Reklama

Reklama

Skupina mladých Američanov bráni svoju krajinu pred útokom severokórejských vojakov a snaží sa ukoristiť ich novú tajnú zbraň, ktorou zaútočili na Spojené štáty. Príbeh sa inšpiroval filmom Červený úsvit z roku 1984 s Patrickom Swayzem v hlavnej úlohe... Počas jedného pokojného dňa zasiahne malé americké mestečko v štáte Washington absolútne nečakaná severokórejská vojenská invázia. Akcia agresora sa odohrá tak bleskurýchlo, že obyvatelia nemajú čas zistiť, čo sa vlastne odohráva. Pozorujú len surrealistické obrazy vojenského výsadku nepriateľa, ako ozbrojení vojaci na padákoch klesajú z oblohy na ich mesto. Nevedia, že je to okamžitá odveta za americkú inváziu v Severnej Kórei, ktorá sa odohráva v tom istom čase. Bez varovania sa tak Američania stanú zajatcami a väzňami nepriateľa vo vlastnej krajine. Malej skupinke študentov - patriotov sa však podarí zachrániť pred internáciou. Rozhodnú sa, že si svoju slobodu nedajú len tak vziať a okupačným jednotkám sa odvážne postavia na odpor. Ukryjú sa v okolitých lesoch, trénujú a pripravujú sa na partizánsku vojnu. Ich cieľom je získať novú tajnú zbraň, ktorou Severná Kórea zaútočila na Spojené štáty, oslobodiť svoje mesto a získať späť slobodu. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (20)

Trailer 1

Recenzie (280)

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Je to podpriemerný akčný film, ktorý je remakom klasiky z osemdesiatych rokov. Má pomerne dobrý príbeh o skupine mladíkov na čele s veteránom, ktorí počas invázie severokórejskej armády na americké územie uniknú do hôr a rozhodnú sa, že začnú s partizánskym spôsobom života. Spracovanie je ale veľmi slabé, určite nebudem kritizovať film za jeho podstatu, takže nad tým, že partia mladíkov úspešne bojuje proti vycvičeným vojakom, ktorí s ľahkosťou obsadili americké územie sa nebudem ani pozastavovať, ale aj tak to nič nemení na tom, že to dopadlo veľmi zle. Film má krátku dĺžku a pritom rýchly úvod, takže by som očakával dynamickú akčnú zábavu, no to sa určite nestalo, úplne tu chýba gradácia alebo aspoň nejaká dejová zaujímavosť, stále je to o tom istom a je to až príliš nudne podané, s výnimkou pár scén som sa nudil neustále, vôbec to nedokáže vtiahnuť a síce tie patriotistické reči našťastie obmedzili, ale aj tak si nemôžem pomôcť, aby američania natočili film o američanoch, ktorí sa rozprávajú o tom, že ich domovy napadli nepriateľskí vojaci a musia si ich brániť, lebo oni sú tam doma mi v dnešnej dobe príde skutočne absurdné. Akcie je tu dosť, ale pôsobí úplne rozporuplne. Na jednej strane chválim, že je dosť dobre natočená, pomerne veľkolepá a páči sa mi výber zbraní, ale zároveň mi pripadá aj dosť stereotypná, v takmer tom istom prostredí, no hlavne to celé padá na postavách, ktoré sa tej akcie zúčastňujú. Jednoducho keď sledujem pomerne kvalitnú prestrelku, ktorá je dobre natočená, dynamická a protivníci padajú v slušných množstvách, ale zároveň v nej pobehujú modelky s raketometmi a modely s guľometmi, tak ich to automaticky poriadne degraduje a stráca sa ich akákoľvek zaujímavosť. Ale chválim aspoň scénu invázie, aj keď mohla byť dlhšia a efektné explózie. Herecké obsadenie je veľmi zlé, horšiu skupinu hlavných hrdinov som už dávno nevidel, jeden nesympatickejší ako druhý, Chris Hemsworth by ešte mohol byť ako radová vedľajšia postava, ale na utiahnutie filmu jednoducho nestačí, k tomu samé nudné modelky, takže som nikomu z nich nefandil, aj ich úhlavný nepriateľ je charizmatickejší ako všetci dokopy. Škoda, že tie dospelejšie postavy majú tak málo priestoru, lebo práve tie sú obsadené dobre. Réžia a technická stránka nie sú zlé, rozpočet je vidieť a na nejaký iný blockbuster by to možno stačilo, ale aj tak mi nesadlo celé to pojatie. Originál tiež nebol práve filmový zázrak, ale bol omnoho lepší. Pôsobil tak roztomilo naivne a príjemne heroicky, bol obsadený výbornou skupinou mladíkov, ktorým sa už dalo aj fandiť a navyše to aspoň vo svojej dobe pôsobilo celkom aktuálne. Remake je už len jedna veľká nuda s mizerným obsadením a v dnešnej dobe takto pojatý film pôsobí len absurdne. 42% ()

maverick10 

všetky recenzie používateľa

Bradley je totalne bez fantazie. Jeho kopirak je uz tolik opotrebovanej, ze se proste rozhodne ukrast i ten samotnej kopirak nekomu jinemu. Namet, ktery se v 80. letech dal s jistou nadsazkou povazovat za originalni, je dnes dementnejsi nez samotna mimika Joshe Pecka, jehoz oblicej rozhybe snad jen spatny televizni prijem na obrazovce. Nejvtipnejsi na tom celem je, ze z originalu prelepil ruskou vlajku vlajkou severokorejskou. Tedy statem, ktery se ve svych vyzkumnych ustavech stale zaobira problematikou propojeni dvou monitoru ve windows 98, by dost tezko logisticky zvladl v cracklych officech pripravit toliko narocnou operaci. Normalne by se jeste ted zabyval problemy nastaveni obrazku na plose. ()

Reklama

SaNcHeZ_cz 

všetky recenzie používateľa

Další remake v současném trendu a další na chlup stejný osud. Rudý úsvit doplácí na fakt, že z čisté béčkového materiálu se někdo rozhodl udělat něco víc. Ale zapomněl to všem říci. Ve výsledku tak snímek dopadl jako relativně solidní avšak velmi naivní a hloupé béčko, které snaží být ukázkovým příkladem pro patrioty a ukazovat že jde o to jen chtít. To mu ale časem přestává jít a končí ještě hůře než začal. Chápu pointu tvůrců a chápu snahu s jakou se do díla pustili, bohužel nechápu, proč bych se na to měl dívat znovu. [45%] ()

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

Spracovaný je film skvele, o tom žiadna. Nepretržitá akcia s množstvom nápadov, ľudia umierajú na oboch stranách atď. Ale napriek tomu to všetko pôsobí predsa len surovo. S akčnými scénami sa nešetrilo a zvyčajne sa na ne dá aj pozerať. Bradley sa počtom spotrebovaných guliek a horiacich áut celkom úspešne snaží diváka donútiť, aby veľmi nepremýšľal. Avšak akonáhle sa prestane strieľať a začne hovoriť, je to zlé. Chris Hemsworth nesklamal a aspoň to tiahne sám do akčného priemeru. Je to on, kto aj cez svoje dovtedajšie drobné herecké skúsenosti dokáže diváka na film nalákať. Bohužiaľ si to Američania zase pokazili svojim prehnaným patriotizmom a snahou všetko zakončiť pozitívne. ()

Cervenak 

všetky recenzie používateľa

Človek samozrejme chce mať rád film, ktorý je výhradne o strieľaní komunistov... ale v tomto prípade je to veľmi ťažké. Áno, je to svižné, 80% času tvoria prestrelky a výbuchy, Hemsworth to drží nad vodou, no napriek tomu je to už asi od polovice nuda. O tom, že je to nezmysel vo všetkých mysliteľných ohľadoch, ani nehovorím. ()

Galéria (48)

Zaujímavosti (9)

  • Film byl natočen a dokončen už v roce 2009. Původně měl snímek mít premiéru v druhé polovině roku 2010, ale skrze finančních problému studia MGM byl odložen. V postprodukci se pak změnila invazní armáda Číny na Severní Koreu, aby film mohl v Čině více vydělat. Veškeré vlajky, propagantistické plakáty a jiné insignie tak musely být v postprodukci digitálně změněny. (sir-dave)

Reklama

Reklama