až taký zábavný a chytľavý, a hlavne v závere už divák pociťuje miestami sklamanie. 60%.

plagát

Rebel Moon: Druhá část – Jizvonoška (2024) 

U druhého pokračovania Snyderovej sci-fi ságy už musím ísť s hodnotením dole. Ten scenár je fakt otrasný, a u niektorých dialógov (skupinový motivačný príhovor) či scén (žatva obilia za zvukov epických chorálov a spomaľovačiek) sa človek musí chytať za hlavu čoho to je vlastne svedkom. Samozrejme vo filme je toho, čo je podobne stupídne alebo proste nelogické viac. Ono už fakt, že stredobodom vesmírneho sci-fi príbehu je obyčajné obilie, je znamením, že nápaditosť a súdnosť tvorcov išla bokom. Postavy sú zväčša zle napísané a nedá sa k nim vytvoriť vzťah. Pátos tiež dosahuje občas neúmerných výšin. Emócie vôbec nefungujú, a jediné, čo sa ako tak podarilo, je vizuálne stránka filmu a sem tam nejaký epický moment či záber v záverečnej bitke. Ako celok je však tento Snyderov pokus o nakrútenie vlastných Star Wars dopadol katastrofálne, a napriek otvorenému koncu snáď ďalšie pokračovanie nebude. 35%.

plagát

Zachránit Leningrad (2019) 

S kvalitou ruských vojnových filmov z WW2 je to ako na hojdačke, pretože niektoré dokážu byť surovou, nepatetickou a do určitej miery aj autentickou výpoveďou o daných udalostiach, ale zároveň tu máme aj príklady keď sa tieto príbehy zvrhnú v pateticko-romantický gýč. Tento konkrétny kúsok patrí jednoznačne do tej druhej kategórie. Ako je tam aj jedna vynikajúca bojová scéna, ktorá napĺňa tú kvalitnejšiu šablónu ruského vojnového filmu, ale zvyšok filmu je len tápanie. Celú úvodnú tretinu zaberá prosté nastupovanie na loď, pretkávané s ležérnym oboznámením sa s postavami. Záver by som zas nazval "Titanic na Ladoge", hoci miesto ľadovca tu šarapatu robia nemecké Messeschmidty, pričom pátos tu dosahuje rekordných výšin. Bohužiaľ, pre mňa je film skôr sklamanie. 40%.

plagát

Vaiana: Legenda o oceáne (2016) 

Ďalší vynikajúci animák od Disney, tento raz z veľmi originálneho exotického prostredia pacifických ostrovov. Tieto "princeznovské" disneyovky mi síce zväčša až tak nešmakujú, ale v tomto prípade je hlavná hrdinka výborne napísaná sympatická postava. Príbeh je tradične skvelo zvládnutý mix dobrodružstva a humoru, a grafická stránka je v tomto prípade naozaj očarujúca, hlavne vďaka tej oku lahodiacej kombinácii tropickej zelene a tyrkysového oceánu. Hudba vychádzajúca aj z havajských rytmov je tiež veľmi zaujímavá. 80%.

plagát

Rebel Moon: První část – Zrozená z ohně (2023) 

Bol to vcelku šok, keď som u Snyderovho veľkofilmu videl doslova potupné hodnotenie, a to bol možno aj dôvod, prečo som sa do pozerania veľmi nehrnul. Po konečnom zhliadnutí však musím konštatovať, že v tomto prípade to Snyder tak úplne nezvládol. V prvom rade je film zúfalo neoriginálny. V podstate je to variácia Star Wars s iným názvom, naviac doplnená dejovou linkou ála Sedem statočných/samurajov o verbovaní skupiny bojovníkov na ochranu chudobných dedinčanov. Tomuto konceptu je však venovaný prakticky takmer celý film, a preto o chytľavom nosnom príbehu nemôže byť reči. Väčšina postáv je nudných a nevyužitých (snáď s výnimkou hlavného záporáka). Posuny v deji sú silené a občas zmätočné. Napriek tomu všetkému nejde o vyslovene tragédiu alebo odpad. Svoje režisérske skúsenosti Snyder občas predsa len pretaví do slušnej akčnej alebo vizuálne opulentnej scény. Sem tam na diváka naozaj dýchne pravá epika, a ja sa proste rád ponáram do takýchto "eye candy" fantaskných a sci-fi svetov. Preto aspoň trochu optimistickejšie tri hviezdy. 50%.

plagát

Boj o oheň (1981) 

Odvážne poňatý film, ktorý vytvára svet aký sme nikdy nevideli, a ktorý nás zavedie na pútavú cestu boja o prežitie. Film je poňatý veľmi realisticky, surovo a živočíšne, proste tak, ako by si priemerný človek predstavoval život v praveku. Annaud je majster v zobrazovaní filmov s dramatickou jednoduchosťou a prakticky bez (zrozumiteľného) dialógu. Herci sa naplno oddávajú svojím rolám, hudobný sprievod je jedným z pilierov atmosféry filmu a kamera tiež ponúka nádherné zábery odľahlej divokej krajiny. Kostýmy a masky sú prvotriedna práca a dokonca aj namaskované zvieratá sú oveľa pôsobivejšie než ich moderné digitálne napodobeniny. Slabinou je možno to, že napriek perfektnému technickému zázemiu je film ako celok trochu obmedzený možnosťou adekvátne prerozprávať príbeh bez toho, aby sa dostavil pocit monotónnosti. 75%.

plagát

The Cloverfield Paradox (2018) 

Hoci vizuálne efekty a výprava sú celkom na úrovni, a ani herecké obsadenie nie je márne, scenár je len zmesou známejších sci-fi titulov a všemožných žánrových klišé, s niekoľkými náhodnými zmienkam o slove "Cloverfield". S týmto titulom film spájajú asi tak dve minúty nasilu vloženého obsahu a celkové prepojenie s ostatnými filmami z tohto univerza je bezvýznamné. Celkové dianie vo filme je doslova hlupučké a naivné, a tie pokusy o hororové situácie vyznejú občas až smiešne. Tento film je skôr stratou času. 30%.

plagát

Narvik (2022) 

Film pojednáva o zaujímavej téme a sám o sebe je pútavý, má slušné tempo, avšak zásadným problémom je asi to, že sa snaží riešiť dve veci naraz. Jednak sa venuje samotným bojom o Narvik, hoci tie sú zobrazené veľmi skromne a personálne sú poddimenzované, a taktiež rieši osudy civilov, ktoré však v tomto problematickom formáte nedokážu naplno vtiahnuť do deja ani zatlačiť na emócie. Vizuálne je film na úrovni, zábery na zasneženú nórsku krajinu vždy potešia. Herci sú tiež v poriadku. Slabší priemer. 55%.

plagát

Operácia Zlomený šíp (1996) 

Bezduchý akčný film s jednoduchým príbehom, kopou nereálnej a prekombinovanej akcie, logickými absurdnosťami a obrovskými dierami v scenári, ale samozrejme s trochou nadhľadu sa na tom dá bez problémov zabaviť a pár akčných scén je celkom v pohode. Travolta v zápornej úlohe je fajn, Slater je skôr nevýrazný. Neviem si pomôcť, ale z toho čo som mal dosiaľ možnosť vidieť mi Wooove akčné filmy veľmi nesadli. 60%.

plagát

Veľká šestka (2014) 

Opäť vysoko kvalitný animovaný produkt, tento raz znova v dobrodružnejšom a akčnejšom šate. Film je nabitý humorom, ale aj smutnými emóciami. Akčné scény hľadajú inšpiráciu zrejme v stále populárnych filmoch o superhrdinoch a záver je naozaj vygradovaná superhrdinská akčná nálož. Vynikajúce animácie si tiež zaslúžia pochvalu a celkovo ide proste o vynikajúci animák. 80%.