Reklama

Reklama

Dr. Philip Zimbardo (Billy Crudup), profesor psychológie na Stanfordovej univerzite, v roku 1971 najal 24 psychicky zdravých a bezúhonných vysokoškolských študentov, aby počas dvojtýždňového experimentu hrali úlohy väzňov a dozorcov v kulisách väzenia vybudovaného v podzemí univerzity. Väzni v celách sa mali podvoliť zdanlivo miernym pravidlám a dozorcovia mali udržiavať poriadok bez použitia fyzického násilia. Napokon stačilo len šesť dní, aby prepuklo také brutálne a nezvládnuteľné násilie medzi oboma skupinami, že výskumný projekt sa zrútil a musel byť predčasne ukončený... Stanfordský väzenský experiment patrí medzi najslávnejšie experimenty modernej psychológie. Dr. Philip Zimbardo, vedúci centra pre štúdium psychológie terorizmu na Stanfordovej univerzite, chcel v roku 1971 preskúmať vplyv získanej moci či podriadenosti na konanie obyčajných, neagresívnych, psychicky zdravých ľudí. Výsledky boli šokujúce. Ukázali, že ak je psychicky zdravý človek vystavený extrémnym podmienkam, môže radikálne zmeniť svoje správanie už v rekordne krátkom čase. Aj normálni ľudia, vystavení extrémnym podmienkam, sú schopní páchať extrémne zlo. (TV JOJ)

(viac)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (177)

Triple H 

všetky recenzie používateľa

Už tretia "adaptácia" notoricky prefláknutého experimentu, tentokrát civilná a držiaca sa skutočných udalostí v čo najväčšej miere. To beriem ako pozitívum, pretože ak už si má z celého experimentu skrz nejaký film človek niečo odniesť, najlepšie to pôjde ak si ten film nebude v rámci rekonštrukcie pomáhať kadejakými hollywoodskymi zlepšovákmi. Tie tam samozrejme sú, ale v stráviteľnej miere. Herci všetci dobrí, Crudupa mám rád a film dobre odsýpa. Výsledky z takéhoto empirického výskumu síce asi nemožno považovať za objektívne či definitívne, ale svoju výpovednú hodnotu nepochybne majú. Mne film poslúžil ako podnet na prečítanie si niečoho viac o samotnom experimente, resp. o tom ako sa ľudské správanie mení pod vplyvom pridelenia určitej úlohy. Fajn vec. ()

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Tretí pokus o sfilmovanie experimentu so študentmi na Stanfordskej univerzite, pričom tento je v porovnaní s ostatnými snímkami (až na pár detailov) spracovaný najreálnejšie a jedine z tohto dôvodu mu udeľujem 4 hviezdy. Keby som ho mal hodnotiť ako klasický film zaradený do žánru drámy, vzhľadom nato, že nijak mimoriadne nezasiahol moju citovú schránku, jednu hviezdu by som ubral. Kto chce vedieť viac o danom experimente, odporúčam vďaka autentickým záberom pomerne solídne spracovaný dokument "Quiet Rage: The Stanford Prison Experiment", v ktorom samotný Zimbardo vysvetľuje riskantné ľudské chápanie, vžitia sa do role "bacharov" či trestancov. ()

Reklama

PROROK14 

všetky recenzie používateľa

Trocha ma to nudilo. Tiež by som uvítal, ak by bol divák viac zoznámený s cieľmi tej štúdie. Mohli sa viac venovať psychologickej stránke veci, napríklad, že prečo to robia tak ako to robia, čo tým konkrétne sledujú, aké sú hypotézy a podobne. Lebo to čo som videl ja bolo len zatvorenie partie klukov do "väzenia" a nekontrolované správanie dozorcov. ()

StanislachKo 

všetky recenzie používateľa

Neobjektívne 4, nakoľko ma tento experiment hrozne fascinuje. Ale neviem či by sa to zverstvo, čo sa tam udialo nedalo urobiť aj lepšie. Príliš veľa zoom-in, kulisy boli strašne neprehľadné, niektoré scény príliš zdĺhavé (chápem zámeru zhustiť atmosféru, ale po 84x už skôr nudia). Ale plusy sú jednoznačne herci, story a relatívne happy end outro. ()

venca163 

všetky recenzie používateľa

Stát je něco jako takovej Stanfordskej vězeňskej experiment v trochu většim měřítku. Taky nesmyslně soustřeďuje moc do rukou různých random pohůnků, kteří se s ní vyrovnávaj úměrně svý inteligenci a míře empatie. Film pro mě už aspoň s jednou papričkou na škále #silnýnažaludek (80%) ()

Galéria (31)

Zaujímavosti (4)

  • Filmovanie snímky prebiehalo v Kalifornii a v kanadskej provincii Saskatchewan. Celkovo trvalo iba 21 dní. (MikaelSVK)
  • Psycholog a autor experimentu Philip Zimbardo vyprávěl, že byl ze dne na den z experimentu nadšenější, dokud mu manželka neřekla, že pokud experiment nezastaví, tak od něj odejde. Teprve poté mu došlo, co spustil. (sator)

Reklama

Reklama