Reklama

Reklama

Koza

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Cesta bývalého olympijského boxera za jeho poslednou prehrou. Bývalý olympionik, boxer Peter Baláž, prezývaný Koza, býva so svojou družkou Mišou v gete pre sociálne prípady. Žijú zo dňa na deň a stále sú bez peňazí. Miša nečakane otehotnie a je rozhodnutá nechať si dieťa vziať. Núti Kozu, aby zohnal peniaze na potrat. Koza, ktorý už dlhšie netrénuje, sa rozhodne opäť vstúpiť do ringu, aby zarobil a zmenil Mišine rozhodnutie. So svojim manažérom Zvonkom sa vydávajú na "turné", v ktorom nejde o víťazstvá, ale o to, koľko úderov dokáže Koza zvládnuť.
Vo filme vystupuje Peter Baláž, účastník OH v Atlante, a v úlohe trénera Ján Franek, účastník OH v Moskve. (ASFK)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (76)

slunicko2 

všetky recenzie používateľa

Slovenský Rocky jako antipod americké pohádky. 1) Loserské příběhy boxera a jeho trenéra v podání skutečných aktérů názorně ukazují, že za svůj osud si člověk opravdu může sám. Protagonistů mi může být líto, ale to je jediné, co pro ně mohu já i kdokoli jiný udělat. 2) 41letý modrooký Rom Peter Baláž 8x vyhrál mistrovství Slovenska, 3x se zúčastnil světového šampionátu a rovněž LOH v Atlantě 1996. 3) Dialogům místy není rozumět - moc basů. ()

Malarkey 

všetky recenzie používateľa

Koza má něco do sebe. Potřebuje vydělat prachy, je bejvalej boxer a myslí si, že bez fyzičky a svalů dokáže sem tam nějaký to euro nasbírat. Režisér dokumentárním způsobem vypráví film o skutečných postavách, což je originální samo o sobě. Také je díky tomu v celém filmu cítit velký kus realističnosti. Plus musím pochválit i kvality kameramana, který z obyčejné cesty na západ udělal neobyčejnou cestu za sebepoznáním se slípkou v krabici. ()

Reklama

curunir 

všetky recenzie používateľa

Rozporuplný film - ako dokumentárna sonda je ovplyvnený zásahmi tvorcov do deja, ako hrané dielo zase pôsobí veľmi staticky. Kamera je zaujímavá skôr iba miestami a povedal by som, že na pľaci bola iba jedna jediná. Zvuk na nízkej úrovni. a pri druhom pozretí na ČT 2 som bol vďačný za pridanie titulkov počas ťažko zrozumiteľných dialógov. Bez urážky, ale z hľadiska technickej kvality i celkovej hodnoty mi to z veľkej časti prišlo nakrútené ako na mobilný telefón. (387. hodnotenie, 32. komentár k filmu) ()

ledzepfan 

všetky recenzie používateľa

Slovenská legenda o NEslavném návratu, aneb. né každé boxerské drama musí skončit jako rockyovská, hecující šablona. Kdyby postavy tak zoufale nehuhňaly (nebo tvůrci přiložili titulky) a děj by byl kapku čitelnější (protože bez synopse bych byl úplně ztracený a i v průběhu divák musí často hádat co se zrovna asi děje) hodnotil bych určitě (a rád) lépe, protože něco na tom filmu je. ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Poznate ten vtip, ze je nieco zaujimave jak artovy nemy dokument o chove bengalskych krtkov v Uzbekistane? Tak toto je film o jednej koze. Teda skôr totalnom volovi. A nie je sam. Su tu hned traja takito exoti. Mna si teda skrachovanci Koza a Franek neziskali a najviac ma bavil spekulant z kovosrostu. Normalne som mu drzal palce, nech sa poriadne napakuje na tom volovi, teda Koze. S tymi par dialogmi som nemal ziadny problem, pretoze som nastastie film videl na CT2 s CZ titulkami. Inak by som rozumel prd. Na druhej strane dialogy nie su nejakym velkym prinosom. Z tych par informacii, ktore sa z nich dozvieme, vsetko vyspoileroval vo svojom komentary idiot Matty. No a ta kamera, ktoru tu vsetci vychvaluju. Kameraman väcsinu zaberov snimal tak, ze nejaky ustredny predmet umiestnil do stredu zaberu a to je vsetko. Par peknych zaberov z toho vzniklo, ale nic genialne. Vysledkom je klasicky art ktoremu môzu pseudointelektuali strelit 5* a rozoberat hlboke posolstvo. Sokujuce je, ze tomu vynimocne neskocil na spek Bluntman. Ja som sa aspon bavil na blbosti troch hlavnych hrdinov za co davam jednu hviezdicku. Vystizny komentar, ktory stoji za pozornost napisal stuntmanMIKE. ()

Galéria (7)

Zaujímavosti (16)

  • Ide o štvrtý dlhometrážny majoritne slovenský film, ktorý si Berlinale vybralo do oficiálneho programu. (Zdroj: dennikn.sk)
  • Staré putiky, zanedbané krčmy a celková šeď priestorov, v ktorých sa protagonisti hýbu, sú symbolom, že socializmus je stále akoby na povrchu prítomný a že nežná revolúcia nevyriešila všetko. Dôraz na kulisy vytvára dojem depresie, ktorý je pre Kozov život príznačný, lebo už dlhšie nevidí nádej na zmenu. Kontrastom je úvodná scéna snímky, kedy VHS záznam z OH v Atlante 1996 akoby nostalgicky spomína na zašlú slávu boxera i nový nádych postkomunistickej krajiny. (Biopler)
  • Svetovú premiéru si film odbil 8. februára 2015 na Medzinárodnom filmovom festivale Berlinale, po ktorom thecredit.org poznamenal: „Bezútešne nádherný slovenský príspevok na tohtoročnom Berlinale.“ (Biopler)

Reklama

Reklama