Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Posledný deň prvého roku mladej slovenskej republiky sa chýli ku koncu. Všetci oslavujú. Kráľ podsvetia Efendi, aj Prezident. Iba Predseda nemá čo oslavovať. Prezident, ktorému on sám vyšliapal chodník k funkcii, odmietne vymenovať jeho šikovného Chalaniska za ministra. Prezident sa stane nepohodlným. Ako ho prinútiť počúvať, čo chce Predseda? Prezidentovho syna o niekoľko mesiacov neskôr za bieleho dňa organizovaná skupina zmláti a zavlečie do zahraničia. Mladý agent Tajnej služby Oskar, gniavený svedomím, sa prizná vyšetrovateľovi, že sa zavlečenia zúčastnil na príkaz svojich nadriadených. A mafia si počas únosu podala ruky s Tajnými, ktorým šéfuje Predsedov Chalanisko. Oskar sa v strachu o svoj život s pomocou kamaráta Roba ukryje a zdanlivo sa po ňom zľahne zem. Robovo auto o niekoľko mesiacov vybuchne a chlapec, jediný kontakt na Oskara, v ňom zhorí zaživa. Marta sa snaží domôcť spravodlivosti pre seba, pre mŕtveho, pre jeho mamu, pre svojho zavraždeného brata a pre nás všetkých, ktorí sme mlčanlivými svedkami udalostí, na ktoré nikdy nesmieme zabudnúť... (Continental film)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (263)

Master19 

všetky recenzie používateľa

Nejsem úplný mimoň, který by se nezajímal o dění v okolních zemích, ale takový přehled, abych se dokázal orientovat v tomhle filmu tedy nemám. První polovina je tedy prakticky nesledovatelná, pak mi došlo, že bude lepší to brát jen jako politický thriller a bylo to lepší. Řemeslně dobře odvedené, herecky ovšem slabé a dějově zajímavé opravdu jen lokálně. ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„Priveľa demokracie môže byť na škodu.“ – „Pre koho konkrétne?“ Najväčší humus je, že toto svinstvo bolo v 90. rokoch len špičkou ľadovca. Niektoré slávne tváre sú tu skôr navyše a paradoxne najlepší sú menej známi herci. Ale zas aj Ady Hajdu bol fajn, aj Tomáš Hanák bol fajn. Juraj Hrčka a Ján Greššo neboli správne typovo obsadení, brali to príliš... divadelne? Dano Heriban OK, nadávky šťavnaté, chalan, ale človek ti proste moc drastického mafiána (vytvoreného štátom v rámci neuveriteľnej filozofie, že náš mafián je lepší, ako balkánsky) neveril, hoci si sa snažil byť patrične nepredvídateľne diabolský, o to pokoj. Bizarné je, že niektorým hercom nie je rozumieť (Milan Ondrík, Rebeka Poláková), no iným je, čiže nejde o technický problém počas nakrúcania, ale dotyční herci proste nevedia rozprávať. Čo je u herca skutočne wtf. Pritom Ondrík je ako Ivan Lexa fakt dobrý, ale skrátka mu nie je rozumieť ani hov*o a ak to bol nebodaj nejaký skrytý umelecký zámer, tak potom by som bol rád, ak by ma slovenskí tvorcovia v budúcnosti podobných umeleckých zámerov ušetrili. Ďakujem. Najlepší bol Milan Mikulčík ako policajt. Retro atmosféra si myslím, že mohla byť vyobrazená (po vizuálnej stránke) presvedčivejšie, takto mi to moc deväťdesiatkovo, až na pár detailov, nepripadalo. Občas som sa strácal v deji, zvratoch a postavách a vyložene strhnúť ma to strhlo len asi v jednej scéne (zato kľúčovej – výbuch). ()

Reklama

Krysa SPK 

všetky recenzie používateľa

Nejúspěšnější slovenský film poslední doby se do českých kin nedostal, teď alespoň dorazil na iTunes. Bohužel, pro mě je spíše zklamáním a to jsem se fakt těšil. Je jasné, že divák se musí seznámit s případem únosu prezidentova syna, aby se orientoval v ději. Jenže ono to není nic moc platné - tvůrci totiž všem aktérům změnili jména (a ty si nejsou ani trochu podobná: např. mafián Sýkora je ve filmu jako Efendi. WTF?) a přidali si fiktivní postavy. Takže divák musí neustále přemýšlet, kdo je kdo a bohužel ani scénář mu moc nepomáhá. Postavy jsou matné, jejich motivy nejasné, zvraty nedávají žádnou logiku. Herci ani nemají moc co hrát, protože nikdo z nich nedostane větší prostor. Nejzásadnější scéna - vražda Roberta Remiáše je sice jako jediná natočena opravdu sugestivně, ale ani tady nepřicházejí emoce. Ty dorazí až v závěru filmu, kdy promluví Remiášova matka o spravedlnosti - ale ne té slovenské, která očividně nefunguje, ale o té vyšší, která ji jako jediná zbývá. A to je poselství filmu, které je důležitější než kvalita filmu samotného. PS: I díky tomuto filmu byly zrušeny ostudné Mečiárovy amnestie, tak snad se nad Tatrou blýská na lepší časy... ()

Wacoslav1 

všetky recenzie používateľa

Pokud nemáte ani šajnu o tom jak to vlastně v kauze : Předseda vs Prezident bylo, tak pro vás bude tenhle film jenom nesourodou směsicí na sebe zdánlivě nenavazujících scén, ale ono to jakýsi smysl i dává, ale za průměrně dlouhou stopáž to dané téma pouze načrtne a působí to dost zkratkovitě a jakože já o tom něco málo vím, ale moc jsem se nechytal, ale i tak zajímavý pokus. Snaha tu byla.50% ()

chelseaman22

všetky recenzie používateľa

Jedinou chybou tohoto filmu je, že se bere přespříliš vážně. Snaží se vštípit divákovi do hlavy, že celá slovenská vláda je v područí Rittigů, Janoušků a dalších podobných násosků s valutami v kapsách. Tomu by se ještě dalo uvěřit, avšak forma zpracování je značně chaotická a neumožňuje divákovi si ujasnit, kdo vlastně pro koho kope. Ale výhodou je bezesporu to, že se jedná o první film, kde Slovenská demokratická republika je přirovnána k Tokiu ovládanému Yakuzou. 64% ()

Galéria (19)

Zaujímavosti (19)

  • Film videlo na Slovensku 278 763 divákov, čím sa stal tretím najsledovanejším slovenským filmom dekády 2010 – 2019 a v čase uvedenia štvrtým najnavštevovanejším slovenským filmom od roku 1993.V historických tabuľkách návštevnosti slovenských filmov na Slovensku bol v čase uvedenia na prvej priečke – cez takzvaný otvárací víkend si ho v kinách pozrelo 69 354 divákov. (Raccoon.city)
  • Plagát v kancelárii detektíva Petra (Milan Mikulčík) ukazuje skupinu KISS v zostave z roku 1992 - Paul Stanley, Gene Simmons, Bruce Kullick a Eric Singer. (Lukoh)
  • Náklady na film boli približne 1,35 milióna eur, z čoho dve tretiny pokryl Audiovizuálny fond a príspevky z RTVS a jednu tretinu rozpočtu dofinancovali súkromní podnikatelia. (Sufferer)

Reklama

Reklama