Reklama

Reklama

Nedodržaný sľub

  • Česko Nedodržený slib (viac)
Trailer
Dráma / Vojnový / Športový / Životopisný
Slovensko / Česko / USA, 2009, 129 min

Réžia:

Jiří Chlumský

Scenár:

Jan Novák

Kamera:

Ján Ďuriš

Hrajú:

Samuel Spišák, Peter Oszlík, Ondřej Vetchý, Ina Gogálová, Ľubomír Bukový, Norman Šáro, Daniel Fischer, Dávid Hartl, Jakub Spišák, Zuzana Porubjaková (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Film na základe skutočného príbehu, ktorý vás vtiahne do deja plného napätia a zvratov, v ktorom sa z mladého chlapca vďaka dobovým okolnostiam stáva mladý muž trochu predčasne. Udalosti rokov 1939 až 1945 ho prinútia opustiť svoje mladícke naivné futbalové ideály, poprieť svoju identitu, stretnúť sa zoči-voči so smrťou, žiť a bojovať bok po boku s drsnými ruskými partizánmi a zistiť, že aj najlepší priateľ môže byť zradcom. Nielen jeho odvaha a šikovnosť, ale aj zhoda náhod a životné šťastie mu umožnili toto peklo prežiť so snahou dodržať sľub, ktorý si kedysi ako rodina dali - doma sa opäť stretnúť. Skutočný príbeh židovského chlapca, ktorému silu prežiť dal sľub, ktorý chcel splniť... Skutočný príbeh židovského chlapca Martina Friedmanna - Petráška, na pozadí ktorého sa odvíjajú politicko-spoločenské zmeny vo vojnovom Slovensku a povojnovom Československu. Martin je nadaný futbalista a so spoluhráčmi často behá zvoniť do miestneho kostola, kde pôsobí ako farár Jozef Tiso. V čase okolo Martinovej bar micvy je vyhlásený Slovenský štát a u Friedmannovcov sa koná posledná rodinná oslava. Otec prosí všetkých členov rodiny, aby sľúbili, že sa tu o rok opäť zídu, ale tento sľub napokon nik z nich nedodrží. Mamička krátko nato šije žlté hviezdy na kabáty. Martina vylúčia z futbalového klubu a všetky židovské obchody sú „zarizované." Keď sa rodine naskytne príležitosť emigrovať do Palestíny, ich otec neistú budúcnosť „v púšti" odmietne. Začínajú sa transporty a Martinov brat so sestrou odchádzajú do Poľska medzi prvými. Martin sa vydáva za svojím spoluhráčom Fredom Mahlerom do „židovského tábora" v Seredi, kde sa stanú ozdobou táborového futbalového mužstva, ktoré poskytuje svojim hráčom aspoň dočasné bezpečie. No ocitá sa v pasci. Musí tvrdo pracovať a bojovať o život v brutálnych zápasoch proti strážcom. V roku 1942, tesne pred transportom, sa Martin dozvie o Osvienčime. Snaží sa uniknúť, ale skončí s číslom na krku v rade pred vagónmi. Vyslobodí ho až veliteľ tábora, ktorý je futbalovým fanúšikom. Martin sa dostáva do pracovnej čaty a odtiaľ uteká do Bánoviec. Rodičovský dom je zapečatený. Prepracovaný a podvyživený Martin dostáva dvojitý zápal pľúc. Odchádza na liečenie do sanatória. Po vyliečení musí odísť, pracuje ako robotník v kláštore a pod falošným menom Martin Petrášek sa pridá počas SNP k partizánom. Poslednú vojnovú zimu prežíva v horách so skupinkou sovietskych výsadkárov. Na konci vojny sa Martin vracia do Bánoviec, ale v jeho rodnom dome už štyri roky žije iná rodina. Dovolia mu prehľadať povalu, kde nájde staré rodinné fotky a žltú hviezdu. Prichádza čas odsťahovať sa do Izraela... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (210)

StarsFan 

všetky recenzie používateľa

Na československou filmovou produkci mistrovsky natočené dílo, které na mě působilo jako by to točili naši o něco lépe finančně zajištění přátelé na druhé straně Atlantiku. Většina českých kameramanů a zvukařů by se tady mohla učit, jak může film také vypadat, protože jestli je tohle nový nástup slovenské kinematografie, tak nad námi naši slovenští bratři získávají náskok asi jako při zavedení eura. Uvažovala jsem nad maximálním hodnocením, slovy své drahé sestřičky jsem prostě taky "ten magor, kterýmu když řeknou, že to natočili podle skutečný události, tak bulí od začátku". Ale nenechám se pro tentokrát zmanipulovat a za slabší partyzánskou polovinu tomu hodím "jen" 4*. I tak ale nadšeně tleskám a těším se, s jakým dalším filmem našich východním sousedů se v kině setkám. ()

FlyBoy 

všetky recenzie používateľa

Bez obšírnej debaty ide o jedno z tých vydarenejších uchopení problematiky antisemitizmu na pôde nového ČS filmu. Za vlády "píp" prezidenta prvej SR Jozefa Tisa, v období vyčíňania Hlinkovej fašistickej gardy "Nedodržaný sľub" spája neľútostné okamihy deportácie Židov do koncentračných táborov a partyzánskych odbojov. Nič čo by tu už nebolo, ale nutno podotknúť, že aj keď štruktúra rozprávania je tu k neprospechu roztrieštená, tak pán Chlumský narába s jednotlivými motívmi obozretne a vtisnúť určitú iskru do "prívetivého" osudu Martina Friedmanna (pozn. uspokojujúci výkon Samuela Spišáka) sa mu (ku podivu) pomerne darí. Takisto chválim zodpovednú výpravu a zopár nezmazateľných momentov (umlčanie ožratého nácka hrou na husle, príhovor príslušníka SS k davu s prestrihmi na rozhovor medzi Martinom a Fredom, futbalové zápasy). Na "potlesk ve stoje" to však nestačí, pretože-ako som už vravel-konzistentnosť je to, čo tu značne chýba a dej s tak silným námetom si ju proste vyžaduje. "Z každého rožku trošku" klape v iných kontextoch (napr. u "Tobruku"), tu epizodický rámec (až tak) nesedí a nadto ešte ani nedovoľuje splna spoznať podrobné skutočnosti ohľadom SNP. Ja ich viem, ale čo s tými, ktorí na hodinách dejepisu pozor nedávali a doma radšej "Bravo" čítali. :-) Ako "introspekcii hrdinu potláčajúceho vlastnú vieru" tomu až na pár nedostatkov prináleží patričný rešpekt, no s uzneseniami typu "národné zúčtovanie" by som bol opatrnejší. Inak 4* unikli len o fúz. ()

Reklama

Radek99 

všetky recenzie používateľa

Až na Slovensko musel český režisér Jiří Chlumský, aby realizoval svůj jednoznačně nejpodařenější film, když velmi chytře propojil dva blízké subžánry, konkrétně válečné drama o holocaustu s dramatem partyzánským. Subjektivně řadím víš onu druhou část této zajímavé filmové skládačky, neboť k naplněním diváckého očekávání u snímku o holocaustu jistě došlo, ale teprve partyzánská část umocnila hlubší podstatu tak iracionálního fenoménu, jakým je antisemitismus. Takto silné téma má zřejmou nevýhodou v tom, že bylo do podoby (nejen) celovečerního filmu zpracováno již nespočetně krát, což trochu ubralo konečnému vyznění první části z před a po odjezdu do sběrného internačního tábora, neboť podobné osudy byly k vidění již mnohokrát a pohled Jiřího Chlumského nebyl ničím originální, což ovšem zlomila právě druhá část snímku, která oprášila tak hojně zastoupené filmové příběhy o SNP (pro neznalé této kdysi legendární zkratky ozřejmím citací plného originálního názvu - Slovenské národné povstanie) a dodala jim ještě jakousi přidanou hodnotu v podobě židovského chlapce, který se musí v zájmu svého přežití vydávat za nežida, a přesto není sto uniknout antisemitským náladám. Silný příběh, o to víc, že je založen na skutečném curriculum vitae... ()

sullafelix 

všetky recenzie používateľa

...z mojho pohladu kvantitativne predimenzovany scenar s herecky nevyraznym krytim ..na ukor uhladenosti , prepracovanosti a zmysluplnej funkcnosti klucovej postavy vo vire historickych suvislosti, elementarne nahlodavajuci harmonicku konzistenciu posolstva doby .... ps : este zopar krat Kerekesova prijme ulohu podobneho zamerania a s velkou prevdepodobnostou sa z nej stane Patronka vsetkych POBEHLIC na Slovensku ! ... ()

Loki81 

všetky recenzie používateľa

Na cz/sk pomery nadprumerny pocin. Vice takovych... Prozite valecne obdobi se sice zda byt na jednoho cloveka jen tezko uveritelne - osa koncentrak - fotbalista - sberac listi - sanatorium - klasterni chovanec - partyzan - je prece jen dosiroka rozevrenymi nuzkami. To ovsem nic nemeni na prijmne a bez vycitek ztravenych vice nez 2 hodinkach... ()

Galéria (50)

Zaujímavosti (24)

  • Nedodržaný sľub sa stal Slovenským kandidátom na najprestížnejšie filmové ocenenie Oscar v kategórii "Najlepší cudzojazyčný film". (marek.stone)
  • Martin Friemann dnes žije v Los Angeles pod jménem Matrin Petrášek. (Devitka)

Reklama

Reklama