Reklama

Reklama

Nickyho rodina

  • Česko Nickyho rodina (viac)
Trailer 2

Obsahy(1)

Pohľadom slovenských filmárov a Joa Schlesingera – reportéra CBC Kanada (pôvodom zo Slovenska), ktorí odhaľujú tajomstvo záchrannej akcie Sira Nicholasa Wintona, ktorá nemá v novodobej histórii obdobu. Film sa odohráva v mnohých štátoch - na Slovensku, vo Veľkej Británii, v Čechách, v Kanade, v USA, v Holandsku, vo Švédsku, v Nemecku, vo Francúzsku, v Kambodži a v ďalších častiach sveta. Základnou osnovou filmu je presvedčenie autorov, že zlo ako aj dobro sa môže šíriť ako nákazlivý vírus. Z obyčajných ľudí sa môžu stať netvory alebo hrdinovia. Zdá sa, že šíriť zlo je akosi ľahšie. Zlo má pre ľudí zvláštne kúzlo, vznikajú silné emócie, ľudia sú dokonca ochotní obetovať svoj život, zabiť svojho suseda, s ktorým spokojne žili dlhé roky v zhode.. Samozrejme ľudia sú presvedčení, že to všetko robia v mene vyšších ideálov, pre spravodlivosť, pravdu. Lenže v skutočnosti fundamentalistické, dogmatické učenia, v mene ktorých to robia, šíria nenávisť, fanatizmus, nacionalizmus, násilie a vojny. Deti sú snáď najtragickejšími obeťami tohto stavu, ktorý otriasa samotnými základmi nášho sveta. Nikdy sme nemali tak blízko ku zničeniu našej celej kultúry a života. Veď čoskoro fanatici budú mať prístup k jadrovej bombe. Mladí ľudia na Slovensku a v Čechách, v celej našej západnej civilizácii hľadajú hodnoty, o ktoré by sa dalo oprieť, ktoré by sa stali pre nich vzorom. Lenže všade sa im ponúka hlavne „modla“ konzumu. Mládež týmto hodnotám však nedôveruje, ale neponúka sa pre ňu alternatíva. To v mladých ľuďoch vytvára pocit skepticizmu, ľahostajnosti. Často sa preto utiekajú do sekt, k drogám. Náš príbeh o „tichom, nenápadnom“ hrdinovi Sirovi N. Wintonovi, ktorý celých 50 rokov tajil skutočnosť, že pred vojnou zachránil niekoľko stoviek detí je pre našu mladú generáciu inšpirujúca. Ukazuje, že obyčajná ľudská slušnosť, ktorá nám prikazuje konať „dobro“, dokáže zmeniť svet. Ukazuje, že drobnými krôčikmi dobrých skutkov sa dajú urobiť veľké veci. Až v roku 1988 - takmer 50 rokov po ukončení misie s názvom "Winton" sa manželka jedného Angličana rozhodla, že si urobí na povale poriadok a zbaví sa prebytočných vecí. Tam našla zvláštnu knihu plnú výstrižkov, fotografií detí, listov rodičov, súrne telegramy týkajúce sa nejakého vlaku, ktorý pozdržali nemecké úrady. Z obsahu knihy sa dozvedela, že bolo potrebné urýchlene zhromaždiť niekoľko tisíc libier, aby sa vlak podarilo dopraviť do bezpečia. Po jej dočítaní zostala zmätená a fascinovaná zároveň. Nechápala, o čo vlastne ide. Všetko jej musel objasniť až manžel... Pani Gréta následne zistila, že dlhé roky nevedomky žila v jednej domácnosti s mužom, ktorého činy sa dajú porovnať s činmi Oskara Schindlera, alebo Raoula Wallenberga! Jeho meno je Sir Nicholas Winton. (RTVS)

(viac)

Videá (4)

Trailer 2

Recenzie (175)

dANo 

všetky recenzie používateľa

Trochu ma prekvapil filmový štýl - dokument vs. dráma, ale v konečnom dôsledku to dokonale splnilo svoj účel. Tento príbeh už v súčasnosti pozná asi každý, takže sentiment nie je až taký silný, ale je... Na druhej strane mohol režisér a scenárista trošičku menej glorifikovať samotného pána Wintona, keďže je známe aj to, že jeden z dôvodov, prečo začal s transportmi detí do UK, bol biznis. Nechcem tým však nijako znižovať hlavný úmysel pomôcť a zachrániť ľudské životy. ()

Přemek 

všetky recenzie používateľa

Absolutní počet hvězd - ani ne tak za znovuuvedení dnes již známé historie (byť je nasnímána a sestavena z historických i dotáčkových snímků velmi dobře), jako za emoční pecku v podobě - cynikové prominou - lavinovitě se šířící lásky, porozumění a chuti pomoci, kterou vyvolal jeden jediný člověk, který prostě jen nechtěl přihlížet. Otevírá také další, palčivou a hořkou otázku: když v titulcích pod "mluvícími hlavami" vidíme, že snad ani jedno z Wintonových dětí neskončilo na pracáku (jsou to fyzikové, bankéři, vědci, šéfové nadací...), nelze nezačít uvažovat nad tím, kolik úžasných lidí jsme nemohli poznat a užít jejich práce, protože už jako děti prolétli komínem... ()

Reklama

Radko 

všetky recenzie používateľa

Čo dodať: Nicholas Winton bol frajer, ktorý si zaslúži rešpekt. Film samotný celkom akčne odsýpa, nenudí. Zmatlaný je koniec. V mene dnes módnej patetickej výzvy na konanie verejného všesvetového dobra pod vplyvom ušľachtilých činov sira Nicholasa. Len nech je všetko zdokumentované a publikované ako veľké mediálne haló (korunu tomuto posolstvu dotvárajú zábery stoviek svetielok mobilov blikajúcich v tme sťaby nejaký novodobý lampiónový pochod za humanitu). No a práve v tom vidím rozpor: Winton svoje skutky konal bez ohľadu na záujem verejnosti, v duchu prirodzenej potreby dobrý skutok učiniť, nie preto aby sme všetci o ňom vedeli, ale jednoducho, že sa to patrí. 70% Pozn. Celkom by ma zaujímal osud tých prvých cca 35 detí, ktoré sa podarilo z nacistami obsadeného Protektorátu vyviezť do Švédska s priamou pomocou na Wintona nasadenej esesáckej špiónky a následne i jeho milenky. Teda či sa podarilo Nicholasovi presvedčiť ju k náprave samej seba alebo či tieto deti zažili podstatne trpkejšie chvíle. ()

Rozjimatel 

všetky recenzie používateľa

4,5 Mimoriadne kvalitne nakrútený dokument o veľkom britskom dobrodincovi. Veľmi citlivo sa tu striedajú historické zábery (príp. nové zábery, ktoré sú na nerozoznanie od historických?) s hranými scénami, s rozhovormi s preživšími "deťmi" a so zaujímavými faktografickými údajmi, ktoré veľmi pútavou formou vyrozprávajú celý príbeh. K dokonalosti mi chýbalo len pár informácií (či boli aj také deti, ktoré sa opäť stretli s rodičmi, čo sa stalo s deťmi z prvého transportu do Švédska), a potom zamlčanie niektorých nepríjemných faktov, napr. toho, že v Prahe mnohí vítali vodcu s nadšením. Dokument je hlboko ľudský, divák sa často nevyhne dojatiu. Snáď len tej Issovej tam bolo trošku priveľa, celkovo tie hrané scény pôsobili niekedy nadbytočne. Záver je zase príliš utopený v tých vlnách dobročinnosti, čo je škoda, lebo príbeh Nicholasa Wintona  je nesmierne silný aj bez záplavy pátosu. ()

NinadeL 

všetky recenzie používateľa

Nickyho rodina je samozřejmě vynikající projekt. Nicméně PR se poněkud míjí, celé to postavit na portrétu Kláry Issové, která hrála jen v několika málo dotáčkách, úplně nedává smysl. Stejně tak je problematický celý závěr o globálním záchvatu humanismu. Bohužel i tady by platilo méně je více. Příběh Nicholase Wintona lze vyprávět i bez příkras a berliček. Téma inspirace Nicolasem Wintonem je už dalším příběhem, takto dohromady to příliš nefunguje. ()

Galéria (21)

Zaujímavosti (3)

  • Během natáčení filmu Nickyho rodina ve Velké Británii, České republice, USA, Francii, Kambodži, Kanadě, Izraeli, Dánsku a na Slovensku vzniklo více než 450 hodin materiálu. (Zdroj: 2media)
  • Film získal diváckou cenu na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech 2011 a byl oceněn porotou na Mezinárodním filmovém festivalu v Jeruzalémě, kde získal cenu Fóra pro zachování audiovizuální paměti. Film by měl být uveden i na Mezinárodním filmovém festivalu v Montrealu. (Ded@M@tes)
  • Ve střižně a zvukovýrobě byl film zpracováván 4 000 hodin. (Ded@M@tes)

Reklama

Reklama