Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Film Eva Nová v hlavnej úlohe s Emíliou Vášáryovou je príbehom ženy, ktorá by urobila čokoľvek, aby znovu získala priazeň človeka, ktorého v živote ranila najviac – svojho syna. Eva je abstinujúca alkoholička, ale pred rokmi bola známou herečkou. Teraz sa chce vrátiť do života, ktorý mala kedysi. (oficiálny text distribútora)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (132)

hygienik 

všetky recenzie používateľa

Presne takíto sú priemerní Slováci. Hoci nie všetci sme alkoholici, máme v sebe ten nedefinovaný pocit melanchólie, ktorý s pribúdajúcimi rokmi prerastá do sebaľútosti. Scénka ako frustrovaná, ujdená manželka sedí pri vypustenom bazéne na záhrade viedenského domu, kde pracuje ako opatrovateľka a hovorí: "Deti sa tu majú dobre, Franz ich denne vozí do školy aj späť," mi vyrazila dych. Áno, tu vo Viedni, Londýne, New Yorku je lepšie, lebo... tu nie som doma a nepripadám si ako trpiteľ (slúžka, otrok). ()

tron 

všetky recenzie používateľa

Emíliá Vášáryová nie je moja najobľúbenejšia slovenská herečka, ale ako Eva Nová exceluje. Jej silný, prenikavo presvedčivý výkon (v ktorého dosiahnutí jej určite pomohol evidentne nekompromisný režisér, ktorý vedel, čo chce a nebál sa to tak urobiť bez ohľadu na to, čo si o ňom kto pomyslí) patrí k najväčším plusom nezabudnuteľnej snímky. Ďalšie pozitívum predstavujú ostatní herci hrajúci plnokrvné vedľajšie postavy s vlastným príbehom (suseda, sestra, syn, manželka) a prvú hodinu temná, bezvýchodisková, totálne drsná atmosféra, kedy sa ľudia správajú z rôznych príčin skutočne hnusne (a návštevy rôznych, hm, kultúrnych podujatí sú čistou depkou, to by som si radšej strelil do hlavy, než sa niečoho takéhoto zúčastňovať). Pozeralo sa mi to takmer ešte ťažšie, ako Cannibal Holocaust. Čo myslím ako pochvalu. Preto zamrzí posledných 40 minút, kedy scenár nudí, varí z vody, je nezáživný, motá sa od jednej nie príliš zaujímavej scény k scéne epizodickej, ktorá sa pokojne mohla dať preč. Veľmi zlý dojem/pocit som mal tiež z WTF pasáže s dôchodkyňami a z "bazénu" , to už som si vravel, že je priveľa. Za pokazený scenár (ktorý sa začína pôsobivo a relatívne tak aj pokračuje, ale rozhodne tak nekončí) dávam „len“ 3*. ()

Reklama

easaque 

všetky recenzie používateľa

+3* po opravdu dlouhé době jsem dal šanci i slovenské tvorbě, když už se tu dostal film do červených čísel a samozřejmě i ze zvědavosti. Dostal se mi citlivý, ale syrový snímek a depresivní, který docela věrohodně dokumentuje situaci po návratu z léčebny a navozování vztahu s nejbližšími. Nebyl špatně natočený, ale přece jen příběh nedává tolik možnosti na vyšší hodnocení a vyšší známku si zaslouží díky obsazení v hlavních rolích, protože podobných lidských příběhů bylo a je natáčeno spoustu a obsahově mezi ostatními nevyniká. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 0 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 0 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

classic 

všetky recenzie používateľa

Slovenskí herci by mali byť vypočutí a obsadení v kvalitných filmoch, pokiaľ sa nakrútia, aby nehnili v debilných odpadových seriáloch, ktoré sa rozšírili, ako nejaká nákaza. Keď sa naozaj chce, tak sa to dá. Dôkazom toho je Marko Škop, slovenský dokumentarista, ktorý Evou Novou debutuje na poli hraného filmu. A je to vskutku, znamenitý a oslnivý DEBUT, ostrý ako britva, depresívnejší, ako film od Ingmara Bergmana, alebo svojim scenárom mi pripomínal snímok Billyho Wildera, Sunset Boulevard, kde sa taktiež nachádza herečka na dôchodku. Hlavným dôvodom, prečo je film totálne strhujúci, je výkon p. Emílie Vášáryovej. Neuveriteľný, až by som povedal, nadľudský - oscarový v úlohe herečky Evy Novej. Eva je životom ťažko skúšaná staršia žena, ktorá v úvode akurát odchádza z protialkoholickej liečebne, kde bola už niekoľkokrát. Najprv sa vracia domov, neskôr pôjde navštíviť svojho jediného syna, vzdialeného veľa kilometrov od nej, aby vyskúšala, aká bude jeho reakcia, keďže počas svojich dávnejších alkoholových excesov mu spôsobovala hanbu. Syn nie je absolútne nadšený, keď ju uvidí. On ju z celej duše nenávidí, a dáva jej to patrične pocítiť. Eva sa ihneď nevzdáva. Skúšať to bude chcieť dovtedy, pokiaľ sa niečo nezmení. Chce začať od začiatku. Nájde si niekoľko povolaní. Najprv bude vykladať tovar, aby neskôr vhupla do svojej dávnej vášne, do profesie herečky, ktorou sa živila, aby ešte pocítila, aké to voľakedy krásne bolo. Vedľa p. Vášáryovej jej zručne sekunduje Milan Ondrík v úlohe syna, ktorý si nedáva servítku pred ústa. Obidvaja sú excelentní. Taktiež i réžia, scenár, strih a kamera, sú nadštandardné. Opovažujem sa povedať, že od roku 1993 som lepší slovenský film, ani snáď nevidel !!! Majstrovský snímok, ktorý mi ukázal, že ešte jestvuje nádej na zlepšenie sa. Len, to sa musia zísť talentovaní ľudia, ako pred kamerou, tak aj za ňou... ()

EKLEKTIK 

všetky recenzie používateľa

"To je krásny koník." Co k tomu dodat? Prostě správnej film o alkoholikovi se vším všudy. S odmítající rodinou, se ztrátou původního zaměstnání, s opuštěním kamarádů z mokré čtvrti a samozřejmě s recidivou. No a tak mi dovolte, abych si slovy mého oblíbeného žlutého a plešatého tlusťocha připil na důvod vzniku tohoto snímku: "Na alkohol! Na příčinu a současně řešení, všech životních problémů." ()

Galéria (21)

Zaujímavosti (10)

  • Snímka bola uvedená v svetovej premiére, v sekcii Discovery, na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte 2015. (JančiBači)
  • Režisér filmu Marko Škop pôvodne plánoval do hlavnej úlohy obsadiť herečku Milku Zimkovú, ktorej sa ale scenár zdal príliš depresívny a podľa jej vlastných slov mu chýbal humor a nadhľad. (DK91)

Reklama

Reklama