Reklama

Reklama

Sluneční jas

  • Česko Sluneční svit (viac)
Rakúsko / Kanada / Nemecko / Maďarsko, 1999, 181 min

Réžia:

István Szabó

Kamera:

Lajos Koltai

Hudba:

Maurice Jarre

Hrajú:

Ralph Fiennes, Rosemary Harris, Rachel Weisz, Jennifer Ehle, Deborah Kara Unger, Molly Parker, James Frain, John Neville, Miriam Margolyes, Rüdiger Vogler (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Film nás postupně provází třemi generacemi maďarských Židů, vedle nichž se jakoby v "kostce" odkrývá složitá a rozporuplná historie Evropy dvacátého století. Hlavními hrdiny strhujícího příběhu jsou členové rodiny Sonnenscheinů-Sorsů, kteří nějakým způsobem poznamenají tři politické režimy: Rakousko-uherská monarchie a krátké demokracie, doba nacismu a období poválečného komunismu. Osudy soudce Ignatze Sonnenscheina, jeho syna - olympijského mistra v šermu Adama Sorse a posléze vnuka Ivana Sorse přitom ovlivňují jejich politická a náboženská příslušnost, ale také milostné vášně a vztahy... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (70)

Sarkastic 

všetky recenzie používateľa

„Nebudeme ničit talentované lidi. Stačí, že je vyděsíme. Nakonec s námi stejně budou spolupracovat.“ Před projekcí jsem měl obavy z obludné stopáže, resp. nudy vzhledem k tématice a žánru. Na druhou stranu jsem tajně věřil Szabóovi. A opět mě nezklamal! Jistě, najdou se tu zápory jako jazyková stránka, nepříliš vydařený casting mladých herců, ze kterých později „vyrostou“ jejich hvězdní kolegové a trochu natahování směrem ke konci filmu. Ale jinak je to až obdivuhodně pohromadě držící 3-hodinová/generační/režimní sonda do života jedné maďarské židovské rodiny a jejích osudů. Technicky výborně zvládnutá a nejinak tomu je v případě herců (nutno zatleskat především Fiennesovi za jeho trojroli, z nichž každou dokázal vyjádřit dostatečně odlišně). Hodnotím solidními 4* a Szabó mě Slunečním jasem definitivně utvrdil v tom, že si zaslouží místo mezi mými top 10 režiséry. „Lid si žádá svobodu, má ji mít. Je to jednoduché.“ – „Lidé nechtějí svobodu, chtějí jen jistotu.“ ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Myslím, že film zobrazujúci životopisný príbeh jednej rodiny výrobcu alkoholu (niečo podobné ako pichandovci z Tisícročnej včely) si zobral na svoje plecia príliš veľa. Často v histórii skáče, niektoré historické momenty sú viacmenej len spomenuté či zinscenované jedinou scénou (napr. nástup komunistov v maďarsku), pritom menej zaujímavým romantickým vzťahom je venovaný nebývale veľký priestor. Spolu s brutálnou 3-hodinovou stopážou je to jednoducho masaker, ktorým trpí zážitok z filmu. Pritom dejovo má na čom stavať, jednak je tu zaujímavý kus histórie Rakúsko-Uhorska, neskôr Maďarska, jednak športového života v menej tradičnom športe - šermu, jednak pohnuté osudy židovskej rodiny, na ktorú sa to pozvolna valí pomaly z každej strany a je jedno, na akej strane stoja. Krásny príklad, keď sa z vojnovej obete, predtým tichého podporovateľa fašistickej vlády stáva horlivý predstaviteľ komunistickej tajnej polície, ktorý je neskôr pre svoje svedomie nežiadúci. Stavať sa dá aj na vynikajúcom výkone Rapha Fiennesa v hlavnej trojroli. Len škoda toho piplania sa v menej zaujímavých pasážach, ktoré sa nevyhli nude. Výrazne by mu pomohlo aj prestrihanie. ()

Reklama

DonPedro 

všetky recenzie používateľa

Szabó opatřil svoje postavy výraznými gender charakteristikami – morálně pevný, politicky naivní muž drcený dějinami a citově plápolající, mnohem obezřetnější partnerka. To vše ve třech variantách, které se sice odehrávají v rozdílných kulisách, ale drží si stejnou emociální sílu a trojjediným Ralphem Fiennesem, který beze zbytku využil mimořádnou hereckou příležitost. ()

vydumnica 

všetky recenzie používateľa

Rodinná sága Sunshine. Postupne sa oboznamujeme s troma generáciami maďarskej židovskej rodiny Sonnenschein. Tri hodiny dlhý film! Ralph Fiennes tu hrá tri postavy!!! Jeho fanúšikovia musia byť nadšení. Trochu mi je z toho až smiešno, akoby nebolo dosť hercov po ruke😄. Pokiaľ ide o Fiennesov herecký výkon, bol nieže dobrý, ale priam fenomenálny, taký herecký výkon sa nevidí často. Najlepší bol podľa mňa ako Adam, ten šermiar. Na druhej strane, obsadenie toho istého herca do rolí starého otca, syna a vnuka (všetkých zamlada samozrejme) pôsobí trochu nedôveryhodne a možno aj rušivo. Jasné, mohli sa na seba podobať, ale je malá šanca, že by všetci vyzerali tak isto. Film som chcela vidieť kvôli Jennifer Ehle :-) pre mňa navždy Elizabeth Bennet z Pride & Prejudice😉. Ako Valeria Sonnenschein je takisto vynikajúca!!! Nemohla som uveriť vlastným očiam, ako veľmi sa na seba podobali mladá a stará Valeria, v jednej chvíli som si myslela, že ide o dokonalé namaskovanie Jennifer, no potom som sa dočítala, že Rosemary Harris a Jennifer Ehle sú v skutočnosti matka s dcérou. Páčila sa mi aj hudba a kamera a všetky interiéry a exteriéry. Na začiatku som si povedala, fíha, tento film vyzerá byť na 5*, postupne mi to kleslo na 4 a je to také nerozhodné medzi 3 a 4*. Mohlo to byť rozdelené na tri hodinové epizódy, každá by bola o jednej generácii. Tým, že Fiennes tu hrá trojrolu, divák môže postupne stratiť prehľad a vzhľadom na dĺžku filmu žiaľ aj záujem. Môj záujem trochu klesol s odchodom Jennifer Ehle. Najmilšie na celom filme boli tie tri batoľatá ako spolu sedeli na nočníkoch🙂 a novorodeniatka použité vo filme (až sa mi skoro zachcelo ďalšie). Zaujímavé tiež bolo, s akým nadšením všetci vítali príchod 20. storočia netušiac, čo všetko ich čaká a to, ako si menili priezviská, náboženstvá a politické strany podľa toho, ako sa im to hodilo. 70%. ()

Flakotaso 

všetky recenzie používateľa

Zmapovat ve filmu sto let, aniž by to bylo zkratkovité, je prostě nemožné. Tudíž film působí hodně nevýrazně, utahaně a tak nějak ploše. Szabó se sice snažil, ale o moc lepší to logicky být nemohlo. Navíc jsem se příliš nemohl do příběhu vcítit a sžít se s některou z postav, protože skoro všichni byli docela nesympatičtí kariéristi. ()

Galéria (23)

Zaujímavosti (6)

  • Maďarská reprezentace na olympijských hrách 1936 v Mnichově skutečně získala zlatou medaili v šermu, a to jak v jednotlivcích, tak v družstvech. Za jednotlivce jí získal Endre Kabos, složení družstva bylo Pál Kovács, Tibor Berczelly, Imre Rajczy, Aladár Gerevich, Endre Kabos a László Rajcsányi. Mimo to ještě v jednotlivcích Aladár Gerevich vybojoval bronz. Vynikající výkon maďarských šermířů podtrhla zlatou medailí ve fleretu Ilona Eleková. (p3tris)
  • Pracovným názvom filmu bolo označenie The Taste of Sunshine. (MikaelSVK)
  • Herečka Jennifer Ehle, ktorá si zahrala postavu mladej Valérie, je dcérou herečky Rosemary Harris, ktorá stvárnila staršiu Valériu. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama