Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Dráma
  • Komédia
  • Horor
  • Dobrodružný

Recenzie (455)

plagát

Chuck Norris vs komunizmus (2015) 

Ak ste si doteraz mysleli, že filmy produkčného domu Cannon boli pritahnuté za vlasy, tak ste sa mýlili! Chuck Norris po likvidácii palestínskych teroristov, vietnamských hrdlorezov, kolumbijského kartelu a armády gangsterov dokázal poraziť aj režim Nicolae Ceaușescua v Rumunsku! A teraz vážne...STALO SA TO! Tento dokument ukazuje silu umenia, ktoré poznajú všetci obyvatelia východného bloku. Nikto nechcel na diskotéke počúvať kapely zo socialistického tábora a tešil sa na západné pecky. Nikto sa nebudil v noci, že zajtra bude v telke major Zeman tak veľmi ako keď zistil, že sused pustí Rockyho. Zábery ako chlapci po filme vyrazia do ulíc a začnú cvičiť aby boli lepšou verziou samých seba vrážajú skoro až slzy do očí. Vieme, že ten život nebol až taký temný ako tu bolo zobrazené, ale na upútanie tento kontrast v ľuďoch (čo videli vo filmoch zo západu a čo reálne mali doma) mohol burcovať ku slobode. Pripomienka toho čo všetko sa môže zmeniť a o čo môžeme v dnešnej pohodlnej spoločnosti prísť (a čo nám nedávno ukázali psychiatrickí pacienti pri moci u nás počas tzv. pandémie). Parádny dokument!

plagát

Suspiria (1977) 

Film, kde forma výrazne zvíťazila nad obsahom. Doslova krásne sekvencie, kde hrá skvelá hudba spolu s farbami a trefnou kamerou tu striedajú pasáže, kde len čakám na to, čo by mohlo prísť. Nie je to rokom výroby (videl som aj staršie, podarenejšie horory), ale scény vrážd sú podľa mňa moc plastické a zrážajú hodnotenie. Zároveň by som privítal, keby hneď v úvode sa jedna neudiala a mohla sa atmosféra postupne stupňovať až do finále. Pri tak ospevovanom kúsku som čakal niečo iné. Pre mňa preceňovaný film.

plagát

Hrozba smrti (2024) 

Doslova moderný remake starej, akčnej klasiky, kde tanečníka Patricka vystriedal miláčik ženského (a asi aj 4% mužského) publika Jake. Výsledok ponúkol o čosi realistickejšiu verziu (čo sa týka choreografie) a aj pozadia hlavného hrdinu (predsa len bývalý zápasník MMA sa bude vedieť biť viac a dokáže tromfnúť presilu bežných opilcov).  Ľudia tú dokonca majú zranenia a po riadnej bitke končia v nemocnici. Jake nevyzeral úplne márne a tréning si odbil poctivo (v minulosti už hral vo filme z boxerského prostredia). Súboje ponúkli nový druh filmového strihu, ktorý vyzeral super a asi nastolí ďalší trend v akčných filmoch. Najväčším ťahákom je samozrejme prítomnosť Conora McGregora, ktorý prakticky hral "sám seba" a ako dlhoročný bad boy bol uveriteľný. Scény s ním odsýpajú a sú maximálne vierohodné! A hlavný hrdina ho má dokonca problém zlikvidovať a nie je klasicky nesmrteľný. Celkovo film v rámci svojej kategórie splnil, čo sľuboval. Neobišiel sa bez tých otrepaných "kvót" a tak skoro všetky kladné postavy sú z "istej skupiny ľudí" a práve Jake ich prišiel všetkých zachrániť pred tou "zlou väčšinou". Inak by si film zaslúžil aj plný kotol hviezdičiek. Verím, že keby šiel do kín, mohli na tom celom zarobiť viac a dostať ho k väčšiemu publiku.

plagát

Mongolsko - V tieni Džingischána (2010) 

Tradične skvelý Barabáš sa vydal do Mongolska aby sme sa niečo dozvedeli. Tento mix cestopisu s náučným okienkom sa mu podaril a vo mne utvrdil presvedčenie, že nomádska veľmoc si svojou atmosférou zaslúži návštevu. Určite to nie je jeho najsilnejší dokument, ale do priemeru si nezaslúži priradiť. P.S.: Humor Mongolov a množstvo vodky, ktoré zvládnu ma prekvapilo!

plagát

Na mliečnej ceste (2016) 

Zaujal ma mix excentrického Kusturicu a femme fatale Bellucci. Je mi jasné, odkiaľ asi fúkal vietor v tomto spojení. Výsledok bol na hrane komédie, romantiky, drámy a Kusturicových metafor, ktoré buď pochopíte alebo ignorujete. Ja som chápal asi polovicu filmu a z toho vyplýva aj moje hodnotenie. Tie zvieracie motívy boli sem tam úsmevné a určite neboli náhodné. No grafický marazmus s hadom ma priam vyhodil zo stoličky. Čím viac sa stopáž zvyšovala, tak komédia šla do úzadia a záver som si pre istotu pozrel dvakrát aby vo mne poriadne dozrel. Filmov by sa dalo asi vytvoriť viac a každý žáner mohol viac doznieť. Takto som polovične v rozpakoch. Alebo som len hlúpy.

plagát

Metóda Markovič: Hojer (2024) (seriál) 

Najlepší seriál za poslednú dobu, čo som mal možnosť vidieť. Oproti Roubalovi sa tu viac staví na historických faktoch a na napätí to vôbec neuberá. Samotná predloha a príbeh medzi Markovičom a Hojerom si to jednoducho zaslúži. Petr Uhlík zvládol bravúrne svoju postavu a verím, že vystraší na ulici nejedného nepripraveného. Chvíľu si človek musí zvyknúť na pomalšie rozprávanie, ale neskôr pochopí, že je to zámer aby vzťah hlavných aktérov bol pochopený.

plagát

Braddock: Nezvestní v boji 3 (1988) 

Po nečakane dramatickej dvojke návrat ku cannonovskej jednoduchosti a dutosti. Pár choreografických majstrštykov vyvoláva až otupený úsmev (nepriatelia ani nezvolávajú poplach, keď sa na nich rúti nesmrteľný Chuck). Začiatok pritom prináša sľubnú áčkovú drámu, ktorá sa samozrejme zvrtne v nekonečný, béčkový, krvavý kúpeľ pre ultrazlých Vietnamcov. Tí tentokrát pokračujú až na hranicu toho, ako sa dajú ešte mučiť nevinné (častokrát aj detské) obete. Vykrádačiek z Ramba je tu požehnane. Ak vám nejaký obchodník na tržnici predal niečo nekvalitné a vy ste boli nahnevaný - toto je film, ktorý chcete vidieť! Chuckov brat Aaron to režisérstvo nikdy nebral vážne.

plagát

Häxan (1922) 

Kultový dokument, kde slovíčko horor v názve môže trošku zavádzať. Svojou originalitou a poetikou sa nezmazateľne zapísal do dejín. Tá v dobe vzniku mohla pôsobiť hororovým dojmom. S danou látkou sa v čase nakrúcania určite javil ako absolútny čo do informácií (a aj kontroverzie vo vzťahu k cirkvi). Hudba brilantne dokresľuje dej a miestami aj stupňuje napätie. Herci hrajú ako o život. Hlavne stará žena odsúdená za čarodejníctvo by si zaslúžila Oscara. Samotný režisér sa párkrát mihne v snímke a viem si ho predstaviť ako herca, ktorý by potiahol nejeden kúsok zo štúdia Hammer. Rarita, ktorú si rád pozriem viackrát!

plagát

Zrodenie draka (2016) 

Po rokoch sa celkom roztrhlo vrece s bičovaním statusu najväčšej legendy akčných filmov. Kým Tarantino vychádzal z povery o údajnom strete Gena LaBella s Brucom Lee, kde maestro kung fu mal padnúť pri náhodnom strete, tu sa celý film odohráva ešte predtým s jeho kung fu konkurenciou Wong Jack Manom. O autenticite príbehov sa dá špekulovať donekonečna (ale to pri hodnotení ani nie je podstatné, ak fikcia poskytne štýlovú zábavu - séria Ip Man). Kým novší Quentinov film to riešil okrajovo, tu je to hlavná premisa filmu. Nakoniec ho vytlačí vlastne nepodstatná romanca fiktívnych postáv (aj keď Steve McKee sa až nápadne podobá na majstrovho kámoša Stevea McQueena), z ktorej sa vykľuje dosť otravná vata. Celkovo film pôsobí dosť televízne a snaží sa vlastne zviesť na mene Brucea Leeho (a jeho až prehnanom zosmiešnení). Tupé dialógy a miestami dosť nedotiahnutá choreografia súbojov to zráža dosť dole.

plagát

Grimsby (2016) 

Ďalšia z Cohenových uchylárčin, ktorá sa už ani netvári ako (ne)hraný dokument. Prelína sa tu akčný film, ktorý si z Jamesa Bonda berie takmer všetko (dokonca započujete "aj" božského Seana) spolu s klasickou Baronovou komédiou. Miestami si zakrývate oči a pregĺgate kam až chcel Sacha ukázať, že sa dá penis či gule strčiť. Ale viackrát som sa fakt zasmial, až mi bolo zo seba trápne. Celé to odsýpalo a hluchých momentov tu bolo minimum. To akože morálne posolstvo prešťal miestami až nekorektný humor (druhá scéna s vozíčkarom) a rovnováha bola vo vesmíre udržaná. Kontrast s postavou Marka Stronga brilantný a bratská chémia skutočne fungovala. To lepšie z jeho tvorby!