Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Postavím dom, zasadím strom, vykopem studňu, splodím syna... Tak ako hociktorý iný chlap, tak si húdol aj Matúš (Pavel Nový), čudák, podivín. Mladý muž prichádza do hádam najzastrčenejšej slovenskej dediny. Získa kamarátov, bojuje o svoju lásku - krásnu Helenu. A tak Matúš stavia dom, ktorý má zmeniť jeho život... (oficiálny text distribútora)

Recenzie (55)

Radko 

všetky recenzie používateľa

Preháňanie sa nákladiakom korytom rieky a pučenie trávy a kvetov na lúkach kolesami toho istého stroja ako základ šantenia s dieťaťom, ujúkajúcim nad víťazstvom mašiny nad silami prírody. Zhadzovanie stavebných materiálov dolu z mosta či do hlbín potoka pod skalným zrázom. Neujasnená forma snových vízií hlavného hrdinu. Predvídavosť predsedu obce, ktorý ako správny komunista vie odhadnúť vopred charakter človeka. Práve som vymenoval negatíva filmu. Filmu, ktorý začal skvele - chlastačkou a vytriezvením v dedine ležiacej kdesi úplne v paži. Pokračoval celkom dobre - snahou novoprišelca sa usadiť a založiť rodinu. Lenže všetko chcel príliš rýchlo. Snahe mať rodinu i dom hneď a zaraz si začal prispôsobovať a neskôr aj preskakovať zákony. Sledovateľné peripetie chlapa čo sa rozhodol usadiť, no nevyliečil sa z niekdajšej - bližšie nerozvinutej - niekdajšej rebélie. Pomerne vierohodne vykresľuje život na slovenskej dedine Pánu Bohu za chrbtom počas normalizácie. K tomu spústa priliehavých poetických obrazov. Problémové miesta spomenuté v úvodných vetách komentára ale zrážajú celkový pozitívny dojem presne na tú istú úroveň, na akú film ocenilo sedem mojich obľúbených užívateľov: na tri hviezdičky. ()

klúčik 

všetky recenzie používateľa

Juraj Jakubisko natočil film o obyčajných ľudoch z jeho rodného kraja.. Určite také postavičky zažil a nám ich len ukázal. Ja osobne si pamätám na pár vecí : futbal, keď hrali na ihrisku, ktoré stúpalo do kopca.... na fantastickú nákladnú Tatru asi 816 4x4. To bol stroj... a samozrejme na Pavla Nového a mladučkého Ondřeja Pavelku.... 75%. ()

Reklama

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Už úvodná skladba bola taká rušivá, že žlté z ucha samo chcelo vyliezť von. Každopádne to známe postav dom, zasaď strom, urob syna už dnes neplatí. Dnes najprv urobíš syna, potom možno aj ten strom zasadíš, ale ten dom už nepostavíš. Hypotéku ti nedajú, dediť nie je po kom a stavebné materiály šli o 300% hore. Takže môžeš bývať akurát na tom strome. ()

honajz2 

všetky recenzie používateľa

Vidět to někdy náhodou v televizi, vůbec bych nepoznal, že to točil Jakubisko. Každopádně špatný film to není, přinejmenším je dost zajímavý. Celé je to o muži, který přijede do vesnice někde na konci světa (zase na druhou stranu, je obklopená nádhernou přírodou),nikde dlouho nevydrží, jenže tady se zamiluje, chce tu zůstat a začne si stavět dům. Jenže on necestuje takhle po vesnicích bezdůvodně... Má to poetickou atmosféru, nádhernou přírodu, dobré herecké výkony, ale i tak je to místy nudné a celkově z toho necítím, že by to bylo na ty 4*, a to i přes to napínavé finále. Ale je zajímavé vidět od Jakubiska normální film. 3* ()

Niktorius 

všetky recenzie používateľa

Na Jakubiska nezvykle civilní a přítom stále pečlivě komponované a velice pěkné obrazy obalují příběh, který ač pojednává o nátuře socialistických vidláků, jenž se - s patetickými budovatelskými ódami na rtech - realizují výhradně skrze podrazáctví a rozkrádání , nezabředává do tuposti, nepříjemné hřebejkovské hořkosti ani k moralizovaní na pětikoruně. Poeticko - symbolické pojetí zkrátka vítěží nad tím kritickým a výsledkem je film maličký co do nákladů a epičnosti, ale veliký zážitkem a uměleckou hodnotou. ()

Galéria (4)

Zaujímavosti (8)

  • Hlavní hrdina jezdí celý film s vozem Tatra 148. Ve scéně na konci filmu je vidět padající Tatra 138. Rozdíl mezi auty je viditelný na rozdílné kapotě motoru. (Miluna11)
  • Natáčanie filmu prebiehalo od 11.8. do 7.11.1978 v lokalitách Dobšiná, Lubeník, Poprad, Rudňany, Stratená, Strečno a Zadiel. (Raccoon.city)
  • Premiéra filmu sa konala 3.1.1980 v kine Slovan v Bratislave. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama