Reklama

Reklama

Mustangy

Trailer 2

Obsahy(1)

Film podľa scenára dramatika Arthura Millera, ktorý ho napísal na mieru svojej vtedajšej manželke Marilyn Monroe. Tá vo filme stvárňuje bývalú striptérku Roslyn, ktorá sa so starnúcim kovbojom Gayom a ďalšími priateľmi vydáva po stopách divokých mustangov. Spolu sa snažia zachovať si aspoň zvyšok ilúzií a nájsť trošku šťastia v príbehu, ktorý borí tradičné mýty amerického západu. (STV)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (115)

gudaulin 

všetky recenzie používateľa

Jméno Marilyn Monroe dodnes rozechvívá filmové fanoušky na celém světě a je do určité míry symbolem americké poválečné kinematografie. S jejím působením u filmu je spojena legenda o všestranné talentované herečce, kterou hollywoodská studia omezovala v rozletu a vnutila jí role naivní přihlouplé blondýnky, ačkoliv stála o výrazné charakterní role. Tady měla jedinečnou příležitost ukázat, co v ní je, a výsledek je tristní, přestože jí okolí v čele s manželem coby autorem scénáře maximálně vycházelo vstříc, Arthur Miller dokonce snímek považoval za velkolepý dar své manželce. Odměnila se mu neustálými konflikty na place, hysterickými výlevy a chronickou nedochvilností. I na plátně je vidět, že svůj part neutáhne, jakkoliv jí ostatní přihrávají, seč můžou. Kdepak, jejím možnostem odpovídaly typové role typu sladké Sugar v Někdo to rád horké. Mustangové jsou filmem o definitivním konci západu jako území honáků, krav a volnosti. Kovbojové ve filmu přežívají jako automechanici nebo dělají rodeo show pro zvědavce. Nejde jim o romantiku, jsou připraveni zpeněžit i poslední stádečko divokých mustangů v okolí, které představuje symbol nezávislosti ve světě svázaném pravidly a povinnostmi. Většinou se mi stává, že haním scénář, který zachraňují výkony kvalitních herců. Tady musím scénář pochválit, ale jakkoliv se tam s výjimkou Marylin sešla zajímavá herecká sestava, nějak jim to neladí a místo chemie cítím, že by si nejradši dali pár facek. Celkový dojem: 65 %. ()

Kulmon 

všetky recenzie používateľa

Kdyby ničím jiným, bude tento film významný tím, že byl posledním v kariéře charismatického donchuana Clarka Gabla a nejproslulejší sexbomby 20. století Marilyn Monroe. Brzy poté zemřel i Montgomery Clift, zatímco Eli Walach už klepe na pětadevadesátku. Začátek filmu je strašně pomalý a nudí. Postupně se však dostáváme dovnitř onoho podivného čtyřúhelníku, ve kterém hraje prim naivní citlivá blondýna, o kterou usilují tři různí muži, každý jinak a každý z jiného důvodu. Nejedná se však o klasickou romanci. Je to portrét několika lidí, kteří žijí jako samotáři, protože se jim z nějakého důvodu nepovedly předchozí vztahy. Pokud něco bere dech, tak je to závěrečných dvacet minut. ()

Reklama

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Reziser John Huston /Bila velryba, Poklad na Sierra Madre, Asfaltova Dzungle/ natocil slusnu spolocensku konzervacku s Clarkom Gable-om /Gone with the Wind, Run Silent, Run Deep/ v hlavnej roli. Norma Jean tu bola v poslednej roli, a je mi teda luto jednak jej krusne detstvo a jednak aj jej smrt - umrela prilis mlada. Film o opustenych ludskych dusiach, ktore mali nestastne vztahy dokaze zaujat nielen filmoveho diviaka - ba dokonca aj pozersky dementalny artovy picus ako som ja si tuna zakrochka od spokojnosti. Napriek fascinujucej kamere a obdivuhodnym hereckym vykonom sa film v dobe vzniku nestal hytom. Chyba sice vyrazna dejova linia, ale ako som spomenul, vdaka hercom ako Gable, Norma Jean a Montgomery Clift film dobre a rychlo ubieha a clovek sa co- to dozvie aj z dialogov. Jo a Clark Gable kratko po filme umrel, to len ako pikoska, Norma Jean az roku 1962. 80 % ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Útlu knižôčku Arthura Millera som si kúpil krátko po tom, ako som premiérovo videl film nakrútený podľa nej. Bol som primerane nadšený, pretože vo vtedajšej filmovej distribúcii takéto dielo pôsobilo ako zjavenie. Dnes po polstoročí už moje pôvodné nadšenie opadlo, ale pocit mimoriadneho filmu samozrejme ostal. Prispel k tomu nielen samotný, pomaly sa rozbiehajúci, ale výborne gradujúci príbeh, ale aj skvelá derniéra dvoch výnimočných postáv amerického filmu, množstvo skvelých dialógov, vynaliezavá kamera, hudba, ktorá sa netlačila do popredia a predovšetkým nezabudnuteľná záverečná polhodinka o love zvyškov divých mustangov a beznádejnej snahe obrátiť tok času. Mierne depresívny film o osudoch neprispôsobivých jedincov v meniacom sa svete ostane natrvalo v mojej pamäti, aj keď som bol nútený mu jednu hviezdičku ubrať. ()

FrodoF 

všetky recenzie používateľa

Velice smutný, ale krásný film, který byl posledním hned pro dvě velké herecké legendy. Film není milosrdný snad k žádné postavě. Monroe představuje hloupou, ikdyž citlivou naivku, mužské postavy se zase chovají jako zamilování blázni, kteří jsou kvůli dámě ochotni zradit všechny své názory. Jakkoli má konec působit pozitivně, rozhodně tomu tak není. Spíš z něho cítím dočasné štěstí svou ztracenců, kteří nemají žádnou budoucnost (a teď nechce stranou, že tohle platilo i pro herecké představitele hlavní dvojice). ()

Galéria (80)

Zaujímavosti (36)

  • Pro Marilyn Monroe a Montgomery Clifta byl 24 hodin denně k dispozici lékař. (Kulmon)
  • Scenárista Arthur Miller pokračoval v práci na scénáři během natáčení a často ho konzultoval s režisérem Johnem Hustonem. (SeanBean)
  • Marilyn Monroe (Roslyn Taber) chodila na natáčení velmi pozdě, občas se neukázala vůbec. Noci trávila učením se svých výstupů s Paulou Strasberg, což velmi rozčilovalo Arthura Millera i Johna Hustona, kteří byli znepokojeni tím, že se jí dostávalo rozdílných pokynů z mnoha stran. Strasberg se navzdory nevadskému vedru oblékala do černého a byla filmovým štábem nazývána Black Bart po štvanci Divokého západu Charlesi Bollesovi. (SeanBean)

Reklama

Reklama