Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Horor
  • Dokumentárny
  • Akčný
  • Krimi

Recenzie (5 304)

plagát

Arcadian (2024) 

Rád by som zdieľal rovnaké nadšenie ako podaktorí, ale bohužiaľ, “nedá sa svietiť”. Prvých 30 minút je neskutočná nuda, pričom kým v inom prípade muselo byť aspoň “ticho”, čo vytváralo aspoň ako taký pocit neistoty, tak v tomto sa čaká len a len na noc, ktorá z hororového hľadiska aj tak neprináša nič mimoriadne. Cage už dávno nie je žiadnou zárukou kvality a to čo točí, už dávno nespĺňa kritéria filmov, ktoré majú nejakú váhu. Absolútne zaslúžený - priemero/podpriemer.

plagát

Černobyl: Nová svědectví (2022) (TV film) 

Veľmi solídna vec, mapujúca (nie len) postoj a kroky KGB po výbuchu v Černobyle. Samozrejme, občas treba "prehltnúť sračky", ktoré jasne naznačujú, kam týmto dokumentom tvorcovia mieria, pričom samotný úvod hovorí absolútne za všetko: "Som Ukrajinec a teraz sme sa (zhodou náhod) rozhodli zverejniť všetky tajné informácie o tom, čo nám Rusi urobili." Čo sa týka neustálych narážok, ako: "Divné, ale zrovna v tomto Rusi neklamali", to už je priam trápne. A to obzvlášť, keď za touto mini sériou stoja Briti, ktorí po dvoch mesiacoch vojny na Ukrajine zmarili mierové jednania. Jeden by z toho grcal, ale ako dokument, tento počin zlý nie je a patrí medzi tie lepšie spracované pokusy o tejto havárii. Len treba miestami mozog vypnúť.

plagát

My Uncle Is the Green River Killer (2014) (TV film) 

Gary Ridgway je sériový vrah, ktorému vďaka médiám prischla prezývka "Vrah od zelenej rieky". Podľa jeho vlastných slov, mal na svedomí okolo 75 až 80 obetí, pričom usvedčený bol zo 49 vrážd. Jeho osobnosť bola podrobená analýze rôznymi forenznými psychológmi či najlepšími psychiatrami v obore. V tomto dokumente však dostávajú priestor prevažne najbližší členovia rodiny, ktorí sa zhodujú najmä v jednej veci. Gary bol absolútne obyčajný, mimoriadne rodinne založený muž, pričom po jeho zadržaní, absolútne nikto neveril tomu, že by mohol spáchať zločiny, ktoré sa mu kládli za vinu. V dokumente spomínajú určité zločiny, ktoré pravdepodobne spáchal, popri trávení času s blízkymi. Poteší pár rodinných záberov, či výpovede najbližších, no a keďže bol tri krát ženatý, vyjadruje sa najmä jedna "švagriná" za druhou. Škoda, že to nemá takú tú, správnu, temnú atmosféru, pričom ide skôr o monológový typ dokumentu, ktorý z diváka nevyžmýka požadované emócie, i keď v poslednej tretine, keď už dokument prezentuje súdny proces, respektíve sa s faktami konfrontujú najbližší, je naozaj zaujímavé počúvať, ako vnímajú celú tú situáciu, ako chcú ešte získať odpovede na niektoré nezodpovedané otázky. Medzi tri-4. 

plagát

The Yorkshire Ripper (2019) (seriál) 

Peter Sutcliffe bol anglický sériový vrah, ktorému pre brutálny spôsob páchania zločinov, prischla prezývka "Yorkshirský Rozparovač". V roku 1981 bol odsúdený za 13 vrážd, za ktoré si odpykával doživotný trest v Broadmoorskej nemocnici. Tento dokument sa zameriava na nedostatky počas policajného vyšetrovania a vtedajšie spoločenské postoje, ktoré prakticky umožnili jeho päťročné vyčíňanie nie len v okolí Chapeltown. Dokument poukazuje na to, že v dobe páchania vrážd, záležalo aj na tom, kto bol obeťou. No a keďže Sutcliffe vraždil prevažne prostitútky, nikoho to až tak nezaujímalo, pričom zásadný problém, na ktorý sa snaží poukázať je ten, že nikto reálne nepočúval obete, ktorým sa nejakým spôsobom podarilo prísť s vrahom do kontaktu. Dobrá mini séria o troch hodinových epizódach, vyskladaná z autentických rozhovorov vtedajšej doby, ale aj dnešných, ktoré všetko analyzujú.

plagát

Catching a Serial Killer: Sam Little (2020) (TV film) 

Samuel Little bol sériový vrah, ktorý sa priznal k 93 vraždám. Dokázaná vina mu bola v 60 prípadoch, vďaka čomu predčil činy sériových vrahov ako Ted Bundy, či John Wayne Gacy, pričom bol vzhľadom na počet obetí, označený za najväčšieho sériového vraha v histórii USA. Tento dokument sa venuje prevažne prípadom, za ktoré mohol byť zodpovedný, no do dnešného dňa, nebolo s určitosťou preukázané, že ich reálne spáchal. Za mňa dobrý dokument. Nie príliš dlhý (90min.), no zato v dobrom tempe, v ktorom vypovedajú vyšetrovatelia, ale napríklad aj obeť, ktorej sa podarilo ujsť, či prezentujú sa prípady, pri ktorých sa počas vyšetrovania odstupom času vďaka DNA podarilo preukázať spojitosť s týmto zmrdom.

plagát

Steeltown Murders, Hunting a Serial Killer (2023) (TV film) 

V južnej časti Wallesu, na okraji oceliarskeho mestečka Port Talbot, sú jedného dňa roku 1973, objavené telá dvoch mladých dievčat, Pauline Floyd a Geraldine Hughes, ktoré niekto brutálnym spôsobom uškrtil. Doposiaľ bola daná oblasť vnímaná ako absolútne bezpečná, no odteraz je teritóriom sériového vraha, ktorý neudrel posledný krát. V hlavnej úlohe veda okolo DNA. Dokument je skladačkou výpovedí, žiadnou prezentáciou autenticity z miesta činu, pričom popisuje skôr priebeh udalostí vyšetrovania, akým spôsobom sa podarilo dolapiť onoho vraha. Od BBC priemer, vedia natočiť aj lepšie, no pomohla tomu krátka stopáž (hodinka), vďaka ktorej má samotný počin pomerne rýchly spád. K dokumentu bola súbežne natočená krimi, mini séria “Steeltown Murders (2023)”, ktorú môžete vzhliadnuť na BBC. Medzi tri-4.

plagát

Chudiatko (2023) 

Nenapíšem nič prekvapivé, čo by si človek neprečítal už v iných komentároch a tak len zopakujem, že "Poor Things" je dosť podivná záležitosť, akurát, že keby chcem podotknúť, ako pre svoj svojský spôsob spracovania, nesadne každému, tak by som bol vzhľadom na tunajšie hodnotenie, za celkom solídneho dementa. Ja osobne neviem, čo kto na tomto vidí, no za mňa nie - "ďakujem". 

plagát

Háveď (2023) 

Historický okamih a budem si ho (zrejme) pamätať do konca života. SHUDDER totiž natočil normálny, plnohodnotný, zábavný horor. Nie síce nijak prevratný, no v rámci animal ECO hororov, je "Vermines" veľmi vydarenou záležitosťou.

plagát

Zrada (2024) (seriál) 

Nemôžem si pomôcť, ale na mňa tie samotné herecké výkony pôsobia extrémne umelo, no čo je ešte horšie, sú tie "plastické" dialógy, neprirodzené, ktoré by mali byť prepojené s nejakou dávkou emócie, no človek im veril asi tak, ako Stankemu ten jeho "úprimný" boj za Ukrajinu.

plagát

Severní Korea: Temná tajemství (2018) (TV film) 

Dokument chŕli jednu informáciu za druhou a dalo by sa povedať, že je pomerne dosť konkrétny, vecný, v mnohých otázkach (i keď bez detailného rozboru) zásadný. Prejde počiatkami zrodu ideológie, históriou konfliktov s Japonskom, Južnou Kóreou či USA, v skratke predstaví generáciu Kim-ovcov, či zabŕdne do zásadného problému okolo Nuklearizácie. Bohužiaľ, ako to už v prípade politických dokumentov z USA chodí, rovnako ako v prípade série "Pohled zevnitř" o Severnej Kórei, ani tento sa nevyhol propagande, množstvu hypotetických sračiek, či útokom na Trampa. To už je ale taká klasika z ktorej sa chce človeku grcať, ale čo narobíme. Každopádne, nadpriemerné hodnotenie si zaslúži.