Reklama

Reklama

Terry Noonan (Sean Penn) se po deseti letech vrací domů do New Yorku, do irské čtvrti Hell´s Kitchen. Brzy se dává dohromady s kamarádem z dětství Jackiem Flannerym (Gary Oldman), který je členem irského mafiánského gangu, vedeného jeho bratrem Frankiem Flannerym (Ed Harris). Bratři Terryho najmou jako vymahače dluhů. Nikdo z nich ale netuší, že Terry je policistou. (Magic Box)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (129)

misterz 

všetky recenzie používateľa

Veľmi milé prekvapenie, nečakal som veľa, no prerátal som sa. Samozrejme, chybičky by sa tu našli - možno v niektorých ohľadoch to bolo až príliš jednoduché (čo mohlo niekedy budiť dojem hluchých miest), no tento nedostatok vo veľkej miere kompenzujú úžasné herecké výkony (hlavne mladý Gary Oldman bol nezabudnuteľný) a tiež geniálna, pod kožu lezúca Morriconeho hudba. Tá veru nešla len tak ľahko vytesniť z hlavy. Čo sa týka dejovej linky, samotný príbeh je odlišný od schém tých najznámejších gangsteriek a ide si tu svojou vlastnou cestičkou, čo je svojim spôsobom tiež zaujímavé. Navyše koniec so sebou priniesol i niečo málo emócií a zaujímavé akčné finále. Nadpriemer. 75/100 ()

mm13 

všetky recenzie používateľa

Niečo tu nehrá. John Woo mal za sebou v roku 1990 dvojicu Lepších zajtraškov, Killera a práve točil Bullet In The Head. Ako je potom možné, že Stav milosti z roku 1990 akoby vypadol napríklad aj práve z jeho kinematografie? Príliš skoro. Náhoda alebo Woo nestíhal tri filmy ročne, tak poskytol námet vlastne doteraz neznámemu Philovi Joanou? Pretože byť toto ázijský film, je dnes z neho klasika. No! - a tá záverečná prestrelka... Ľudkovia drahí, ten Joanou musel filmové pnutie na ďalekom východe sledovať od najúplnejších začiatkov, nie až keď sa narodil Hard Boiled. Inak si to nedokážem vysvetliť... Škoda iba typovo nevhodne obsadeného Eda Harrisa, ktorý sa snaží veľmi preveľmi, ale vadiť mi prestal až pri druhom pozeraní, keď už som vedel koľká bije a sústredil sa na iné. ()

Reklama

Motinski 

všetky recenzie používateľa

Jeden z najviac nedocenených filmov vôbec a pre väčšinu divákov aj takmer neznáma gangsterka ktorá je ale v mojich očiach malý krôčik od prvej ligy. Scenár (aj keď obsahoval aj klišé) vie diváka držať v napätí a často prekvapiť. Penn a Harris uhrali čo sa od nich očakáva ale Gary Oldman bol jednoznačne najlepšia postava a už len preto sa čudujem prečo tento film nie je viac známy. ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Sú také filmy: v čase vzniku oslavované, lebo napchané hviezdami a prinášajúce tzv. tému. Tu napríklad tému vernosti a zrady. Čo pochovať: priateľstvo z detstva alebo zločin? Ďalšou dilemou je svedomie trójskeho koňa, ktorý čím dlhšie pôsobí v nepriateľskej Tróji, tým intenzívnejšie sa začína správaním podobať tým, ktorých má zlikvidovať. Hranica medzi dobrom a zlom sa rozvoľňuje....Sú také filmy, ktoré s odstupom rokom pôsobia ako patetický gýč. Sean Penn miestami vyzerá akoby sa ešte nespamätal z rozvodu s Madonnou a Ed Harris by pôsobil dôveryhodnejšie za prepážkou v banke než ako lokálny šéf výpalníkov s násilnými sklonmi. Tieto veci začnú byť zrejmejšie s odstupom. Ale to už nikoho neserie. Lebo tieto typy trhákov nie sú určené na ovenčenie cenami, len potvrdzujú slová Lenina o filme ako najúčinnejšom nástroji propagandy. Nebol by to zadávateľ požiadaviek na vyznenie diela, aby nezadirigoval: Urobte drámu (aj citov) pre masy, no musí byť z nej zrejmé, že napriek pochybnostiam sú poliši tí správni chlapi, čo pliagu a mor zločinu krvavo strestajú! Aj keby malo ísť príbuzných vlastnej milenky. A švacnite tam scénu z kostola plus duchovné tliachy. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Koľkokrát sme už tento príbeh videli, že.....Množstvo hereckých es vo filme, ktorý je tak na úrovni horníka, ale keď to spriemerujeme, tak sa dostávame k pomerne vysokým kartám. New York tomu môže vždy iba napomôcť a deje sa tak i tentokrát. Popravde sa Stav milosti trochu vlečie, neprináša nič nové, ale záverečná tretina je už veľmi napínavá a obohacuje žáner o vyriaďovanie si vecí medzi najbližšou rodinou tak, ako sme zvyknutí medzi gangami. Pri rozhovore Taliana s Harrisom je napätie skutočne na krájanie a pozdvihuje zrazu film z priemeru do vyššieho levelu. Herci vedeli, prečo tieto úlohy zobrali. Romantická linka zase pridáva do deja akýsi nadhľad Wrightovej, ktorý je v podstate jediným správnym postojom k udalostiam v Hell´s Kitchen. ()

Galéria (61)

Zaujímavosti (9)

  • David Rabe spolupracoval na scénáři, avšak není zmíněn v titulcích. (D3VIL)
  • Postavu Frankieho, kterou nakonec ztvárnil Ed Harris, měl původně hrát Bill Pullman. Harris měl potíže s rekonvalescencí po zranění způsobeném při natáčení Propasti. (D3VIL)
  • Ve scéně, kde Jackie představuje svou přítelkyni Terrymu, můžeme v pozadí slyšet hudbu U2. Režisér Phil Joanou pro U2 zpracoval video k singlu "One" a režíroval film z prostředí jejich živého koncertu U2: Rattle and Hum. (D3VIL)

Reklama

Reklama