Reklama

Reklama

Creep

  • USA Peachfuzz (pracovný názov) (viac)
Trailer

Aaron (Patrick Brice) prijme skvelú ponuku s vysnívaným honorárom 1 000 dolárov denne za to, že zdokumentuje posledné týždne života ťažko chorého Josefa (Mark Duplass). Na prvý pohľad milý a ústretový hostiteľ však skrýva nejedno nemilé "prekvapenie"... (*CARNIFEX*)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (86)

Sludger 

všetky recenzie používateľa

Tentokrát si formát FF hororu požičal psychothriller a nesmierne mu to svedčalo. Tajne som dúfal, že prekročí hranicu medzi thrillerom smerom ku hororu, aspoň ku konci, no nestalo sa. Ale inak super stretnutie so psychopatom, ktoré bolo celý čas znepokojivé a cítil som sa za hlavného hrdinu riadne nepríjemne. Chválim hlavne Marka Duplassa v roli Josefa, bol skvelý! ()

maddy 

všetky recenzie používateľa

Mark Duplass si s no-name kamošom napísal, zrežíroval a nakoniec aj odohral svoj debutový horor a ono to presne aj tak vyzerá. Ako keď si dvaja kamoši zoberú do rúk kameru, vyblbnú sa a v dome si natočia svoj found footage. Bez rozpočtu, bez zdĺhavého scenára, jednoducho len zo zábavy. Áno, je to celé nanajvýš jednoduché a banálne, ale vo výsledku ako taká found footage jednohubka celkom neškodné. Ročne sa urodia oveľa horšie kúsky a to sa ešte aj dostanú do kín. Akurát v prípade Creep zamrzí, že Duplass nemal aspoň trochu vyššie ambície. (Falošné) Ľakačky síce fungujú, no skutočné creepy momenty sú tu tak dva (Duplass za oknom a Duplass v prevleku vlka), ale aby som išiel s hodnotením vyššie musel byť ten nápad s psychicky narušeným vrahom podstatne viac rozpracovaný a film sa brať aspoň o trochu vážnejšie, aby pôsobil skutočne znepokojujúco. Takto v podstate iba zručene natočená creepy blbina. PS: žánre komédia a romantický uvádzané na CSFD mi prídu dosť scestné. CELKOVO: 2,5* (5/10) ()

Reklama

kingik 

všetky recenzie používateľa

Cesta do hlubin nitra zvráceného maniaka v reportážním balení, co z hororového hlediska prakticky vůbec nic nenabízí. Hlavní maník, který se nechá permanentně natáčet najatým týpkem, pak mu posílá "milostné" balíčky, je nanejvýš znepokojující figura, s níž byste nechtěli zapařit, dát si vanu, jít do lesa na procházku. Aaron s ním tohle vše absolvuje, přičemž první prvky hororových momentů se začnou objevovat až v závěru. Vše krajně obyčejně, až zdlouhavě pojaté. Vražda žádná, žádné extrovní ohrožení na životě, z něhož by si divák cvrkl do kalhot. V zásadě platí, že čím méně o Josephovi víme, čím víc o sobě lže, o to víc film nabírá na síle. Jelikož jsem následné pokračování viděl dřív, věděl jsem, jak nebohý Aaron dopadl. Nehledě na to, že jeho špatný konec je dost předvídatelný. Mark Duplass, maniak a strůjce projektu, pouštěl lepší děs-běs ve dvojce, klient, který ho natáčí je Patrick Brice, režisér obou filmů s jeho dokonale uvěřitelným šílencem. Není to přímo nudné, pořád si to snaží držet diváckou pozornost, jenže dialogy značně převažují, a jedno zabití na závěr, snímané z kilometru, prostě extra film nedělá. Moc dlouhý rozjezd, dojezd kumuloval co se dalo, ve výsledku to neohromí. Koncept byl veskrze originální, což se určitě počítá. 6/10 ()

tron 

všetky recenzie používateľa

Spoilery! Neznášam, keď je polícia prezentovaná ako banda nesvojprávnych idiotov, ktorých vaše problémy začnú zaujímať až keď ležíte na dlážke v kaluži vlastnej krvi. V Creep je to úplne rovnaké. Chlapíka terorizuje evidentný psychopat s násilníckymi sklonmi, duševne chorý, ktorý sa s ním pobil a následne mu posiela choromyseľné videá, nože a zmagorené vyznania lásky. Chlapík zavolá na políciu. Tam sa ho spýtajú na meno dotyčného. Nevie resp. vie, ale zrejme bolo falošné. Spýtajú sa ho na adresu, kde magor býva. Chlapík to samozrejme nevie. Odkiaľ by to asi tak mal vedieť? Navrhne im, aby prišli a sňali odtlačky z noža, ktorý mu magor poslal (a z ďalších vecí, ktoré boli v zásielke spolu s bodnou zbraňou). Polícia to ignoruje. Pravdaže chápem, že v týchto typoch filmov musí byť polícia prezentovaná spomalene, lebo ak by v polovici filmu nabehlo komando kukláčov a zmrda rozstrieľalo na kusy, nemali by sme horory. Ale ukazovať políciu ako bandu neschopných blbcov, ktorí vyžadujú od obete, aby vyriešila prípad (!), je nevkusné. Nečudo, že znechutený hrdina dôkazový materiál následne šmarí do smetiaka (!). A inak? Až na priemerné výkony oboch predstaviteľov fajn. A skutočne nechápem, kto toto preboha môže pokladať za komédiu. Toto je (hororový, temný, znepokojivý a napínavý) psychotriler ako vyšitý. Neobsahuje vôbec žiadny humor. Miestami čudný, miestami stratí dych, miestami príliš WTF a miestami nelogický (dal mu prášky na spanie a chlapík bol po troch minútach čerstvý ako rybička?), inak ale hodnotím skôr kladne, než negatívne. Vrátane drsného konca. ()

ricci.s 

všetky recenzie používateľa

Mne to trochu pripadalo tak, že sa proste stretli dvaja kamaráti a rozhodli sa nakrútiť malý psychologický found footage o dvoch postavách bez miliónov, bez trikov, bez masakráží, bez krvi, bez ľakačiek (len so štipkou humoru) - proste jeden z nich dostal dobrý nápad a už to šlo samé od seba. Pekný dôkaz toho, že aj v jednoduchosti je krása, pretože niečo tak banálne, jednoduché a súčasne fungujúce sa nevidí každý deň. Akurát váham, či by som film zadelil aj do žánru "romantický", aj keď svojím spôsobom... prečo nie? ()

Galéria (6)

Zaujímavosti (4)

  • Film sa natáčal v meste Crestline, v Kalifornii. (BoredKid)
  • Většina filmu je pouze improvizace. Herci měli ve scénáři napsáno například jen: „Jízda autem, zatímco se natáčí na kameru. (MeanWhile)
  • Pracovný názov filmu bol Peachfuzz. (BoredKid)

Reklama

Reklama