Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvaja profesionálni zlodeji, Porter a Resnick, naplánujú jednorazovú akciu priamo v uliciach mesta, pri ktorej by mohli zinkasovať až pol milióna dolárov. Úspešne olúpia čínsku mafiu o 140 tisíc, no keď má prísť k deleniu peňazí, všetko sa zvrhne. Resnick kvôli finančným pohľadávkam syndikátu svojho parťáka podrazí a tým ho pripraví nielen o polovicu peňazí, ale aj o život... aspoň to si všetci mysleli. Porter sa však vracia – drsnejší a neústupnejší ako kedykoľvek predtým. A chce svoj podiel.

Dlhých sedem rokov museli diváci čakať na pôvodnu verziu temnej kriminálky ODPLATA, ktorá bola v roku 1999 prestrihaná na požiadavku producentov, ktorí považovali Helgelandov režijný debut za príliš brutálny. Scenárista oscarového L.A. CONFIDENTIAL bol z pozície režiséra vyhodený a nahradený Johnom Myhrem, ktorý znova natočil tretinu filmu. Nová a vylepšená ODPLATA je výsledkom niekoľkoročnej práce Briana Helgelanda, ktorý chcel divákom predstaviť svoj film – v takej podobe, akú mali zhliadnuť už pred rokmi. (Visáč)

(viac)

Recenzie (246)

Aiax 

všetky recenzie používateľa

Zdravím kolegy z fanouškovského tábora Mela Gibsona, vidím, že jste se zde sešli v hojném počtu, abyste počastovali nejnovější roli svého idolu převážně pěti hvězdičkami. Mám pro vás pochopení, sám patřím do fantábora Arnolda Schwarzeneggera a vím, že není snadné žít se slabostí pro obskurní céčkové akce, jejichž zápletka se svou inteligencí a složitostí řadí někde mezi kliku od dveří a tyč na záclony. Společnost nás nechápe. Leč vaše nadšení konkrétně nad tímto filmem a tímto hercem bohužel sdílet nemohu, modré Melovy oči mne nechávají chladným, třebaže uznávám, že vyloženě špatný drsňák to není (Arnold by si jej samozřejmě dal k lehké poobědní svačince, ale to jen tak na okraj, no flame pleaze :)) a sám za sebe si jednu hvězdičku rozhodně zaslouží. Oceňuji rovněž snahu o noirové vyznění, teda alespoň hádám, že se o to režisér snažil, z těch asi dvou nesmělých náznaků, které jsem během té půl hodiny, co jsem se na tohle vydržel koukat, zaznamenal. Ovšem jinak už tenhle film svou dějovou demencí, průměrnými herci a stupidními dialogy nijak z řady nevybočuje. ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Tu je jasný dôkaz toho, že nebyť zmäkčenia pôvodného scenára, film by pravdepodobne dosiahol väčšieho uznania/tržieb, ktorých sa v štúdiách tak obávali. A dobre im tak. Helgelandovi sa týmto určite vrátilo zadosťučinenie, satisfakcia a pocit parádne odrobenej práce. Aspoň takto, keď už nie v kinách. Je pravda, že pôvodný 'Payback' som videl dávno, takže porovnávať až tak nejdem, no toto bol ozajstný nekompromisný nárez. Je to paradox, ale aj napriek tomu, že Porter je v celom filme snímaný ako ten najposlednejší motherfucker, ktorý nemá problém preraziť hubu žene, tak si ho podvedome zafixujem ako hrdinu. A chcem viac coolového Gibsona! Pred a nie za kamerou. 100%. ()

Reklama

pepo 

všetky recenzie používateľa

Producenti neboli s výsledkom, resp. komerčným potenciálom ani vyznením pôvodného zámeru spokojní a takmer tretina filmu sa pretáčala nanovo. K ich cti slúži, že film nezničili, ale vznikla plnohodnotná a medzi mnohými kultová pecka a jeden z najlepších filmov Mela Gibsona. Trvalo sedem rokov, než svetlo sveta uzrela aj Helgelandova pôvodná verzia. A napriek rovnakému základu a niektorým scénam ide dejovo aj atmosférou o úplne odlišné filmy. Z filmu sa stal drsný, špinavý a politicky úplne nekorektný film noir (aj napriek absencii vnútorného monológu), ktorý dáva ešte viac najavo, že ide o nepriznaný remake trileru z konca 60. rokov - Point Blank. Okrem vnútorného monológu zmizol z filmu aj modrý filter, množstvo scén aj postáv (vrátane hlavného záporáka Krisa Kristoffersona) a hlavne celé záverečné dejstvo je úplne iné a vedené menej tradičnými uličkami. Reakcie sú rôzne. Niekto preferuje pôvodnú verziu, niekto režisérsku. Oba tábory sa však výnimočne zhodnú, že obe Odplaty majú čo ponúknuť. 9/10 ()

Makky 

všetky recenzie používateľa

Ak som dal pôvodnej Odplate 4 hviezdy, tu musím ísť na 5. Počiatočný priebeh bol rovnaký, ale ku koncu tento film dostáva úplne iný rozmer, aby sa v dokonalom závere skvele ukončil. Pôvodná Odplata bola výborná, no toto je ešte lepší nárez s tým najvychcanejším a najsympatickejším hajzlom. "Máš oheň?" - "Nie." - "Tak k čomu si dobrý? (a zastrelí ho)" ()

Renton 

všetky recenzie používateľa

Scénář: Brian Helgeland .. Nekompromisní cynický sestřih aka Odplata podle Briana. Nádech, tvrdá rána, výdech.. Film dostal odlišný nádech, Porter dal i schytal více tvrdých ran a divák má úžaslý výdech. Největší změna přichází v přístupu k ústřední postavě a pak samozřejmě zcela jiné finále s nevyjasněným koncem. Nebudu však tímto počinem nijak shazovat původní Odplatu, mám ji hodně rád, takovou jaká je - je jiná a prostě si to ani nezaslouží. Obě verze se mohou směle rovnat. 90%. ()

Galéria (6)

Zaujímavosti (3)

  • Filmovanie snímky prebiehalo v amerických mestách Los Angeles a Chicago a trvalo od 10. októbra 1997 do 27. januára 1998. (MikaelSVK)
  • Porter (Mel Gibson) používá ve filmu zbraň Smith & Wesson Model 29 ráže .44 Magnum. (dc125)

Reklama

Reklama