Reklama

Reklama

My Fair Lady

Trailer

Slavný film George Cukora My Fair Lady, ověnčený v roce 1964 celkem osmi Oscary, vychází z úspěšného broadwayského muzikálu, inspirovaného hrou anglického dramatika a mistra chytrého humoru G. B. Shawa "Pygmalion" (tato hra se poprvé ocitla na filmovém plátně již v roce 1938). Příběh květinářky Lízy Doolittleové a profesora Henryho Higginse, který se vsadí, že z prostého chudého děvčete udělá pravou dámu, splnil očekávání producentů a brzy po svém uvedení vydělal dvojnásobek výrobních nákladů ve výši 17 milionů dolarů. Oproti originální předloze se tu dočkáme i tolik žádaného šťastného konce. Rex Harrison si svoji úlohu zahrál již na Broadwayi a později v Londýně, zatímco Audrey Hepburnová vystřídala na přání producenta broadwayskou divadelní hvězdu Julii Andrewsovou. Pro tu bylo jistě satisfakcí oscarové ocenění téhož roku za hlavní roli v muzikálu Mary Poppins, když její sokyně vyšla naprázdno. Přestože je ve zpívaných pasážích Audrey Hepburnová dabována, přispěl její křehký půvab, uvolněnost a smysl pro muzikálové herectví k úspěchu snímku, který dodnes učí další generace, v čem je podstata kvalitního scénického provedení muzikálu. Bohatá výprava a kostýmy, krásné melodie a vynikající herecké výkony a navíc nově restaurovaná kopie – to vše činí z tohoto filmu ojedinělý sváteční zážitek. (Česká televize)

(viac)

Zaujímavosti (64)

  • Film bol natočený na samom konci cyklu vysokorozpočtových adaptácií broadwayských muzikálov. (Biopler)
  • Mikrofón Rexa Harrisona (Henry Higgins), ktorý mal skrytý v kravate, občas zachytil policajné vysielanie z prechádzajúcich policajných áut. (TheRoller)
  • Výtvarník Gene Allen nikdy nedostal rozpočet pre jeho prácu. Len navrhoval a staval všetky kulisy bez ohľadu na to, koľko peňazí minie. (TheRoller)
  • Adresa 27A Wimpole Street, na ktorej v Londýne býval profesor Higgins (Rex Harrison), v skutočnosti neexistuje. (TheRoller)
  • Priemerná dĺžka záberu je 10 sekúnd. (TheRoller)
  • Názov filmu sa neobjaví v žiadnom dialógu, ani v žiadnej piesni. (TheRoller)
  • Muzikál sa mal pôvodne volať Lady Liza, ale Rex Harrison (Henry Higgins) odmietol pripustiť názov založený na mene hlavnej ženskej roli. (TheRoller)
  • Joshua Logan vo svojej autobiografii napísal, že mu bola ponúknutá možnosť režírovať film. Ponuka bola stiahnutá po tom, ako navrhol, že niektoré scény by mali byť natočené v Londýne. (TheRoller)
  • Na otázku, prečo nevzal rolu Henryho Higginsa Cary Grant, odpovedal, že jeho pôvodný spôsob rozprávania je veľmi podobný tomu Elizy Doolittle (Audrey Hepburn). (TheRoller)
  • Podľa vyjadrenia Audrey Hepburn (Eliza Doolittle) bolo asi 90% jej spevu nadabovaných. Bolo to oveľa viac ako očakávala, keďže jej na začiatku bolo sľúbené, že vo väčšine filmu bude použitý jej hlas. Podľa jej dabérky, Marni Nixon, bola Audrey rozčúlená, že nemôže hrať rolu po hlasovej stránke a vždy sa za to obviňovala. (TheRoller)
  • Jack L. Warner pôvodne nechcel, aby Rex Harrison (Henry Higgins) zopakoval jeho pódiové vystúpenie z Brodwayu vo filmovej verzii. Od doby, čo videl film Kleopatra (1963), mal pocit, že herec vyzerá popri Audrey Hepburn (Eliza Doolittle) príliš staro. Harrison v liste Warnerovi odpovedal, že vyzeral starý len preto, lebo hral epileptického Juliusa Caesara na konci jeho života. Po odoslaní svojich fotiek – bez príčesku – bol Harrison nakoniec obsadený. (TheRoller)
  • Tvrdenie, že Marni Nixon nadabovala všetky spievané pasáže Audrey Hepburn (Eliza Doolittle) je nepravdivé. Audrey naspievala väčšinu z piesne „Just You Wait". Taktiež naspievala minimálne jeden alebo dva verše v každej ďalšej skladbe, napr.: "Sleep, sleep, I couldn't sleep tonight!" v piesni "I Could Have Danced All Night". (TheRoller)

Reklama

Reklama