Reklama

Reklama

Dr. Philip Zimbardo (Billy Crudup), profesor psychológie na Stanfordovej univerzite, v roku 1971 najal 24 psychicky zdravých a bezúhonných vysokoškolských študentov, aby počas dvojtýždňového experimentu hrali úlohy väzňov a dozorcov v kulisách väzenia vybudovaného v podzemí univerzity. Väzni v celách sa mali podvoliť zdanlivo miernym pravidlám a dozorcovia mali udržiavať poriadok bez použitia fyzického násilia. Napokon stačilo len šesť dní, aby prepuklo také brutálne a nezvládnuteľné násilie medzi oboma skupinami, že výskumný projekt sa zrútil a musel byť predčasne ukončený... Stanfordský väzenský experiment patrí medzi najslávnejšie experimenty modernej psychológie. Dr. Philip Zimbardo, vedúci centra pre štúdium psychológie terorizmu na Stanfordovej univerzite, chcel v roku 1971 preskúmať vplyv získanej moci či podriadenosti na konanie obyčajných, neagresívnych, psychicky zdravých ľudí. Výsledky boli šokujúce. Ukázali, že ak je psychicky zdravý človek vystavený extrémnym podmienkam, môže radikálne zmeniť svoje správanie už v rekordne krátkom čase. Aj normálni ľudia, vystavení extrémnym podmienkam, sú schopní páchať extrémne zlo. (TV JOJ)

(viac)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (177)

pornogrind 

všetky recenzie používateľa

Lidskost, lidské jednání to činí člověka člověkem. Tenhle film krásně ukazuje jakou může být lidskost tenkou hranici a jak málo času stačí k tomu aby se ve člověku probudilo něco skrytého. Zkrátka a jednoduše. Dejte lidem moc a budou z nich zvířata. Se Stanfordským experimentem už jsem obeznámen. Viděl jsem už film The Experiment(2010) a vím, že je i Das Experiment(2001) ale německým filmům a tvůrcům až na výjimky moc neholduju. Slabší 4 hvězdy. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Veľmi dobrý film, ale na podcenenú verziu z roku 2010 a fantastického Whitakera to nemá, verziu 2001 som zatiaľ nevidel. V tejto tretej verzii toho istého námetu však je určite oveľa lepšie zachovaná pôvodná atmosféra sedemdesiatych rokov a rovnako tak dobre poukazuje na to, že stačí ľuďom vnútiť nejaké role a ochotne ju plnia. Vlastne dnes vidíme v plandémii to isté. Ovčinec. ()

Reklama

PROROK14 

všetky recenzie používateľa

Trocha ma to nudilo. Tiež by som uvítal, ak by bol divák viac zoznámený s cieľmi tej štúdie. Mohli sa viac venovať psychologickej stránke veci, napríklad, že prečo to robia tak ako to robia, čo tým konkrétne sledujú, aké sú hypotézy a podobne. Lebo to čo som videl ja bolo len zatvorenie partie klukov do "väzenia" a nekontrolované správanie dozorcov. ()

Marqta 

všetky recenzie používateľa

Možná jsem úplně zbytečně čekala nějaké veledílo a potom mě to zklamalo. Ano vím, že je vše založeno na skutečném experimentu, ano věřím, že takhle to asi vážně nějak vypadalo (oproti verzi z roku 2005, která byla řekněme připepřená) a ano souhlasím, že herci byli perfektní. Ani jedna z těhle věcí ale nezabránila tomu, abych se u první poloviny filmu lehce nudila...V žádném případě to neberte tak, že se snažím znehodnocovat Zimbardovu práci, nebo že ji neumím ocenit, jen prostě tenhle film není něco, co bych si při sledování "užila" (možná špatný termín vzhledem k okolnostem, ale snad je zřejmá pointa) a něco k čemu bych se vrátila i když je tam bezesporu spousta podnětů k zamyšlení. ()

JohnCZ 

všetky recenzie používateľa

Atraktivní tématika, výborně natočená i zahraná. I přes všechny otázky ohledně etiky onoho experimentu je strašně zajímavé sledovat, jak se psychika obyčejného člověka dokáže během relativně krátké doby změnit. Však si člověk vybaví, jaká zvěrstva dokázaly obě válčící strany ve vietnamské válce. Upřímně se nedivím, že se profesor Zimbardo zdráhal experiment ukončit. Jak by to pokračovalo, kdyby to nezarazil? A jak by to vypadalo, kdyby byly role rozděleny opačně? Otázky, samé otázky... ()

Galéria (31)

Zaujímavosti (4)

  • Filmovanie snímky prebiehalo v Kalifornii a v kanadskej provincii Saskatchewan. Celkovo trvalo iba 21 dní. (MikaelSVK)
  • Zjištěný sadismus „dozorců", spolu se silnými depresemi a pasivitou vězňů vyústily v teorii o důležitosti sociálních pozic v individualistické psychologii. Tato teorie je dodnes kontroverzní. Psycholog Philip Zimbardo obdržel v roce 2005 Cenu Nadace Vize 97, kterou založil exprezident Václav Havel se svou ženou Dagmar. Předání ceny doprovázalo vydání českého překladu Zimbardovy knihy "Moc a zlo". (Vangelis)
  • Psycholog a autor experimentu Philip Zimbardo vyprávěl, že byl ze dne na den z experimentu nadšenější, dokud mu manželka neřekla, že pokud experiment nezastaví, tak od něj odejde. Teprve poté mu došlo, co spustil. (sator)

Reklama

Reklama