Reklama

Reklama

Príbeh sa odohráva v trýznivých dňoch, ktoré nasledovali po udalostiach 11. septembra 2001. Americká špeciálna jednotka na čele s kapitánom Mitchom Nelsonom (Chris Hemsworth) je prvá, ktorú vyslali do Afganistanu na veľmi nebezpečnú misiu. V drsných horách musia vyhľadať veliteľa Severnej Aliancie, generála Dostuma (Navid Negahban), a presvedčiť ho, aby sa k nim pripojil v nebezpečnom boji proti spoločnému nepriateľovi – Talibanu a jeho spojencom z Al-Káidy. Okrem prekonávania vzájomnej nedôvery a kultúrnych rozdielov musia Američania, zvyknutí na moderný spôsob boja, prijať prastarú stratégiu vojny na koňoch. Napriek tejto rozpačitej aliancii musia noví spojenci čeliť tvrdej prevahe neľútostného nepriateľa, ktorý neberie zajatcov. (TV JOJ)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (234)

M.i.k.e 

všetky recenzie používateľa

moderní válečné hollywoodské filmy mají velký problém najít a vybalancovat celkem tenkou hranici mezi dobrým válečným filmem a patetickým blábolem,který ocení maximálně samotní američani.Tenhle problém se pak exponenciálně zvětšuje ve chvíli kdy jde o film točící se kolem událostí z 11.září a těsně po něm a ve chvíli kdy jde navíc o film inspirovaný skutečností,začíná být jasné,že tady ta hranice nejspíš neexistuje.Zápasil s tím Lone Survivor a stejně tak s tím zápasí i 12 strong.Oba dva filmy jsou si podobné možná víc než by bylo zdrávo.V obou máme skvělé obsazení,stejně jako výborné akční scény.Zároveň ale oba disponují místy až nesnesitelnou vrstvou patosu,která celý film zbytečně sráží...12 strong je prvních cca 45 minut zbytečně ukecaná nuda,která posléze přejde v solidní válečný (i když trochu jednotvárný) film aby nakonec přišlo finále jak ze 7 statečných,kdy neohrožení američané na koních uspějí proti protivníkovi který je nejen v ohromné přesile,ale navíc má i tanky a raketomety.Pokud se v reálu tohle opravdu takhle stalo,pak všechny klobouky dolů,ale tady to v celkovém vyznění působí extrémně přehnaně a ani trochu reálně...60% ()

Trevor 

všetky recenzie používateľa

12 neporaziteľných vojakov americkej armády, 6 afgánskych koní a Talliban je zničený...trochu zjednoušene povedané, ale takto akosi bol tento film natočený. Bol trochu zbytočne dlhý a predstavuje typický propagandistický vojnový americký film - lúčenie s rodinkou, spory o moc, nezhody veliteľov a neschopný vodca nepriateľov. Pozrieť sa to dá, ale je to trochu zbytočne dlhé a bojové scény sú ozaj prehnané aj na americké pomery. ()

Reklama

laik_60 

všetky recenzie používateľa

ale áno, náhoda a scenár to tak chceli, všetci prežili, a pri akciach bolo na čo pozerať. Milovníkom vojnovych filmov odporúčam. A ten afgánsko- uzbecký generál mal pravdu. Z Ameriky sa stal len ďalší kmeň. Pokiaľ ostanete ste priatelia, pokiaľ odídete, ste nepriateľom. Ktosi kedysi v nejakom filme povedal, Afganistan nikdy vo svojej histórii si žiadna ríša, žiadna mocnosť nepodriadila. ()

Cervenak 

všetky recenzie používateľa

Propaganda so všetkým, čo k tomu patrí. Tony pátosu, remeselná rutina a herci, ktorých to nebaví (aby ma niekde nudil Shannon, to už je čo povedať). Počas akčných scén je to celkom zábava, ale tú hlušinu medzi nimi ako-tak zachraňuje iba afgánsky veliteľ so svojráznym prístupom k životu, ktorý je jedinou živou postavou vo filme. ()

PROCESOR 

všetky recenzie používateľa

Tak tady máme úplný začátek amerického tažení v Afganistánu. Je tady podrobně vysvětleno kdo, co a jak, ale to je asi tak všechno. V 21. století jdou koně proti tankům a raketám. I když chápu, že je tam pro ně vhodný terén, tak se mi to prostě nelíbí. Jinak tuctovej snímek o pár amerických vojáků, bez nichž to nepůjde, kterých jsme už viděli docela dost, a nic nového nepřináší. ()

Galéria (51)

Zaujímavosti (12)

  • I když se většina filmu odehrává v Afghánistánu, natáčelo se pouze na území Spojených států amerických, a to zejména ve státech Nové Mexiko a Kalifornie. (Yardak)
  • Američtí vojáci opravdu dali generálu Dostumovi dárek. Nejprve mu dali krmivo pro koně, které ho moc nepotěšilo. Tak mu poté dali vodku, kterou už ocenil. (Gordy34)

Reklama

Reklama