Reklama

Reklama

VOD (1)

Filmová historická freska o zbojníkovi, ktorý sa dal na pokánie a stal sa z neho legendami opradený tajomný mních Cyprián. Ovládal tisíc remesiel, vyznal sa v bylinách a zostrojil lietajúci stroj, na ktorom jedného dňa odletel k Bohu. Podľa starej legendy kedysi dávno žil v kláštore, stratenom v horách znalec tisíc vied a remesiel, lekár a bylinkár, tajomný mních Cyprián. Červený Kláštor je magické miesto. Začiatkom 18.stor. v ňom žili pustovníci kamaldulského rádu svojím tichým, stereotypným životom a vôbec si neuvedomovali, že okolitý svet sa mení. Jedného dňa nájdu pred bránou kláštora polomŕtveho muža, vyliečia ho a on sa rozhodne zostať s nimi. Dajú mu meno Cyprián. Kto je mladý muž s rukami od krvi, ktorý stále mlčí a ktorého tajomná minulosť plná lásky a smrti priviedla na miesto, kde sa zločiny vykupujú cez zázraky? (RTVS)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (136)

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Nemajú to slovenské historické filmy ľahké pri tom, akú majú reputáciu. Tento Cyprián je taký lepší prípad. Nie dokonalý, príbeh je trochu rozháraný, nesúvislý, ale možno to je práve význam slova freska vo filme. Rozpočet na filme je poznať, hudba je dobrá, až na seba príliš strháva pozornosť, a Igonda mlčí ako pravý mních. Pôvodne som tu mal iba dve hviezdy, ale tri budú úplne zaslúžené. –––– Nemáme iného majetku okrem rakvy, do ktorej chodíme spať. A našou jedinou starosťou je byť na smrť vždy dobre pripravený. –––– Sľubuješ, že ako pokánie za svoje minulé hriechy budeš do konca života mlčať? ()

Natabar odpad!

všetky recenzie používateľa

Absolutní průšvih. A příklad totálně nezvládnuté režie. Tato dáma by už nikdy neměla točit. Vrší jeden rádoby poetický obrázek s dalším srdceryvným záběrem, ale nějak jí někdo zapomněl říci, že aby to fungovalo, musí navazovat na něco jiného (příběh či už jenom scény něco vypovídající). Naprosto samoúčelné. Čistokrevná filmařská on**ie. Nudné, nijaké, uondané, chaotické, nevyužívající potenciál prostředí a doby, v níž se film odehrává. Děs. ()

Reklama

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Po veľmi dlhej dobe som zašiel do kina na film, na ktorý som vopred nečítal žiadne recenzie, nebol som ovplyvnený žiadnymi názormi a môžem objektívne preniesť svoje pocity do recenzie, ktorú píšem po včerajšej návšteve kina. Netajil som sa tým, že som sa na tento film tešil. Prajem slovenskému filmu, aby vstal z popola, pretože ono aj keď sa natáčanie nepochybne rozbehlo, skutočne kvalitné dielo okrem filmu Nedodržaný sľub zatiaľ nevzniklo. Trailer bol opäť šikovný a lákavý, pieseň od Zuzany Smatanovej krásna a príbeh, obsadenie aj lokalita Červeného kláštora, to všetko hralo do kariet. Obavy vo mne vzbudzovalo meno režisérky, predsa len ženy majú tendenciu príbeh podať inak, čo sa mi potvrdilo a zmiešané pocity som mal pri prívlastku historický veľkofilm. Na film, ktorého dej sa na 80% odohráva za múrmi kláštora, je až príliš komorný na to, aby sa nazýval veľkofilmom. Mnoho scén je strašne zdĺhavých s minimom dialógov, čo chvíľu funguje, ale po hodine to začína byť nudné. Akonáhle prišiel dlhší dialóg, filmu to prinieslo oživenie, ale stále iba na chvíľu. Scény v interiéroch kláštora sú nádherné, ale po čase je to monotónne a chcelo by to viac scén z obdobia pred Cypriánovým príchodom. Hudba je výborná, naozaj veľmi kvalitná, ibaže k záveru som mal pocit, že jej bolo na tak chudobný dej až priveľa. Obsadenie výborné, Marko Igonda ako jeden z mála slovenských hercov, okrem neho mi napadá ešte Milan Bahul, ktorý má charizmu a je neopozeraný. Herecké výkony všetkých boli na vysokej úrovni, sklamalo ma iba obsadenie bývalej veľkej slovenskej a československej filmovej hviezdy menom I.Palúch, ktorého meno v titulkoch vzbudzovalo dojem, že si naňho niekto spomenul. Neviem, ale štyri zábery, ktoré netrvajú dlhšie ako päť sekúnd mi pripadajú trápne, navyše ak v nich neprehovorí ani slovo. Napätie a pomsta, ktorá vysela vo vzduchu funguje medzi Cypriánom a drábom dobre, ale nebola úplne využitá a prečo Cypriána nazvali lietajúcim, sa tiež nedozvieme. Aspoň nie tak, aby ma to uspokojilo. Prevažne kritické riadky môžu vzbudiť dojem, že film je prúser. Nie nie je. Je to skôr premárnená príležitosť, neoblieval ma pocit trápnosti ako pri Rozhovore s nepriateľom, jednoducho iba film neprekročil hranice priemeru. 60%. ()

Cervenak 

všetky recenzie používateľa

Zhruba do polovice takmer vynikajúca záležitosť. Potom ("po dvanástich rokoch") akoby to zobral do rúk iný, omnoho horší scenárista. Príbeh sa rozsypal a začal byť rozvláčny, dej sa pohyboval cez náhody, do stratena padajúce línie (Nitra) a nefunkčné vedľajšie postavy (maliar - WTF?!), skrátka išlo to prudko pod fialky. Dojímavý záver to trochu vytiahol, ale pocit rozčarovania už neprebil. A je to škoda, pretože je to inak veľmi slušne natočené a zostrihané, herci sú fajn a má to solídnu výpravu a tučnú dobovú atmosféru. ()

tom88 

všetky recenzie používateľa

Ďalší slovenský pokus s niečo viac v našej kinematografii a zase fiasko. To už nie je možné, ďalší sľubne vyzerajúci projekt a opäť spackaný hlavne kôli scenáru a neschopnosti vyrozprávať príbeh. Z trojice Cyprián, Jánošík a Bathory je ale Lietajúci Cyprián natočený najlepšie. Vizuálne celkom pútavé, režisérsky znesitelné, hudba a ozvučenie fajn, prostredie danej doby fajn, kostými fajn a dokonca aj niektorý herci fajn. Škoda len zase príbehu, ktorého scenár treba prepísať, zjednodušiť, vypustiť zbytočnosti, pritvdiť na správnych miestach a dať tomu nejakú lineárnosť, aby to diváci pochopili. Ja som polovicu filmu ani nevedel o čo vlastne ide a to je zle a čo som počul a čítal nie som sám. No som rád, že film vznikol, hanba to nie je, ale do sveta by som Cypriána nevydával. Treba na Slovensku viac podobných projektov a pokusov, snáď to raz príde a natočí sa u nás plnohodnotný celovečerák, ktorý bude znesitelný aj zahraničnému divákovi. Cyprián zatiaľ dostáva odo mňa snáď zaslúžených 50% ()

Galéria (22)

Zaujímavosti (9)

  • Červený kláštor bol založený okolo roku 1320 pri dedine Lechnica a pôvodne sa volal Lechnický kláštor. Neskôr ho premenovali podľa farby neomietnutých červených tehál a ríms. (krasomama)

Reklama

Reklama