Reklama

Reklama

Na obežnej dráhe Zeme sa odohráva extrémne napínavý príbeh. Film je založený na skutočných udalostiach. Let na stanicu Saľut 7, ktorý sa uskutočnil v roku 1985, je považovaný za najťažší let v histórii kozmonautiky. Vesmírna stanica Saľut 7, ktorá obieha okolo Zeme v bezpilotnom režime, náhle prestáva reagovať na signály z centra riadenia vesmírnych letov. Bolo rozhodnuté vyslať na obežnú dráhu záchrannú expedíciu. Vesmírna posádka má za úlohu nájsť mŕtvu stanicu a ako prvá na svete sa spojiť s 20-tonovou neovládateľnou hrudou ocele. Astronauti si uvedomujú, že šance na návrat na Zem sú mizivé. Táto riskantná cesta je však jedinou možnosťou. Ich úlohou nie je len kontaktovať stanicu Saľut 7, ale ju aj oživiť. Dokážu dvaja ľudia zabrániť pádu stanice na Zem a katastrofe netušených rozmerov? Záchranná expedícia na oribte sa mení na napínavý a nebezpečný experiment. (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (190)

iXtr3m3 

všetky recenzie používateľa

Mierne nadhodnotím, chcelo by to možno "len" veľmi veľmi silné tri hviezdy, ale nakoľko sú ruské filmy stále prehliadané, tak im pomôžem aspoň takto. Málokto si uvedomuje, že čo sa týka technickej kvality, tak Rusi už dávno dobehli konkurenciu (Attraction 1, 2, Guardians, Koma, Blackout, Sputnik a to sú len filmy z posledného obdobia, v poslednom desaťročí ich bola hromada, len väčšinou technická stránka trestuhodne utiekla obsahovej ...) a čo sa týka príbehovej stránky, tak je to stále tak trochu exotický rukopis, ktorý u ostatných krajín človek nenájde. Ja som sa bavil. Technicky fakt topka, nádherné vesmírne scenérie a pohľady, Ruská mentalita úplne inde ako všade vo svete a to je na tom práve to dobré. Napriek tomu, že technicky USA kopírujú, ostatným sú stále svoji, takže sa vždy jedná o viacmenej príjemné osvieženie. Jasné, nie je to Apollo 13, ale popravde na Apollo 13 sa pre mňa osobne nechytá ani Prvý človek na Mesiaci, pretože to kedysi dávno nastavilo laťku podobne vysoko ako vo vojenskom žánri Vojak Ryan. ()

BMW12 

všetky recenzie používateľa

Hodně, hodně dobré! To, že Rusové točí kvalitní snímky, je možná pro někoho překvapení, ale já už je sleduju pár let a jejich filmy jsou naprosto srovnatelné s těmi hollywoodskými. Tentokrát nám naservírovali vesmírné dobrodružství o vesmírné stanici Saljut 7. Příběh, efekty, herecké výkony i hudba jsou na skvělé úrovni. Je to také dost emotivní, opravdu se to povedlo. ()

Reklama

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Američania vedia do toho vložiť viac toho hrdinstva, pátosu a emócií. Tu sa to priam hodilo, no okrem záverečných 15 minút mi to prišlo dosť také suché až únavné. Určite však lepšie než taká Gravitácia, film má svoju úroveň aj bez pompéznosti a veľkej glorifikácie. A Rusi si svoje povestné kladivo presadili aj vo vesmíre. ()

herr_carter 

všetky recenzie používateľa

Začínám milovat ruskou kinematografii. Za poslední roky se mi nestalo,že bych narazil na nějaký brak. Tenhle film je napínavý od začátku do konce a byť nahodnocuji, za přímý dojem si to 5* zaslouží - parádní film z kosmu, zbytek světa může jenom závidět....................moje hodnocení = 9 z 10. ()

Flego 

všetky recenzie používateľa

Ruská varianta na sci-fi filmy obstála na výbornú. Peripetie sovietskej družice Салют-7 ( Saljut-7 ), ktorá stratila spojenie s ústredím a hrozilo, že nekontrolovateľne padne na Zem. To sa pochopiteľne nemohlo stať, a dôvody neboli v prvom rade ohrozenie ľudí, ale politický boj s američanmi o nadvládu vesmíru... Ruská kinematografia ide v posledných rokoch míľovými krokmi dopredu a tento film je toho dôkazom. Triky, družica, otvorený vesmír... technicky dokonalé a potešil aj samotný príbeh, ktorý má v sebe humor, vypäté scény aj dramatickosť počas celého filmu. ()

Galéria (44)

Zaujímavosti (21)

  • Na scéne sa herci pohybovali pomocou špeciálnych káblov. Aby pochopili, ako sa v stave beztiaže telo správa, museli tento stav pocítiť. V špeciálnom výcviku boli preto herci umiestnení do lietadla Iľjušin Il-76, ktoré sa desaťkrát vznieslo do výšky niekoľko tisíc metrov a prudko kleslo parabolou, pričom sa na 26 sekúnd objavil stav beztiaže. (Arsenal83)
  • V reštaurácií Džanibekovova manželka hovorí, že Gorbačov nariadil "suchý zákon". Neskôr sa o tom hovorí aj na palube Salyutu. Gorbačov spočiatku alkohol nezakazoval, iba obmedzil výrobu a distribúciu. (Dajman)
  • Na konci filmu, keď príde raketoplán, je posádka Challengeru zobrazená v oranžových oblekoch Advanced Crew Escape Suits (ACES), tie však boli zavedené do programu raketoplánov koncom 90. rokov. Od roku 1985 mali astronauti na sebe modré štartovacie obleky (LES). (Dajman)

Súvisiace novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (viac)

Reklama

Reklama