Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Obhajca nevinných, ktorý vznikol podľa skutočnej udalosti, rozpráva silný a podnetný príbeh mladého právnika Bryana Stevensona (Michael B. Jordan) a jeho boja za spravodlivosť, ktorý sa zapísal do dejín. Po ukončení štúdia na Harvarde mal Bryan na výber z viacerých lukratívnych pracovných ponúk. Namiesto toho sa však vydáva do Alabamy, aby s pomocou miestnej obhajkyne Evy Ansleyovej (Brie Larson) obhajoval neprávom odsúdených alebo tých, ktorým sa nedostalo riadneho zastúpenia. Jedným z jeho prvých a najškandalóznejších prípadov sa stane ten okolo Waltera McMilliana (Jamie Foxx), ktorý bol v roku 1988 odsúdený na smrť za neslávne známu vraždu 18-ročného dievčaťa, a to napriek tomu, že existuje množstvo dôkazov o jeho nevine a že proti nemu svedčil len zločinec, ktorý mal dobrý dôvod klamať. (TV Markíza)

(viac)

Videá (2)

Trailer 3

Recenzie (92)

katmandzoo 

všetky recenzie používateľa

Na každých deväť prípadov ľudí odsúdených na trest smrti pripadá jeden, ktorý je obvinený a popravený neprávom. Štatistika, ktorá je viac ako hrozivá a upozorňuje na ňu aj tento film natočený podľa skutočných udalostí. Bryan Stevenson je človek, ktorý desiatky rokov v rámci svojej advokácie poskytoval právne zastúpenie ľudom, ktorým sa od štátu nedostalo. Najčastejším dôvodom pritom bolo iba to, že mali odlišnú farbu pleti ako bolo spoločensky žiaduce. Stevensonov pravdepodobne najsledovanejší prípad bol natoľko inšpiratívny, že sa o ňom tvorcovia rozhodli natočiť viac ako dve hodiny trvajúci film a ja im tlieskam. Od celkového poňatia prípadu, skrz jeho postupné ozrejmovanie a poukazovanie na najzávažnejšie nedostatky systému spravodlivosti v USA až po samotné rozuzlenie. Človek miestami krúti hlavou a pozastavuje sa nad tým, ako môže byť systém tak deravý a aj napriek evidentným dôkazom sa mnohým nedostane spravodlivosti (česť výnimkám, ktoré sú svetlými momentami práve vďaka ľuďom ako Stevenson). Michal B. Jordan exceluje v pre neho netypickej role, ktorá mu však veľmi sadla a Jamie Foxx je zakaždým zárukou potrebnej kvality, takže obaja posúvajú Just Mercy na ešte vyšší level. Naozaj skvelý filmársky počin. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Film, v ktorom sa treba pripraviť na dve hodiny rozprávania o tej istej téme, na konci ktorej je zase rasizmus. Pre mnohých to bude zdĺhavé, pomalé tempo právnického príbehu, to si môže a nemusí nájsť svojho diváka. Človek nespravodlivo odsúdený na trest smrti je ale dobrá nosná téma. Ide o skutočný príbeh o mladom právnikovi, ktorý odhaľuje súdnu nespravodlivosť diskriminačného právneho systému na juhu USA, kde ešte stále nepochopili, že otroctvo je už dávno zrušené. Napriek tomu sa však netvárme, že všetci černosi vo väzení sú nevinní. Niekedy šiel film aj takýmto dojmom. Emócie vyvolá dvakrát. Zhruba po hodine, keď právnika zastavia v Alabame policajti a potom súd, ktorého časť môžete vidieť aj v traileri. Inak priemer, jedno pozretie stačí. ()

Reklama

viperDavid 

všetky recenzie používateľa

A on snad někdo čeká, že v usa zvláště na jihu usa mají černoši nějaká práva? takhle naivní nemůže být nikdo ani v tzv demokratické době. Jeden z řad filmů, který ukazuje na pokřivenou spravedlnost, ale souhlasím, že oproti času zabíjet je to slabí odvar. Že je to podle skutečné události na tom nic nemění, protože kdyby nebylo, stalo by to za starou bačkoru. Ale dlužím omluvu, dělám tady z amíků rasisty, ale u nás to není jiné. Moje ex má Egypťany za čerou smradlavou lůzu, takže jde spíš o celosvětové odsouzení lidí jiné pleti za zločiny, který skutečně spáchali lidi jím podobní....uuu to jsem si zafilozofoval. ()

Enšpígl 

všetky recenzie používateľa

Nečekal bych, že to řeknu, ale jsem spokojen. Líbilo se mě dobová atmosféra, výlíčení rasismu a výkon Jamieho Foxxe. V dnešní době, kdy je v USA rasismus vůči bílým už zcela nepokrytý, mívám s černofilmy a jejich kecy proti bílým velký problém, ale díky době do který byl příběh zasen, to zde bylo v pohodě, byť mě bílá protistrana přišla příliš ploše a neaktivně napsána, sledoval jsem vývoj se zájmem. ()

Strandmon 

všetky recenzie používateľa

Konečně zase skvělá dialogovka dotažená téměř k dokonalosti. Luxusní atmosféra amerických věznic a soudních procesů, herci jsou výborní počínaje Jordanem, přes Larson, až k Foxxovi. Film z člověka dokáže dostat slušnou várku emocí, chvíli nenávidíte, pak vám zase téměř ukápne slza. Je to skvěle vybalancované, autentické a vizuálně naprosto nádherné. Vůbec jsem se nenudil a i přes poměrně velkou stopáž mi to uteklo jako voda. ()

Galéria (50)

Zaujímavosti (3)

  • Natáčanie filmu prebiehalo na viacerých miestach v amerických štátoch Alabama a Georgia. (MikaelSVK)
  • Celosvětová premiéra proběhla 6. září 2019 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)
  • Film vychází ze stejnojmenné knihy „Just Mercy“ od Bryana Stevensona. (SONY_)

Súvisiace novinky

Michael B. Jordan v biblickém velkofilmu

Michael B. Jordan v biblickém velkofilmu

26.03.2019

Herec Michael B. Jordan (Creed, Black Panther) bude produkovat a zároveň ztvární hlavní roli v biblickém velkofilmu Methuselah od studia Warner Bros. Příběh vypráví o muži, který se dožil 969 let,… (viac)

Reklama

Reklama