Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Emília Vášáryová. Jej tvár poznáme z obálok novín, časopisov i filmových plagátov, a predsa o nej vieme tak málo. Viac ako šesťdesiat rokov spoluvytvára podobu moderného česko-slovenského  divadla, filmu a televízie, ale zdroje jej tvorivého úsilia pozná len pár spolupracovníkov. Film Emília prevedie divákov zákrutami času, umožní im pochopiť súvislosti herečkinho života i umeleckého snaženia. Prostredníctvom výpovedí priateľov, kolegov, spolupracovníkov, filmových a divadelných kritikov, autori pred nami skladajú pestrú mozaiku názorov, ktorá postupne vytvára obraz výnimočnej osobnosti. V dokumente sa objavujú cenné archívne zábery zachytávajúce dejinné zlomy, sprítomňujúce hviezde momenty slovenského divadla a kinematografie, ale aj intímne momenty z herečkinho života. Emília Vášáryová nechala tvorcov nahliadnuť do súkromia, poodhalila pred nimi spôsob svojho premýšľania o hereckej práci, podelila sa o spomienky na blízkych ľudí, kolegov a priateľov. Vďaka jej otvorenosti sa dokument stáva správou o úsilí celej generácie slovenských umelcov, ktorá formovala naše vedomie na prelome tisícročí (ASFK)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (12)

PTuranyi 

všetky recenzie používateľa

Veľmi dobrý dokument zobrazujúci prierez kariérou jednej z najšarmantnejších slovenských herečiek. Produkcia je štandardne dobrá a s formou sa príliš nehrá. Nápadité sú prechody medzi jednotlivými časťami rýchloposuvom obrazu. Okrem nazretia do súkromia zo samotných úst Emílie Vašáryovej môžeme sledovať jej herecký rast od filmu k filmu, od inscenácie k inscenácii, komentovaný jej kolegami či osobnosťami filmu a divadla a tu naozaj vidieť ako postupne zrela nie len ako herečka ale aj ako osobnosť. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Dokument a herecký profil, ako má byť. Všetko je na svojom mieste, rozprávanie je pútavé, trochu súkromia, viac pracovných zážitkov, a pomedzi to ukážky z najdôležitejších filmov a k niektorým aj krátky komentár. Pri takejto herečke s bohatou kariérou na to všetko treba aj príslušný čas a ten bol dokumentu dopriatý. –––– Emília Vášáryová účinkovala v približne 152 inscenáciách slovenských a českých divadiel, v 121 televíznych inscenáciách, v 36 televíznych filmoch, v 40 nedeľných chvíľkach poézie, v 49 dlhometrážnych filmoch a v 2 krátkometrážnych filmoch. ()

Reklama

blondboss 

všetky recenzie používateľa

Dokumentárny snímok, ktorý je dôstojnou prechádzkou umeleckým aj osobným životom jednej z najlepších herečiek slovenskej kinematografie. Emília Vášáryová je jednoducho synonymom talentu, krásy a pokory a jej nezabudnuteľné roly utkvú v pamäti každého filmového fanúšika, najmä tá z Pelíšok je nezameniteľná. Šulík pekne vystihol a podčiarkol jej osobnosť, názory a motívy a zároveň vôbec zbytočne netlačil na emočnú pílu. Myslím, že takýto filmový portét si Emília určite zaslúžila. 75 % ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Možno pridlhé na samodokument, ale za to táto herecká ikona, lepšia z dvoch sestier, si to zaslúžila. Pre mňa lepšia, pretože tá razila aj nejaké limity, ktorými sa sama obmedzila v tom, aby nemusela herecky ukazovať to, čomu sa hovorí odvážnejšie herectvo a v čom jej sestra neváhala ani minútu. Krásny prierez jej kariérou aj so zaujímavosťami z jej pohľadu, no a zároveň zaujímavá poučka od nej samej, ako žijú umelci, keď o svojom mužovi, ktorému vadili rôzne scény, bozky, dotyky povedala: "No ja by som si herečku za ženu teda určite nevzala. A herca za muža, to už vôbec nie." ()

Piri

všetky recenzie používateľa

Emília je ikona slovenského herectva. Slovenská malosť je však všadeprítomná. K. Čapek síce vymyslel pojem MČČ a ocejchoval tak Čechov, ale skôr to platí o nás. Napriek tomu, že sestry Vášáryové hovoria o svojich rodičoch s láskou a úctou, nezaznie ani tu ani vo filme Magda, že prečo majú pomaďarčené meno, keď ich otec pochádzal zo slávneho talianskeho rodu VASARI. Ich rodičia neboli žiadni chudáci a netreli žiadnu chudobu. To sa dlho tajilo a nikto nemal potrebu sa predvádzať. Udivuje ma však, že sa nevrátili k svojmu skutočnému menu. ()

Galéria (5)

Súvisiace novinky

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

26.04.2024

V pátek 26. dubna 2024 se v bratislavské budově Slovenského rozhlasu uskutečnil 13. ročník předávání slovenských národních filmových cen Slnko v sieti, na nichž byly oceněny výrazné počiny a tvůrčí… (viac)

Reklama

Reklama