Reklama

Reklama

Plukovníčka britskej armády Katherine Powellová (Helen Mirrenová) velí medzinárodnej misii, ktorej cieľom je zajať nebezpečných teroristov v Keni. Keď však zistí, že teroristi plánujú samovražedný útok, cieľ misie sa razom zmení zo "zajať" na "zabiť". Briti do bojovej akcie povolajú amerických pilotov dronov, ale vo chvíli, keď sa na bojovom poli objaví deväťročné dievčatko, pilot Steve Watts (Aaron Paul) pre krízu svedomia nesplní rozkaz, čo vyústi do medzinárodnej roztržky. Protiteroristický dronový útok na území spriatelenej krajiny nevyjde podľa plánu. Okolnosti zovrú všetkých aktérov vojnového konfliktu do slučky a pomaly ju uťahujú. Každé rozhodnutie v neriešiteľnej situácii, či útočiť navzdory obetiam na civilnom obyvateľstve, je zlé a ešte horšie a konflikt účinkov modernej výzbroje a svedomia ľudí, ktorí ju obsluhujú, ďalej graduje. (TV JOJ)

(viac)

Videá (9)

Trailer 2

Recenzie (270)

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Včera som si náhodne pozrel druhú časť filmu, zaujala ma, a tak som si dnes plánovane pozrel prvú časť. Aj keď filmy tohto typu nejako zvlášť neobľubujem, tento bodol do osieho hniezda. Ľudia z dedinského prostredia dobre vedia, o koľko je ťažšie zabiť domáce zviera na prípravu jedla, ak mu predtým dali meno. Vojaci rovnako dobre vedia, o koľko ľahšie je stlačiť gombík a zabiť niekoho v diaľke, než použiť zbraň zoči voči. A úplne najlepšia je úloha právnikov a politikov. Tí by všetko chceli riešiť, ako v Němcovej rozprávke O chytré horákyni, ktorú som si v detstve často púšťal z bakelitovej platne. Teda ani vo dne, ani v noci, ani pešo, ani na voze, ani nahá, ani oblečená. A hlavne zbaviť sa akejkoľvek zodpovednosti. Jediný z nich, ktorý zaujal racionálny postoj bol minister zahraničných vecí USA. Vojenské operácie musia vykonávať vojaci podľa vojenských pravidiel bez zasahovania politikov. Politický dohľad nad armádou sa má vykonávať iba na parlamentnej a vládnej úrovni, nie na operačnej a taktickej. Oko v oblakoch považujem za mimoriadny film, ktorý spočiatku ani tak nevyzeral. ()

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Znie to na prvy pohlad dobre, len potom ked clovek spravi tu hroznu vec, ze zapoji do filmu mozog , tak je zle. Nedava to zmysel, dialogy su casto len vatovo plane plky ... a ked sa clovek este lepsie za,mysli nad pointou ..... stupidita a slaboduchy scenar z toho srsia na vsetlky strany, to len hlupy nechape a slepy nevidi : 20 % ()

Reklama

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Netradicny film, ktory pojednava o dvoch aspektoch. Prvy je moralny o cene vedlajsich strat pri utoku na teroristov. V tomto smere sam nemam jasny nazor a som rad, ze o takychto veciach nikdy nebudem rozhodovat. Rozhodne by ale ludia, ktory o tom rozhoduju mali mat dopredu pripravene nejake pravidla, kedy akciu schvalia a kedy nie, aby o nej nemuseli rozhodovat v poslednej chvili a tym ohrozovali celu akciu. Druhy aspekt je samotny system, kedy ma ruku na spusti dronu neskuseny clovek s pochybnostami. Ked uz sa ti hore nejak rozhodnu, tak by pochybnosti novacika nemali byt prekazkou. Na filme najviac ocenujem, ze tam nebol nejaky sialenec, ktory by sa snazil jednat na vlastnu päst. Vysledkom je rozhodne zaujimavy film, ktory vas donuti zamysliet sa nad tematikou a zaujat nejaky postoj. 6/10. ()

bourec 

všetky recenzie používateľa

Tak jak končil se sračkou Ender´s game,tak tady s dvouhvězdičkovou nudou pokračuje.Co se týče autenticity konání postav nevim co k tomu říct.Jestli to tak skutečně je,tak potěš koště.Sáhodlouhý okecávání jeden druhýho,v kanclu kopie Anděliky Merkelový,v plechový krabičce na sirky dva ubulený dementi,který zřejmě nikdy tváří v tvář válce nestanou,natož aby jim válka někoho vzala.Zase je pravda že opačný případy by nadělaly spousty škody,takže složitá věc.Co se týče filmu,kromě čistejch patnácti napínavejch minut je to slabota,vlekoucí se jako kolona na magistrále.40%. ()

BMW12 

všetky recenzie používateľa

Opravdu hodně dobré drama! Sledujeme operaci britské armády v Keni, kdy se chystají poslat raketu z dronu na několik teroristů, kteří chtějí provést sebevražedné útoky. Ovšem před barákem s teroristy se objeví dívka. Co teď? Odpálit raketu a zabít i dítě anebo zrušit celou akci? Je zajímavé, jak si to skoro nikdo nechtěl vzít na triko a každý se odvolával výš a výš. Ani já sám nevím jak bych se rozhodl, na jednu stranu to dítě za nic nemůže, tak proč má umřít, na druhou stranu je to první příležitost po 6 letech ty teroristy zlikvidovat. A když se to nepovede, pravděpodobně umře daleko více lidí při sebevražedných útocích. ()

Galéria (26)

Zaujímavosti (21)

  • Ku koncu filmu je Alia (Aisha Takow) v Nairobi v Keni prevezená do nemocnice, pravdepodobne v neskoré popoludnie. Piloti dronov Steve Watts (Aaron Paul) a Carrie Gershon (Phoebe Fox) v Nevade, USA opúšťajú riadiacu kabínu pri údajnom východe slnka. Plukovníčka Powell (Helen Mirren) odchádza v rovnakom čase v Londýne, ale ukazuje sa, že šoféruje v noci. V Londýne by však malo byť okolo poludnia. (Arsenal83)
  • Rola plukovníčky Katherine Powell, ktorú stvárnila Helen Mirren, bola pôvodne napísaná pre mužského protagonistu. (MikaelSVK)
  • Roli amerického plukovníka Eda Walshe si zahrál režisér snímku Gavin Hood. (agass)

Súvisiace novinky

Zemřel Alan Rickman

Zemřel Alan Rickman

14.01.2016

V 69 letech nás dnes opustil Severus Snape a Hans Gruber, tedy legendární britský herec Alan Rickman. Hvězda Harryho Pottera a Smrtonosné pasti podlehla rakovině, zanechala po sobě však bohatou… (viac)

Drony na velkém plátně

Drony na velkém plátně

18.03.2015

Když vyděláte s 50 odstíny šedi půl miliardy dolarů, jak ty peníze nejlépe utratit? Přece za remake akčního béčka z roku 1983! Takhle nějak přemýšlí producent Dana Brunetti (Social Network, Kapitán… (viac)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené